Klaipėdiečiai pagerbė donorus

Klaipėdiečiai pagerbė donorus

Penktadienio vakarą Klaipėdos Atgimimo aikštėje sužibo 300 žvakučių - iš jų buvo sudėliota širdis ir žodis "Ačiū". Taip padėkota savo organus kitiems žmonėms dovanojusiems donorams.

Akcija vyko visoje Lietuvoje - ją organizavo asociacija "Gyvastis". Vilniaus Katedros aikštėje buvo uždegtos 1 675 žvakutės - per 49 metus nuo pirmosios inksto transplantacijos būtent tiek organų donorų buvo Lietuvoje.

Klaipėdoje žvakeles dėliojo Vakarų lietuvos nefrologinių ligonių draugijos "Klaipėdos "Gyvastis" nariai. Skirtingai nuo kitų miestų, klaipėdiečiai dėliojo ne tik širdį, bet ir žodį "Ačiū".

"Jau keletą metų kasmet degame žvakeles organų donorams atminti ir pagerbti, jiems padėkoti. Vienas donoras gali išgelbėti gyvenimą septyniems žmonėms, todėl mes, gyvenantieji su dovanotais organais, esame labai dėkingi kiekvienam donorui ir jo artimiesiems už galimybę gyventi", - sakė "Klaipėdos "Gyvasties" pirmininkė Daiva Dragūnienė.

Su dovanotais organais gyvenantys žmonės taip pat visus kviečia pagalvoti apie galimybę užpildyti organų donorystės anketą - svarbu apie tai pasikalbėti su savo artimaisiais, kad jie žinotų donoro valią.

Pastebima, kad visuomenės sąmoningumas donorystės tema didėja - vis daugiau turinčių organų donorystės kortelę, palaikančių donorystės idėją, tačiau bene svarbiausia, kad kiekvieno žmogaus apsisprendimą žinotų jo šeima. Mirusiojo, kuriam nustatyta smegenų mirtis, artimųjų prieštaravimas dėl donorystės išlieka toks, kaip ir prieš 13 metų, t. y. 28 proc., o viena iš atsisakymo priežasčių - nežinojo, ką apie tai galvojo jų artimasis.

Lietuvoje su donorų organais gyvena apie 1 000 žmonių. Dar beveik 400 sergančiųjų laukia transplantacijos, iš jų - 15 vaikų. Toks skaičius šalyje išlieka jau daugelį metų.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder