K. Donelaičio aikštės projektui - architektų rekomendacijos

K. Donelaičio aikštės projektui - architektų rekomendacijos

Klaipėdos regioninė architektūros taryba įvertino K. Donelaičio aikštės Klaipėdoje sutvarkymo projektinius pasiūlymus. Architektai pritarė esminiams sprendiniams, bet pateikė ir keletą rekomendacijų, ką reikėtų koreguoti.

"Kaip ir kitur, jau keletą metų ruošti pasiūlymai sulaukia daug dėmesio ir kontraversiškų nuomonių. Šios aikštės sutvarkymo sprendiniai ekspertų iš esmės buvo įvertinti teigiamai, lauksime rezultatų", - teigė Klaipėdos regioninės architektūros tarybos pirmininkas, architektas Edmundas Andrijauskas.

Aikštės projektą parengęs architektas Algirdas Žebrauskas "Vakarų ekspresui" anksčiau sakė, kad pagrindinė dabartinės K. Donelaičio aikštės problema yra želdynai. Esą medžių aikštėje labai daug, jie brandūs, turi gausią lapiją, kuriai reikia saulės, tad skveras - tamsus ir nejaukus, stori medžių kamienai užgožia K. Donelaičio paminklą, o skveras su tankiu želdynu nekomunikuoja ir su šalia esančių pastatų architektūra.

Jis siūlė sukurti atnaujintą, aktyviai eksploatuojamą erdvę, kurioje išsaugomas smulkialapių liepų perimetras derėtų su siūlomu "žydinčio centro", parterinio apželdinimo ir keleto spalvų bei faktūrų granitiniu grindiniu. Aikštės įveiklinimas būtų labiausiai sietinas su vakarinėje dalyje numatoma atvira kavine bei erdve kameriniams koncertams.

Klaipėdos regioninė architektūros taryba išsakė nuomonę, kad projekto sprendiniai architektūros kokybės kriterijų (urbanistinio integralumo, atitikties darnaus vystymo principui, tvarumo, inovatyvumo, paveldo išsaugojimo, funkcionalumo ir estetikos) požiūriu gali būti vertinami teigiamai ir priimtini.

Vis dėlto tarybos dauguma nepritarė vientisai architektūrinei idėjai. Didelė dangų, apželdinimo ir funkcijų įvairovė, Tarybos narių nuomone, tolesniame projekto vystyme dar turi būti aiškiau sujungta bendra idėja, kuri kol kas tebėra padrika.

Ekspertai pateikė keletą rekomendacijų. Pirmiausia, pasak jų, reikia aiškiai pagrįsti patenkinamos būklės liepų šalinimo būtinybę ir siekti išsaugoti kuo daugiau medžių bei tolesnėse projekto stadijose pasitelkti kraštovaizdžio architektus.

Architektai taip pat paragino autorius kuo ankstesnėje projektavimo stadijoje supažindinti miesto bendruomenę su sprendiniais. Be to, rekomenduota įvertinti galimai kylančias grėsmes XX a. pradžioje susiformavusios aikštės tapatumui, ypač išlikusių gatvių, jų dangų ir perimetrinio užstatymo aspektu, atsisakyti perteklinio praktiškumo, patikslinti lauko kavinės vietą įvertinus Vytauto g. perspektyvą.

K. Donelaičio aikštės rekonstrukcijos projektą inicijuoja visuomeninis fondas "Žaliuok, mano mieste". Pernai architektūrinį konkursą laimėjo Sauliaus Druskio projektas "4 metų laikai", tačiau sutartis su juo buvo nutraukta, kai visuomenė pasipriešino siūlymui šalinti visus dabar skvere augančius medžius ir jų vietoje sodinti naujus.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder