KU studentai savanoriauja ligoninėse, gamina kaukes

KU studentai savanoriauja ligoninėse, gamina kaukes

Dėl koronaviruso grėsmės šalyje įvestas karantinas, o medikų pečius užgulė didžiulis darbo krūvis ir taip reikalingų apsaugos priemonių stygius. Tad Klaipėdos universiteto (KU) studentai stoja į savanorių gretas sveikatos priežiūros įstaigose. Jie jau pradėjo ir apsauginių daugkartinio naudojimo kaukių gamybą.

Pasak uostamiesčio medikų, šie veiksmai – svari pagalba ir sveikintinas pavyzdys ypač įtemptu ir sudėtingu laikotarpiu. Patys studentai tikina jaučiantys tiek akademinės bendruomenės, tiek miestelėnų palaikymą. Norinčiųjų savanoriauti ar prisidėti prie kaukių gamybos skaičius auga.

Kiekvienas savanoris – svarbus ir reikalingas

KU studentai buriasi savanorystei Klaipėdos sveikatos priežiūros įstaigose. „Rinkdamasi slaugos studijas, pasirinkau ir savo gyvenimo kelią. Svarbiausia, kad mūsų darbas bus atliktas ne veltui ir padėsime kitiems. Džiaugiuosi bei didžiuojuosi galėsianti savanoriauti Klaipėdos universitetinėje ligoninėje.

Tai mano, kaip slaugos studentės, pašaukimas ir pareiga. Darysiu viską, ką reikės. Kaip kariai karo metu eina į mūšio lauką, taip ir mes, būsimi medikai, stojame į pirmąją fronto liniją“, – sako jau penktadienį ligoninėje savanorystę pradedanti Sveikatos mokslų fakulteto trečio kurso studentė Gintarė Gnedojutė.

Pilietiška studentė džiaugėsi, kad savanorių skaičius auga, o padėti medikams ne žodžiais, bet darbais nori ne tik KU studentai, bet ir dėstytojai bei kiti darbuotojai.

Pasak Klaipėdos universitetinės ligoninės (KUL) vadovo Vinso Janušonio, kiekvienas savanoris – laukiamas, svarbus ir reikalingas. „Tai svari pagalba iš būsimų medikų. Nes pagalbos poreikis darbuotojams nuolat auga. Laukiami visi, kurie nori prisidėti. Darbo tikrai rasime“, – padėti medikams ragina KUL vadovas.

Norintieji prisidėti prie universiteto registruojamų savanorių, tai galite padaryti užpildydami anketą puslapyje www.ku.lt

Gamina apsaugines kaukes

Susidūrus su COVID -19 pandemija, Klaipėdos miesto ligoninėse pradėjo trūkti medicininių apsaugos priemonių. Spręsdami šią problemą, KU Sveikatos mokslų fakulteto antro kurso studentai jau tris dienas siuva apsaugines daugkartinio naudojimo kaukes.

„Mokam, galim ir norim vienytis vardan bendro tikslo. Vardan to, kad padėti, kad būti vieninga jėga, kuri suvaldo ir nugali. Tad tik išgirdusi, kad medikams trūksta apsauginių kaukių pradėjau organizuoti jų siuvimą. Juk štai vien Vaikų ligoninėje dirba 500 darbuotojų, ką jau kalbėti apie kitas Klaipėdos ligonines.

Sveikatos priežiūros įstaigose – mano kolegos, dėstytojai, kurie nuolat mumis rūpinasi, o dabar mes turime pasirūpinti jais“, – įsitikinusi slaugos antro kurso seniūnė, kaukių siuvimo iniciatorė Gabrielė Guogytė.

Aktyvi studentė pasakojo, kad norinčiųjų prisidėti prie kaukių siuvimo gretos nuolat auga. Jau dabar dirba daugiau nei 40 siuvėjų. Siuva ir pačios studentės. „Daugkartinio naudojimo apsaugines kaukes siuvame iš medvilnės, lino arba marlės, formuojami 6-8 sluoksniai. Labiausiai stinga medžiagos.

Jei jos turėtume užtektinai, galėtume pasiūti tikrai daug kaukių. Visus kviečiu prisidėti: kai mūsų daug, mes galime viską! Jei kažkas turi atliekamos, lino ar medvilnės, gumelių arba juostelių susisiekite tel. 8 687 29699“, – jungtis kviečia iniciatyvos autorė.

Daugkartinio naudojimo apsauginių kaukių gamybą vykdo bei kuruoja: antro kurso slaugos studentės Gabrielė Guogytė, Lijana Butkevičienė, Linita Navickienė, Erika Degutytė, Neringa Mikutienė, Lina Kanovė, Nijolė Bendikaitė, Ramunė Vilinauskienė, Rasa Krasauskė , Vilija Kalniutė, Gabija Batavičiūtė, Slaugos katedros vedėja Marija Truš bei laborantė Erika Butkutė.

Pirmosios pagamintos kaukės jau pasiekė Klaipėdos Vaikų ligoninės personalą. „Ši iniciatyva buvo netikėta ir reikalinga bei skatinanti vienytis, siekiant užkirsti kelią viruso plitimui. Studentai daro labai reikšmingą darbą: jie padeda mums, medikams, turėti atsargų.

Kurso seniūnė G. Guogytė nuolat atvažiuoja su kiekviena kauke. Ją pasimatuojame, pažiūrime, koks tinkamesnis modelis ar audinys. Kaukės atitinka higienos normas ir kitus reikalavimus. Dar viena graži studentų iniciatyva – jie rūpinasi priėmimo skyriuje dirbančiu personalu. Darbuotojams kas rytą atveža kavą.

Džiugu, kad jauni žmonės imasi iniciatyvos. Labai didžiuojuosi savo studentais“, – mintimis dalijosi KU Sveikatos fakulteto lektorė, Vaikų ligoninės konsultacinės poliklinikos vyr. slaugytoja Ingrida Šukienė.

KU rektorius prof. dr. Artūras Razbadauskas džiaugiasi, kad šiuo sudėtingu metu studentus vienija tiek medikų pašaukimas, tiek pilietinė valia. „Visuomet ugdome ir skatiname studentų savanorystę ir pilietiškumą.

Aktyvūs studentai bei universiteto darbuotojai telkiasi ir realiais darbais prisideda prie kovos su pandemija. Tikiuosi, kad jų pavyzdžiu paseks dar daugiau žmonių. Stiprybė – mūsų vienybėje“, – sako A. Razbadauskas.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder