Kapinėse daugėja ir šiukšlių, ir skundų

Kapinėse daugėja ir šiukšlių, ir skundų

Pastaruoju metu Savivaldybės Kapinių priežiūros skyrius gauna vis daugiau skundų dėl šiukšlių kapinėse. Jis mobilizavo visas savo pajėgas, tačiau šiukšlintojų daugiau nei tvarkytojų. Tad pirmiausia bus vežamos šiukšlės maišuose, o didesnėmis atliekomis bus užsiimta jau po Vėlinių.

Joniškės kapinėse šalia kapų mažiausiai du mėnesius guli statybinės atliekos. Darbininkai keitė paminklą nauju, o senas antkapio dalis sumetė į krūvą šalia kitų kapų ir paliko. Negana to, "rūpestingi" kapų tvarkytojai, tingėdami paėjėti iki konteinerio, pradėjo savo šiukšlių maišus krauti ant tų senų antkapių krūvos. Gal tai daroma todėl, kad šiukšlių konteinerių pastaruoju metu sumažėjo?

"Šitiek daug šiukšlių"

Redakcija gavo skaitytojos laišką ir nuotraukas, darytas spalio 26-ąją. Ji prarado viltį, kad ta šiukšlių krūva netoli jos tėvo kapo iki Vėlinių bus likviduota. Kapinių prižiūrėtojai jai paaiškino, kad negali surasti šiukšlintojų, nes ant senųjų antkapių nėra jokių užrašų.

"Manėme, tos šiukšlės anksčiau ar vėliau bus išvežtos. Vis laukėme ir laukėme. Praėjo mažiausiai du mėnesiai, jau Vėlinės ant nosies, o jos tebeguli. Taip išeina, kad tvarkos ir atsakingų asmenų nėra?" - klausia moteris.

Savivaldybės Kapinių priežiūros skyriaus (KPS), dėl kapinių tvarkymo ir priežiūros darbų sudariusio sutartį su viena įmone, vedėja Zina Stankienė sakė, kad prieš lapkričio pirmąją suaktyvėja tvarkymosi procesas, todėl skundų būna šiek tiek daugiau.

KAPAS. Spėjama, kad luitai ant šio kapo metami todėl, kad jo kaimynai susiprastų išvežti seno paminklo liekanas.

Savaitės pradžioje Lėbartų kapinėse važiavo traktorius ir rinko visas "bešeimininkes" atliekas, sudėtas ant žalių vejų.

"Esame sutarę, kad prieššventiniu laikotarpiu šiukšlės bus vežamos kas antrą dieną. Spalio 27 dieną važiavo šiukšlių mašina, bet jos buvo surinktos tik iš pusės tako konteinerių, nes kitos netilpo. Šitiek daug prinešama šiukšlių. Konteinerių perpus tikrai nesumažėjo, jų tik keliais mažiau, tiesiog šiukšles kraunančiųjų yra daugiau negu išvežančiųjų. Pati tikrinau, kaip išvežamos šiukšlės Joniškės kapinėse. Einat į priekį maišų nebuvo, o grįžtant jų vėl atsirado. Mes tiesiog dabar nespėjame fiziškai prilakstyti. Negaliu paaiškinti, kodėl šiukšlių maišas nenunešamas ten, kur reikia. Daugybę kartų prašėme žmonių nemesti šiukšlių ten, kur nėra nurodyta, bet vis tiek meta", - sakė KPS vedėja.

Jos manymu, šiuo metu reikia stengtis išvežti bent jau biodegraduojančias šiukšles, o betono luitai bus išvežti atsiradus pirmai galimybei.

Į skundus reaguojama

"Reaguojame į visus skundus. Jeigu operatyviai gauname informacijos, iš karto padedame, o jeigu reikia jos ieškoti, tai šiek tiek užtrunka. Turime žinoti, kurioje vietoje yra kapavietė, kas joje palaidoti, ar įmanoma nustatyti už kapo priežiūrą atsakingus asmenis", - sakė Z. Stankienė.

Informacija dėl atliekų, nurodytų moters skunde, pasak skyriaus vedėjos, persiųsta atsakingam asmeniui, kad pasižiūrėtų, ką galima padaryti.

"Manau, maišai su šiukšlėmis jau išvežti", - sakė ji.

Anot vedėjos, būna ir tokių atvejų, kai atliekami tam tikri tvarkymo darbai, o žmonės eina skųstis nesulaukę jų pabaigos. Ji patikino, kad darbininkai, kurie keičia antkapius, turi atliekas išsivežti patys. Bet kartais jie dalį išsiveža, dalį palieka. Pasak Z. Stankienės, žmonių samdomi darbininkai, kurie nuolat čia dirba, atliekų tvarkymą vertina atsakingiau, o vienadieniai nesaugo kapų.

Pasak Z. Stankienės, dažniausiai tvarkiusieji kapavietes ir palikusieji atliekas atrandami. Kartais jiems ant šiukšlių krūvos paliekamas kvietimas ateiti į KPS išsiaiškinti situacijos. Nuolatiniai darbininkai reaguoja į tokius pranešimus.

Administracinių teisės pažeidimų kodeksas numato baudas už Kapinių priežiūros taisyklių pažeidimus. Nuobaudas skiria Savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyrius (VTS).

Pradėtas tyrimas

"Pagal Vyriausybės patvirtintas taisykles kiekviena laidojimo vieta ir antkapis yra registruojami privaloma tvarka, taip pat ir už juos atsakingas asmuo. Bet kokie darbai kapavietėje taip pat turi būti registruojami", - sakė VTS vedėja Kristina Vintilaitė ir pridūrė, kad skyriaus specialistai važiuoja į kapines dėl kapaviečių tik gavę KPS pranešimą.

Vakar VTS gavo pranešimą iš KPS vedėjos, kad šiuo metu pertvarkoma viena kapavietė ir dalis antkapių yra išmėtyta.

K. Vintilaitė teigė, kad jau pradėtas tyrimas ir pagal iš "Vakarų ekspreso" gautas nuotraukas. Kai iš KPS bus gauta informacija apie atsakingą asmenį, kurio prižiūrimas paminklas buvo keičiamas, tyrimas bus tęsiamas.

"Kai gausime duomenis, aiškinsimės su jais. Pradėsime administracinės bylos teiseną", - sakė K. Vintilaitė.

Kaltininkų laukia įspėjimas arba baudos nuo 14 iki 57 eurų, pakartotinai - nuo 57 iki 140 eurų.

Jeigu už kapą atsakingas asmuo, įrašytas į žurnalą, pateiks tikslius duomenis, kas atliko kapavietės pertvarkymo darbus, bauda bus skiriama pastarajam.

"Siūlo galas iki paties kaltininko visuomet nuveda. Nustatytas kaltasis asmuo privalės išvežti seno paminklo liekanas", - sakė VTS vedėja.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder