Grįžtama prie prekybos alkoholiu problemų

Grįžtama prie prekybos alkoholiu problemų

Klaipėdos savivaldybės Narkotikų kontrolės komisija norėtų daugiau galimybių prisidėti prie prekybos alkoholiu kontrolės uostamiesčio parduotuvėse bei baruose. Pageidaujama, kad komisijoje būtų svarstomi įvairių įstaigų pateikiami prašymai dėl atstumo, kuriuo būtų draudžiama prekiauti alkoholiu, nustatymo.

Pernai Klaipėdoje jau buvo priimtas Tarybos sprendimas, kuriame nurodyta, kad naujos prekybos alkoholiu vietos negali atsirasti arčiau nei per 50 metrų nuo ugdymo, sveikatos priežiūros įstaigų, policijos ar karinių institucijų pastatų.

Pasak komisijos narės Ninos Puteikienės, tai, kad įstaigos gali kreiptis į Tarybą dėl, jų manymu, reikalingo atstumo, kuriuo negalėtų atsirasti nauja prekybos alkoholiu vieta, yra reali galimybė bendruomenei išsakyti savo poziciją ir prisidėti prie sprendimų priėmimo.

Tiesa, politikė pažymėjo, kad buvo priimtas ne visai toks sprendimas, kokio prašė institucijos.

"Vienos mokyklos prašė pusės kilometro, buvo ir tokių, kurios prašė ir dviejų kilometrų. Vidutiniškai buvo prašoma 200-500 metrų atstumo. Apklausus 123 institucijas 42 pareiškė, kad joms klausimas neaktualus, o visoms kitoms Taryba priėmė sprendimą dėl 50 metrų atstumo. Mano pasiūlymas toks - jeigu bus nauji šių institucijų prašymai dėl tam tikro atstumo, kuris yra didesnis nei 50 metrų, tuos atvejus turėtų svarstyti mūsų komisija, nes mes galėtume pažvelgti į situaciją nuodugniau", - kalbėjo N. Puteikienė.

Ji teigė žinanti pavyzdžių, kai buvo prašoma nustatyti 500 metrų atstumą, o Taryba nustatė 50, nors tuo metu kitai įstaigai buvo leista pasirinkti mažesnį, 35 metrų, atstumą.

"Žvelkime plačiau į tai, kad aplinka ir reklama turi neigiamos įtakos, ne tik šiukšlinimas ar išgėrusių asmenų elgesys. Pavyzdžiui, "Pajūrio" pagrindinė mokykla, motyvuodama, kad jai reikalingas 150 metrų atstumas, teigė, kad tokiu atstumu nuo mokyklos jau yra prekybos centras, lošimo automatų salonas-baras, parduotuvė, naktinė gėrimų parduotuvė, picerija-baras, 3 barai, kurie prekiauja alkoholiu. Mokykla prašė didesnio atstumo, nes siekia sumažinti bendrąjį alkoholio vartojimą, alkoholio reklamos įtaką nepilnamečiams, nusikalstamumą", - dėstė N. Puteikienė.

Komisijos pirmininkas Saulius Liekis atkreipė dėmesį, kad kai kurias problemas galima išspręsti ir kitokiomis priemonėmis.

"Pirmiausia reikia pagalvoti, ar pats alkoholio taškas yra problema, ar aptvėrimas. Gal problemas galima išspręsti ne tik atstumu, bet ir kitomis priemonėmis. Juk šiemet beveik visi darželiai bus aptverti tvoromis", - priminė S. Liekis.

Savivaldybės administracijos Licencijų, leidimų ir vartotojų teisių apsaugos skyriaus vyriausioji specialistė Asta Šnepetienė komisiją informavo, kad po pernai priimto sprendimo dėl atstumų naujų prašymų dėl jo nustatymo nebuvo gauta.

"Dabar nustatyta, kad draudžiama prekiauti alkoholiniais gėrimais prie nurodytų teritorijų arčiau kaip 50 metrų atstumu. Yra sąrašas, kuriame yra 37 bendrojo ir kito ugdymo įstaigos, 34 ikimokyklinio ugdymo įstaigos, 3 sveikatos priežiūros įstaigos, 6 maldos namai, kelios policijos ir karinės įstaigos.

Reikalavimas laikytis atstumo taikomas tik naujoms prekybos vietoms, o naujų prekybos vietų kaip ir neatsiranda. Viena įmonė baigia veiklą, ateina kita. Nieko naujo kaip ir nevyksta, tik į tą patį pastatą ateina kita įmonė", - aiškino A. Šnepetienė ir teigė neprieštaraujanti idėjai Narkotikų kontrolės komisijos posėdžiuose svarstyti naujus prašymus.

Pasak jos, šiais metais yra išduota 17 licencijų prekiauti alkoholiu mieste, o bendrą veikiančių taškų skaičių įvardinti sudėtinga, nes parduotuvių ir barų skaičius yra vienoks, o licencijų skaičius - kitoks.

"Mes rimtai naikiname licencijas tiek, kiek galime aprėpti. Nuo praėjusių metų lapkričio esame panaikinę jau apie 400 licencijų, galbūt ir daugiau. Naikiname todėl, kad įmonės, kurioms buvo išduotos licencijos, jau išregistruotos iš Registrų centro", - sakė A. Šnepetienė.

Komisija ketina pasidomėti galimybėmis kontroliuojant prekybą alkoholiu labiau panaudoti ir Savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus resursus. Taip pat planuojama prašyti policijos pareigūnų pateikti daugiau informacijos apie šią problemą.

SKAIČIUS. Šiais metais išduota 17 licencijų prekiauti alkoholiu mieste, o nuo praėjusių metų lapkričio buvo panaikinta apie 400 licencijų įmonėms, kurios išregistruotos iš Registrų centro.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder