Jūrai priesaiką davė 170 pirmakursių

Jūrai priesaiką davė 170 pirmakursių

Tradiciškai per Europos jūros dieną, kuri švenčiama gegužės 20 d., Smiltynėje prie paminklo nuskendusiems laivams bei išplaukusiems ir negrįžusiems jūrininkams „Albatrosas“ Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos pirmą kursą baigę studentai davė priesaiką jūrai.

Priesaika jūrai duodama tik tada, kai studentai pasitikrina, ar tikrai pasirinko tinkamą kelią.

Šventiškai pasipuošę pirmakursiai iš Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos per miestą iki Šiaurinio rago žygiavo su Karinių jūrų pajėgų orkestru aidint būgnams. Išvydę tokią eiseną miestiečiai skubėjo fotografuoti.

Kasmet būna specialus AB „Smiltynės perkėla“ kelto reisas į Smiltynę studentams, jų artimiesiems ir priesaikos stebėtojams. Kadangi šeštadienį oras buvo puikus, keltas buvo pilnutėlis.

Anksčiau keltas plukdydavo iki Lietuvos jūrų muziejaus, o šiemet, kadangi prie delfinariumo Smiltynėje remontuojama krantinė ir keltas ten negali švartuotis, ceremonijos dalyviams teko eiti pėstiems nuo pirmosios perkėlos.

Jau 12 metų Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos studentai duoda priesaiką jūrai. Šešti metai ceremonija vyksta prie „Albatroso“ paminklo.

Priesaikos davimo jūrai tradicija atgaivinta 2006 metais, ir tai buvo susiję su uniformų įsigijimu. Ji buvo duoda rudenį po pirmo semestro. „Prieš šešerius metus mes įsiliejome į Klaipėdos laivų parado programą, ir tai labai pasiteisino. Mokyklos sporto salėje vykdavęs renginys nesutraukdavo tiek žiūrovų ir nebuvo toks gražus visomis prasmėmis. Dabar mes visi kartu su studentų artimaisiais, jūrų veteranais keliamės keltu į Smiltynę ir čia kuriame šventę“, - sakė Jūreivystė mokyklos Karjeros ir komunikacijos skyriaus vedėja Genutė Kalvaitienė.

„Šių metu pirmakursiai yra vadinamoji ZET karta. Jie adaptuojasi pasaulyje per įvairias interneto priemones. Bet dėl to jie nėra blogesni, jie tiesiog yra tokie. Mokykla tęsia prieškario jaunimo, kuris veržėsi į jūrą, tradiciją, atnaujino jo simbolinę priesaiką. Mes esame prie jūros, mums reikia įsitvirtinti. Pirmakursiai perima tą privilegiją ir garbę tęsti Lietuvos kaip jūrų valstybės tradicijas. Renginys šiemet išsiskiria tuo, kad oras pasitaikė ypač geras, vadinasi, studentų priesaiką palaimino Neptūnas“, - juokavo Jūreivystės mokyklos direktorius profesorius Viktoras Sencila.

Visada prieš prasidedant priesaikai tylos minute pagerbiami žuvę jūrininkai, prie paminklo padedama gėlių. Iškilmingai įnešama mokyklos vėliava ir kartojami gražūs priesaikos žodžiai. Kadangi šeštadienį buvo gana karšta, tad iškilmingoje rikiuotėje stovėti kepinant saulei pirmakursiams buvo šioks toks išbandymas.

Šiemet pirmą kursą baigė 170 studentų. Tai busimieji jūrininkai ir uosto specialistai: laivavedžiai, mechanikai, elektromechanikai, uosto lobistai, vadybininkai ir finansininkai.

Pirmakursius sveikino Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas. „Būti jūros pašauktam, tai ne vien romantika, bet ir iššūkis, kurį, tikiuosi, jūs įveiksite“,- sakė jis. V. Sencila palinkėjo jiems septynių pėdų po kyliu. „Jums teko garbė stiprinti Lietuvą kaip jūrų valstybę“, - priminė profesorius.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder