Inspektoriai darbovietėse pasirodė netikėtai

Inspektoriai darbovietėse pasirodė netikėtai

Ketvirtadienį neplanuotus patikrinimus Klaipėdos įmonėse surengė jungtinės mokesčių ir darbo inspekcijų pajėgos.

Iš viso numatyta patikrinti 4 objektus Klaipėdoje bei Kretingoje. Nusitaikyta į statybos ir viešojo maitinimo sektoriaus įmones. Mokesčių inspekcijos atstovus tokių išvykų metu domina nelegalus darbas, o jų kolegas iš darbo inspekcijos - darbo drausmės pažeidimai.

"Tai neplaninis patikrinimas, objektus pasirinkome visiškai atsitiktinai. Tai - tiesiog faktų fiksavimas, kurie praverčia vykdant įvairias stebėsenas, o užfiksavus galimą pažeidimą pradedamas tyrimas. Nors pasitaiko atvejų, kai tikriname ir gautą anoniminę informaciją ar vertinant riziką", - pasakojo Klaipėdos apskrities mokesčių inspekcijos Kontrolės departamento direktorė Gražina Rimkienė.

Ketvirtadienį Klaipėdoje vykstančių statybų aikštelėse iš viso patikrinta 11 įmonių. Užfiksuotas vienas galimai nelegalaus darbo atvejis - įtarimų inspektoriams sukėlė vieno suvirintojo darbo santykiai su įmone.

Taip pat aplankyta 15 uostamiestyje esančių kinų patiekalų restoranų, kuriuoss valdo dvi įmonės, Kretingoje - viena statybvietė. Daugiau pažeidimų nenustatyta.

Šiemet Klaipėdoje iš viso nustatyta apie 200 nelegalaus darbo atvejų, manoma, kad vokeliuose darbuotojams išmokėta apie 2 mln. litų. Net 62 proc. tokių atsiskaitymo būdų užfiksuota statybos sektoriuje.

Inspekcijų specialistai panašius vizitus ketvirtadienį surengė visuose didžiuosiuose šalies miestuose. Teigiama, kad surinkta daugybė medžiagos apie tikrintose įmonėse dirbančiųjų tikruosius darbo laikus, gauta informacija apie statybų rangovus, subrangovus ir kitus asmenis, buvusius statybų objektuose. Visa ši informacija dabar bus lyginama su oficialiai įmonių deklaruojamais duomenimis, vertinama, kurios įmonės nusipelnė griežtesnio dėmesio. Jau dabar tiksliai žinoma, kad rimtų nemalonumų įmonės  turės dėl 10 nelegalų, 2 neblaivių asmenų. Darbo saugos, laiko apskaitos pažeidimai dar fiksuojami.

Per 3 šių metų ketvirčius inspektoriai surengė šimtus tokių patikrinimų, po kurių paaiškėjo, jog statybos bei viešojo maitinimo sektoriaus įmonės į valstybės biudžetą nesumokėjo beveik 25 mln. litų.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder