Kas atsakingas už nudžiūvusius ąžuolus?

Kas atsakingas už nudžiūvusius ąžuolus?

Klaipėdietė Aldona kreipėsi į "Vakarų ekspreso" redakciją dėl nudžiūvusių medžių Tauralaukyje, Klaipėdos gatvės pradžioje. Jos įsitikinimu, šimtamečiai ąžuolai nudžiūvo dėl to, kad sklypo šeimininkai ant jų suvertė gruntą iš iškasto tvenkinio. Sklypo šeimininkas Vidmantas Urnikas tokių kaltinimų ginasi, jo teigimu, medžiai mieste nyksta dėl taršos ir nepalankių gamtinių sąlygų.

"Prie kelio į Tauralaukį kurį laiką vyko statyba, buvo kasamas didelis tvenkinys. Iškastas gruntas buvo verčiamas ant šimtamečių ąžuolų ir liepų, kol šie nudžiūvo. Kas išdavė leidimą kasti tokio dydžio tvenkinį?

Klaipėdos mieste pastaraisiais metais buvo iškirsta daug senų medžių. Ar šie vešlūs Tauralaukio medžiai taip pat įtraukti į planingą šimtamečių ąžuolų naikinimo "biznį"? Kas atsakingas už sunaikintus medžius?" - klausė moteris žurnalistams ir aplinkosaugos specialistams adresuotame laiške.

Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos agentūros vedėjas Romualdas Dužinas patvirtino taip pat gavęs klaipėdietės laišką, tačiau patikrinimas, anot jo, dar neatliktas. R. Dužinas informavo, jog medžių sunaikinimo tyrimas atliekamas priklausomai nuo teritorijos ir pačių medžių statuso.

"Jeigu medžiai auga privačioje žemėje ir nėra saugotini kaip vertingi, savininkas gali su jais daryti ką nori. Jeigu teritorija nėra privati arba medžiai - vertingi, tuomet už jų sunaikinimą taikoma atsakomybė", - sakė specialistas.

Sklypas, kuriame auga klaipėdietės minimi medžiai, priklauso UAB "Rasa". Bendrovės direktorė Sandra Urnikienė dėl medžių nukreipė kalbėti su jos vyru Vidmantu Urniku.

Pastarojo teigimu, ne tik jo sklype, visame Tauralaukyje ir visame mieste seni medžiai nyksta.

"Šitas sklypas buvo pelkėje, į kurią subėgdavo Tauralaukio kanalizacija, kai vandentiekio siurblys užsikimšdavo. Užpylėme duobes, kurios nuolat smirdėjo. Be to, medžiai augo tarp krūmų, lazdynų. Mes juos iškirtome, kai pradėjome statybas. Pelkę nusausinome, sumažėjo medžiams drėgmės, dar du pavasariai šalti buvo, ir medžiai galutinai nudžiūvo. Aplinkosaugos specialistai jau buvo - šie medžiai nebuvo vertingi, nes jau seniai išpuvę", - aiškino pašnekovas.

V. Urnikas sakė, kad nudžiūvusių medžių nepjaus - "tegu puošia", ir pridūrė, kad sklype jau prisodino daug naujų ąžuoliukų ir eglučių.

"Aš neteršiu aplinkos, o ją tvarkau. Bus gražiau negu buvo, bet kažkam, matyt, pavydu. O jūs neturit ką rašyti?" - pyktelėjo pašnekovas.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder