Dėl karščiavimo klinikos uostamiestyje - tikras galvos skausmas

Dėl karščiavimo klinikos uostamiestyje - tikras galvos skausmas

Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos įpareigojimu Klaipėdoje svarstoma steigti karščiavimo kliniką. Tačiau uostamiesčio valdininkai susiduria su nemenku iššūkiu surasti tokiai klinikai vietą. Kalbama, kad ir specialistų, kurie joje dirbtų, Klaipėdoje jau gali pritrūkti.

Klaipėdos miesto savivaldybės sveikatos apsaugos skyriaus vedėja Rožė Perminienė Ekstremalių situacijų komisijos posėdyje dėstė, kad A. Verygos nurodymu visose savivaldybėse turėtų būti įsteigta ne mažiau nei 1 karščiavimo klinika.

„Į šią karščiavimo klininką turėtų patekti pacientai nuo 18 iki 60 metų, kurie turi temperatūros nuo 37,8 laipsnių ir turintys bent vieną viršutinių kvėpavimo takų infekcijos simptomą“, - sakė R. Perminienė.

Ministro įsakyme nurodoma, kad karščiavimo klinika turi atitikti griežtus reikalavimus, tad buvo analizuoti variantai pirminės sveikatos priežiūros centruose.

„Pagrindinė problema – patalpos. Karščiavimo klinika turi turėti arba atskirą patalpą, tiesiog pastatą, arba pastato dalis turi būti taip atribota, kad pacientų srautai nesikirstų su kitais pacientais. Vis tik į šią kliniką patenkantys pacientai gali būti infekuoti ir sergantys koronavirusu. Įėjimas į šį pastatą turėtų būti atskiras, kabinetai – taip pat“, - sakė R. Perminienė.

Prie klinikos taip pat turi privažiuoti ne mažiau nei 10 automobilių, o aikštelė turėtų būti laisva, kad žmonės galėtų vienas nuo kito išlaikyti atstumą.

Tačiau R. Perminienė sakė, kad nei Klaipėdos miesto poliklinikoje, nei Jūrininkų sveikatos priežiūros centre, nei Senamiesčio pirminiame sveikatos priežiūros centre nėra galimybės steigti karščiavimo klinikos, nes esą tam nėra tinkami pastatai. Tad juose nebūtų galima atskirti pacientų srautų.

Be to, R. Perminienė aiškino, kad karščiavimo klinikoje privalo būti stacionarus arba nešiojamas rentgenas ir laboratorija kraujo tyrimams atlikti.

Tačiau, anot jos, specialistų, kurie galėtų nuolat dirbti prie rentgeno, Klaipėdoje trūksta. Be to, aparatūra pakankamai sena, tad gali kilti problemų.

R. Perminienė sakė, kad Klaipėdoje veikia mobilus punktas su mobiliomis komandomis, kurios aptarnauja dar kitas 7 savivaldybes. Tad juose yra sutelkti visų pirminių sveikatos priežiūros centrų specialistai.

„Tad žmoniškieji resursai yra ant ribos, kad būtų galima skirti specialistus į karščiavimo kliniką“, - sakė valdininkė.

Respublikinės Klaipėdos ligoninės vyr. gydytojas Darius Steponkus sakė, kad jo vadovaujamoje ligoninėje įsteigti karščiavimo kliniką būtų sudėtinga, kadangi gydymo įstaigai jau teks priimti stacionaraus gydymo pacientų srautus.

„Kalbant apie priminius sveikatos priežiūros centrus, Kauno poliklinika yra įrengusi ir ten viskas puikiai funkcionuoja su jų turimais ištekliais ir įranga. Puikiai suprantu, kiek atima jėgų ir sveikatos tos mobiliosios brigados. Tačiau turime Jūrininkų polikliniką, kuri turėtų prisidėti prie šio reikalo. Tikrai manau, kad mums įrengti karščiavimo kliniką būtų unikalus sprendimas išnaudojant milžiniškus resursus gan nedidelei paslaugai. Mano įsitikinimu, tai galėtų būti priminio sveikatos priežiūros centro dispozicijoje“, - kalbėjo D. Steponkus.

Uostamiesčio vadovas V. Grubliauskas, atsakymas į D. Steponkaus komentarą, teigė, kad jeigu miestas būtų turėjęs galimybę įrengti karščiavimo kliniką pirminės sveikatos priežiūros centruose, tą jau būtų padaręs, tačiau čia susiduriama su įranga ir specialistų trūkumu.

Anot jo, Respublikinė Klaipėdos ligoninė galėtų šią bėdą išspręsti.

V. Grubliauskas teigė, kad klinikos įsteigimas nebūtų paliktas vienai įstaigai ant pečių. Jis teigė siūlantis ieškoti sprendimų, o ne argumentų, kodėl klinika negali būtų įsteigta.

„Trauktis nelabai turime kur“, - akcentavo V. Grubliauskas.

Ekstremalių situacijų komisijos posėdžio nariai nusprendė parengti Respublikinei Klaipėdos ligoninei rekomendacijas, kaip įrengti karščiavimo klininkai tinkamą vietą.

V. Grubliauskas: karščiavimo klinika bus įrengta Respublikinės Klaipėdos ligoninės Tuberkuliozės filiale

(ELTA). Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas trečiadienį informavo, kad Karščiavimo klinika uostamiestyje bus įrengta Respublikinės Klaipėdos ligoninės Tuberkuliozės filiale.

„Šiandien buvo priimta rekomendacija, kurią galima iš esmės laikyti sprendimu, dėl vietos, kuri netrukus bus oficialiai įvardinta kaip vieta, kur Klaipėdai ir regionui bus (įsteigta – ELTA) vadinamoji Karščiavimo klinika – Respublikinės Klaipėdos ligoninės Tuberkuliozės skyrius. (...) Tai yra ta vieta, kuri atitinka visus tokiai įstaigai keliamus parametrus – tiek lokacijos, tiek pastato pritaikymo, tiek stovėjimo aikštelės, tiek privažiavimo ir, be abejo, medicininės įrangos bei specialistų, galinčių dirbti šį darbą, prasme“, – trečiadienį spaudos konferencijoje sakė V. Grubliauskas.

Meras argumentavo, kodėl Karščiavimo klinika įsteigta būtent šioje įstaigoje.

„Tai nereiškia, kad Klaipėda nusimeta nuo savo galvos šitą „karščiuojančią“ problemą, bendromis jėgomis spręsime šį klausimą. (...) Kalbant apie pirminės sveikatos priežiūros centrus, didžioji dalis iš trijų esančių Klaipėdoje neatitinka pagal vienus ar kitus parametrus, todėl buvo pasirinktas šitas variantas“, – paaiškino V. Grubliauskas.

Uostamiesčio meras taip pat informavo, kad minėtoji Karščiavimo klinika patenkins ir regiono gyventojų poreikius, o visą karščiavimo klinikos koordinavimą prižiūrės Klaipėdos universitetinės ligoninės vyr. gydytojas Vinsas Janušonis.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder