"Klaipėdos vanduo" ketina nebevalyti "Grigeo Klaipėda" nuotekų

"Klaipėdos vanduo" ketina nebevalyti "Grigeo Klaipėda" nuotekų

Bendrovė "Klaipėdos vanduo" praneša, kad planuoja nebepratęsti laikinosios sutarties su įmone "Grigeo Klaipėda" dėl jos nuotekų valymo savo įrenginiais.

Naujasis "Klaipėdos vandens" vadovas Benitas Jonikas surengtoje spaudos konferencijoje informavo, kad nuo sausio mėnesio bendrovė, sudariusi laikiną sutartį dėl nuotekų tvarkymo ir priėmimo, valo "Grigeo Klaipėda" nuotekas. Tačiau pastaruoju metu "Klaipėdos vandeniui" tai tapo nemenka našta.

"Nuotekų kiekis ir tarša jaučiama Dumpių valyklos darbuose. Pati valykla dirba netoli maksimalių pajėgumų, dirba kol kas sėkmingai, jokių rizikų reikšmingų neišvalyti nuotekų neturime, bet ta situacija negali tęstis ilgai", - sakė B. Jonikas.

Pasak jo, "Grigeo Klaipėda" buvo išduotos prisijungimo prie "Klaipėdos vandens" tinklų sąlygos, bet iki šiol jos nėra įvykdytos. Kas mėnesį "Klaipėdos vanduo" pratęsdavo laikiną sutartį dėl nuotekų priėmimo, bet sutartis baigiasi gegužės 14 d.

"Planuojame nebepratęsti sutarties dėl prisijungimo sąlygų neįvykdymo. Tai reiškia, kad įmonė "Grigeo", ko gero, nelabai galės vykdytis savo veiklą ir mes manome, kad tai yra reikšminga žinia, ir norime ją pranešti", - sakė B. Jonikas.

"Klaipėdos vandens" vadovo teigimu, "Grigeo Klaipėda" nuotekos yra labai užterštos ir valymo įrenginiams tenka labai didelė apkrova, kyla rizika, kad įrenginiai gali neatlaikyti tokios didelės taršos koncentracijos.

"Taršų koncentracija tikrai buvo viršyta. Valykla kol kas susitvarko su tuo, bet veikia netoli maksimalaus režimo, toliau nebegalim to tęsti, įmonė turi atlikti reikšmingų veiksmų, tai yra, sumažinti tą taršą", - pabrėžė B. Jonikas.

Pasak jo, "Grigeo Klaipėda", kaip ir kitos panašios įmonės, turi turėti savo valymo įrenginius ir užtikrinti pirminį nuotekų valymą, nes "Klaipėdos vandens" valykla yra pritaikyta nuotekoms, o ne gamybinei taršai valyti.

"Grigeo Klaipėda" yra pradėjusi derinti prisijungimo sąlygas, bet visas projektas nuotekų valytojams dar nėra pristatytas, tai esą gali užtrukti kelis mėnesius.

Stovima kryžkelėje

"Situacija, kuri yra dabartiniu metu, mus neramina, dėl to ir pasikviečiau "Klaipėdos vandens" vadovą pasikalbėti, aptarti problematiką. Žinoma, dabartinėje ekonominėje situacijoje mums labai svarbu, kad visos įmonės dirbtų ir dirbtų maksimaliai. Tačiau bet kokiu atveju grėsmė "Klaipėdos vandens" valymo įrenginiams, galimi jų strigimai ar kažkokie nesankcionuoti kvapų pasklidimai yra tikrai didžiausias prioritetas.

Miesto pozicija yra tokia, kad negalima rizikuoti valymo įrenginių būkle, kokybe ir funkcionavimu. Jei tokie sprendiniai yra neišvengiami, juos reikia laikinai padaryti, kad įmonė pagaliau per nustatytą laiką susitvarkytų, turiu omenyje "Grigeo Klaipėda", kad ji tuos sprendinius įgyvendintų, paieškotų būdų, kad nuotekos, kurias jie tiekia, būtų išvalomos iki tokios kokybės, kaip reikalaujama", - komentavo Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis.

Jo teigimu, "Grigeo Klaipėda" turi apsispręsti, ar sugebės su savo infrastruktūra, kuria jai leidžiama disponuoti, išvalyti nuotekas iki tokio lygmens, kad jos būtų perduodamos "Klaipėdos vandeniui". Dabar, pasak G. Neniškio, stovima kryžkelėje ir neaišku, kuria kryptimi bus einama.

"Grigeo Klaipėda", Klaipėdos savivaldybės administracijos vadovo nuomone, turi apsispręsti, ar modernizuos, pertvarkys savo pirminius valymo įrenginius, kad "Klaipėdos vandeniui" atiduotų jau iš dalies išvalytas nuotekas.

"Jei to nesugebėtų ar nenorėtų daryti, turi būti susitarimas. Tą galėtų padaryti "Klaipėdos vanduo", bet tada reikėtų papildomai tartis, nes "Klaipėdos vanduo" turėtų papildomai investuoti", - sakė G. Neniškis.

Teigiama, kad kasdien į "Klaipėdos vandens" biologinius valymo įrenginius Dumpiuose iš "Grigeo Klaipėda" atiteka iki 3 000 kubinių metrų nuotekų.

"Pagal nuotekų tvarkymo reglamentą vieno iš pagrindinių nuotekų užterštumo parametro BDS7 leistina koncentracija yra 800 mgO2/l. Siekiant užtikrinti šios įmonės tolimesnį darbą po sausio mėnesio įvykių suderinome taršių medžiagų kiekius ir nuo pirmų susitikimų raginome AB „Grigeo Klaipėda“ mažinti šią taršą, tačiau į mūsų tinklus jie išleisdavo nuotekas, kurių užterštumai buvo daug didesni. Tik paskutinėmis dienomis stebime nuotekų užterštumo mažėjimą", - aiškino Kristina Bereišienė, AB „Klaipėdos vanduo“ vyriausioji nuotekų tvarkymo technologė.

Komentaras

"Grigeo Klaipėda" vadovas Tomas EIKINAS

Siekiame, kad būtų patenkinti visų susijusių pusių interesai – užtikrinta Klaipėdos miesto gerovė, sklandi „Klaipėdos vandens“ veikla bei išsaugotos „Grigeo Klaipėda“ darbuotojų darbo vietos.

Prisijungimo sąlygų įvykdymui esame užsakę reikalingą įrangą, ruošiamės montavimo darbams. Užklupusi pandemija bei paskelbtas karantinas sutrukdė viską įdiegti numatytu laiku, bet planuojame darbus baigti kaip galėdami greičiau.

Bendradarbiaujame su „Klaipėdos vandeniu“, siekiant, kad situacija būtų išspręsta ir būtų užtikrintas sklandus nuotekų valymo procesas.

Kol šis klausimas sprendžiamas ir įmonės veikla laikinai stabdoma, skelbsime prastovas, tačiau imsimės visų būtinų priemonių darbo vietų išsaugojimui ir greitesniam veiklos atnaujinimui.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder