Kovoti prieš smarvę klaipėdiečiai susirinko prie įmonės „Grigeo Klaipėda"

Kovoti prieš smarvę klaipėdiečiai susirinko prie įmonės „Grigeo Klaipėda"

Šiandien gausus būrys klaipėdiečių susirinko į mitingą prie AB „Grigeo Klaipėda". Pagrindinis klaipėdiečių noras ir siekis, kad mieste nebeliktų jau ne vienerius metus miestiečius kankinančios smarvės.

Uostamiesčio gyventojai, šeštadienio popietę, susirinko prie įmonės AB „Grigeo Klaipėda". Mitingo metu klaipėdiečiai rašėsi po ilgu reikalavimų sąrašu, kuriame reikalavo nustatyti konkrečius terminus iki kada AB „Grigeo Klaipėda" turi įsidiegti taršą ir kvapus naikinančius įrenginius, taip pat mitinguotojai akcentavo, jog įmonei turi būti naikinamas TIPK leidimas.

„Įmonė yra pasiruošusi atnaujinti savo, visa mendelejavo lentele užnuodytų, atliekų transportavimą, keturiolikos kilometrų trasa per visą miestą, į Dumpių kaimą ir mes reikalausime, kad niekas jiems neleistų persijungti iš Klaipėdos miesto tinklų ir patiems tvarkytis nuotekų. Mes reikalaujame naikinti TIPK leidimą", - mitingo metu sakė organizatoriai.

Kreipsis į Aplinkos apsaugos ministrą, Ministrą Pirmininką ir LR Prezidentą

Mitingo organizatoriai ir dalyviai kreipsis į Aplinkos ministrą ragindami jį būti griežtesniu ir imtis kardinalių priemonių dėl įmonės „Grigeo Klaipėda" tolimesnės veiklos. Taip pat rašte, po kuriuo parašus sudėjo klaipėdiečiai, bus kreipiamasi ir į Ministrą Pirmininką. Klaipėdiečiai jo prašys imtis griežtesnių poveikio priemonių dėl jam pavaldžių ministerijų vadovų neveikimo ir galimos nusikalstamos veiklos bei korupcijos.

Vilties neprarandantys ir jau ne vienerius metus su smarve kovojantys klaipėdiečiai pagalbos tikisi ir iš LR Prezidento.

„Klaipėdos gyventojų vardu, prašome pareikalauti iš Jums pavaldžių institucijų maksimalių pastangų atliekant tyrimą dėl AB „Grigeo Klaipėda" ir kitų „Grigeo" įmonių grupės veiklos. Gelbėkite Klaipėdą nuo ciniško ir neatsakingo verslo. Padėkite mums išsaugoti savo vaikų ir ateities kartų sveikatą", - rašoma kreipimesi.

AB „Grigeo Klaipėda" vadovai - neatvyko

Likus kiek daugiau nei savaitei iki mitingo, organizatoriai, įmonės „Grigeo Klaipėda", vadovams išsiuntė kvietimus, kuriuose prašė atvykti į mitingą ir jo metu atsakyti į klaipėdiečių klausimus bei pasiaiškinti dėl miestą kankinančios smarvės ir Kuršių marių užteršimo.

„Įmonės „Grigeo Klaipėda" direktorius bent teikėsi atsakyti raštu, kad į mitingą neatvyks ir pakvietė mus į susitikimą. Ponas Pangonis ir „Grigeo Klaipėda" valdyba net nesiteikė atsakyti ar atvyks, ar ne. Mes norėjome išgirsti Pangonio paaiškinimus, kad įmonės prezidentas pažiūrėtų žmonėms į akis ir pasakytų konkretų terminą, kada mes galėsime atsidaryti langus" , - sakė mitingo organizatoriai.

Rugpjūčio 13 dieną, „Grigeo Klaipėda" generalinis direktorius Tomas Eikinas, pakvietė mitingo organizatorius į susitikimą, kuriame aptarė įmonės naujas kvapų mažinimo priemones, planus ir atsakė į gyventojų klausimus, tačiau mitingo organizatoriai tikino, jog tai buvo tik viešųjų ryšių akcija.

Mes nuvykome į susitikimą ir eilinį kartą, tai buvo viešųjų ryšių akcija. Jų tikslas buvo pasakyti, jog mes susitikome, ko jie čia mitinguoja. Jokių sprendimų susitikimo metu nepriėmėme, eilinį kartą pažiūrėjome skaidres ir pasikalbėjome. Įmonė vis ruošiasi tvarkytis ir tvarkytis. Praėjusiais metais mums tą patį žadėjo, ir 2013 metais tą patį žadėjo. Situacija 7 metus nesikeičia, mes norime realių veiksmų, o ne pažadų", - piktinosi mitingo organizatoriai.

Asociacijos „Žalia banga" pirmininkė Dalia Žukienė prisiminė, kaip prieš 32 metus, beveik toje pačioje vietoje, taip pat vyko mitingas. Tuomet 1988 metais, Klaipėdoje dar tik kūrėsi Žaliųjų organizacijos, bet jau tada žmonės važiavo iš Kauno ir Vilniaus, kad sustabdytų taršą Klaipėdoje.

„Žmonės su vėliavomis ėjo prie „Celiuliozės popieriaus kombinato", taip tuomet vadinosi „Grigeo Klaipėda". Po 32 metų žmonės ir vėl susirinko į mitingą. XXI amžiuje, kai yra tokios technologijos, Europos sąjungos pagalba, vėl reikia kovoti, visiems klaipėdiečiams, žaliųjų sąjungoms, kad būtų sustabdytas šitoks teroro aktas prieš Kuršių marias ir jūrą", - pasakojo D. Žukienė.

Paskelbė Klaipėdos miesto mero paiešką

Į klaipėdiečių suorganizuotą mitingą buvo pakviestas ir Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas, tačiau pastarasis nepasirodė. Organizatorių tikinimu, jie paskelbė Klaipėdos miesto mero paiešką, nes uostamiesčio gyventojai, kovoti su kankinančia smarve ir kitomis problemomis yra palikti vieni.

„Mes esame paskelbę miesto mero Vytauto Grubliausko paiešką, nes visai jo negirdime ir nematome. Spaudoje nuolat yra rašoma, kad jis, tai ligoninėje, tai koją susižeidė, tai dar kažkokios problemos. Miestiečiai labai stebisi, kur yra dingęs miesto meras ir kodėl jis nedalyvauja šio reikalo sprendime. Gyventojai kovoti su problemomis yra paliekami visiškai vieni, patys turime surasti problemą, patys turime eiti derėtis su įmonėmis, patys turime prašytis į priėmimus pas miesto merą ir administraciją, kad jie imtųsi veiksmų. Tas yra daroma jau beveik dešimtmetį", - apie miesto mero abejingumą kalbėjo mitingo organizatoriai.

Į mitingą atvykę klaipėdiečiai pasakojo, jog nori gyventi švarioje ir kvepiančioje Klaipėdoje. Jie tikino, jog šiandien reikalavo, kad smarvė iš Klaipėdos dingtų visiems laikams.

„Mes esame už švarią Klaipėdą, už pajūrį, kuris turėtų būti Lietuvos Kalifornija, kad čia kvepėtų ir žmonės būtų patenkinti. Atėjome reikalauti, kad smarvės nebebūtų. Kiekvieną dieną mūsų yra vis daugiau ir mes vienijamės dėl švaraus ir neužteršto oro", - sakė klaipėdietis Aidas.

„Mes iki šiol nebuvome aktyvūs, į šį piketą atėjome pirmą kartą. Pavargome nuo smarvės, tikrai trūko kantrybė, atėjome dėl savo sveikatos, dėl aplinkos, gamtos ir svarbiausia dėl teisybės", - tikino į mitingą atvykusi klaipėdietė Jūratė.

Mitingo organizatoriai primena, kad klaipėdiečiai jaučiantys smarvės kvapą, gali registruoti jį kvapų skundų svetainėje www.klaipedoskvapas.lt

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder