Ekspertai vertins Klaipėdos bendrąjį planą

Ekspertai vertins Klaipėdos bendrąjį planą

Pagal seną įstatymą parengtas uostamiesčio bendrasis planas (BP) jau nebeatitinka šiuolaikinių reikalavimų, tad jį būtina koreguoti.

Pasak Klaipėdos savivaldybės administracijos Urbanistikos skyriaus vedėjos Mantės Černiūtės-Amšiejienės, šiandien vadovautis uostamiesčio BP darosi problemiška, nors nuo šių metų įsigaliojęs naujos redakcijos Teritorijų planavimo įstatymas dar labiau padidino BP galią. Remiantis juo galima daryti daug dalykų, pavyzdžiui, jeigu tai nesudėtingi statybos darbai, nebereikia kiekvienam sklypeliui rengti detaliojo plano - viskas daroma pagal bendrąjį planą.

Senasis Teritorijų planavimo įstatymas bendrųjų planų įgyvendinimo stebėseną (monitorigą) atlikti tik rekomenduodavo. Dabar jau jos reikalaujama.

Pasak M. Černiūtės-Amšiejienės, savivaldybė pati savo jėgomis tiek, kiek gali, daro tokius monitoringus ir renka duomenis, tačiau juos įvertinti turi specialistai. Pagrindinė tokios ataskaitos išvada - atsakymas į klausimą, ar reikia koreguoti, keisti BP, ar dabartinis visiškai atitinka šiandienos aktualijas, ar būtina rengti naują.

Klaipėdos savivaldybė jau yra paskelbusi viešą konkursą dėl tokių ekspertų paslaugų pirkimo. Jį laimėjusieji ekspertai iš viso turės parengti tris ataskaitas. Pirmoji ataskaita turėtų būti pristatyta šiemet rudenį, kita - kitų metų pradžioje, o kiek vėliau ir trečioji. Visos jos bus pristatytos ir viešai, ir miesto Tarybai.

Anot M. Černiūtės-Amšiejienės, skirtingų sričių specialistai bus gana gerai įsigilinę į Klaipėdos BP ir jo sprendinių įgyvendinimą. Šio konkurso metu savivaldybė perka ir viešinimo paslaugą.

"Ataskaitos viešinimo metu turės būti surengti ir vieši renginiai, kurių metu bus ne tik pristatomas pats BP, bet ir priimami visuomenės pasiūlymai, ką reikėtų jame keisti. Galų gale po visų procedūrų turėtų būti parengta BP keitimo, koregavimo programa. Manome, kad ekspertų įvertinimas bus labai naudingas", - sakė Urbanistikos skyriaus vedėja.

BP keitimo paslaugą savivaldybė planuoja pirkti kitais metais.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder