Kilo noras įžuvinti Mumlaukio ežerą

Kilo noras įžuvinti Mumlaukio ežerą

Klaipėdiečiui Modestui Račiūnui apsilankius uostamiesčio Tarybos Miesto ūkio ir aplinkos komiteto posėdyje ir pristačius idėją įžuvinti mieste esantį Mumlaukio ežerą, politikai sujudo kaip bitės avilyje. Vieni pasisakė už, kiti prieš. Atrodo, už europinius pinigus išvalytas ežeras darosi verslo idėjų tramplinu.

M. Račiūno idėja labai paprasta - išsinuomoti iš Savivaldybės ežerą, jame auginti karpius, lynus, kad klaipėdiečiams nereikėtų važinėti jų gaudyti į Kintus. Be abejo, tai miestelėnams kainuotų tam tikrą mokestį. Galbūt būtų galima 2 ha ploto ežerą aptverti, kad žmonės neišgaudytų žuvų be jokio mokesčio. Ežero nuomininkas pasistengtų sukurti tokiam gyventojų poilsiui, kaip žvejyba, ežere reikalingą infrastruktūrą.

Pats idėjos autorius dirba statybų srityje, važinėja į komandiruotes užsienyje, bet norėtų susikurti verslą Klaipėdoje. Yra aistringas žvejys mėgėjas ir, beje, sako sugautas žuveles paleidžiantis.

Komiteto nariai susiginčijo tarpusavyje, ar ežeras, kuriame giliausia vieta - 2 m, bus užneštas dumblu, ar ne, ar žuvys jame gyvens, ar ne.

"Žuvys ežere nebūtų veisiamos, jos tik augtų ir didėtų. Karpiai pas mus tvenkiniuose nesiveisia. Problemų, kur nusipirkti mailiaus ar paaugintų žuvelių tikrai nebūtų, yra Lietuvoje kas tuo užsiima. Manau, žuvys Mumlaukio ežere gyventų, karpiams dumblas kaip tik labai gerai. Išgaudys, atvešime naujų. Mokesčius imtume panašius kaip Kintuose", - aiškino M. Račiūnas.

IŠVALĖ. Ežeras, išvalytas naudojant Europos Sąjungos finansinę paramą, patraukė verslaus klaipėdiečio dėmesį. Egidijaus JANKAUSKO nuotr.

Savivaldybės administracijos Aplinkos kokybės skyriaus vedėja Daiva Berankienė iš karto atkreipė dėmesį į tai, kad ežeras išvalytas naudojant Europos Sąjungos finansinę paramą, tad Savivaldybė negalėtų ežero išnuomoti ir iš to gauti pelno.

Politikai svarstė, gal reikėtų užklausti Aplinkos ministerijos Aplinkos projektų valdymo agentūrą, ar ežere galima tokia veikla, pasiteirauti ir Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento nuomonės.

Komiteto nario Algirdo Grublio manymu, reikėtų kreiptis į Klaipėdos universitetą, kad mokslininkai pasakytų, galima ar ne pramoniniu būdu veisti žuvis ežere, juk jame yra ir retų saugotinų augalų etc. Pasak jo, nereikėtų skubėti sprendžiant šį klausimą. Jis pasisakė prieš tokį projektą.

Miesto ūkio departamento direktorius Liudvikas Dūda replikavo: "Gal tada įžuvinkime ir Jono kalnelį. Tvorų jums tverti tikrai niekas neleis."

D. Berankienė pasiūlė M. Račiūnui savo pasiūlymą išdėstyti raštu, būtinai nurodant, ką ši veikla duotų gero klaipėdiečiams ir nusiųsti jį Savivaldybės administracijos direktorei Juditai Simonavičiūtei.

Beje, ne taip seniai buvo kalbama apie tai, kad ką tik sutvarkytame Mumlaukio ežere galėtų atsirasti vandens pramogos - pavyzdžiui, būtų galima įkurti vandens slidžių trasą. Tačiau šios idėjos atsisakyta todėl, kad tam prieštaravo aplinkiniai gyventojai ir Lietuvos didžiojo kunigaikščio Butigeidžio dragūnų bataliono kariškiai.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder