Kuršių nerijos lankytojų bilietai - neprivalomi

Kuršių nerijos lankytojų bilietai - neprivalomi

Klaipėdoje antradienį viešėjęs aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas patikino, kad keliantis į Smiltynę klaipėdiečiams pirkti visu euru brangesnio bilieto nereikės.

Praėjusią savaitę pasklido kalbos, jog nuo gegužės klaipėdiečiai, norėdami persikelti į Smiltynę, turės mokėti nebe 0,8 Eur, o 1,8 Eur, mat ketinama įvesti saugomų teritorijų lankytojų bilietą.

Tuomet Kuršių nerijos nacionalinio parko direktorė Aušra Feser žiniasklaidai teigė žinanti, kad projektas, kuriame numatyta, kad norint patekti į saugomas teritorijas visoje Lietuvoje reikės įsigyti 1 eurą kainuojantį lankytojo bilietą, jau yra parengtas, esą trūksta tik aplinkos ministro parašo. Tokios kalbos sukėlė ant kojų uostamiesčio bendruomenę - esą kur matyta, kad už patekimą į savo miesto teritoriją reikėtų papildomai mokėti.

Vis dėlto Klaipėdoje antradienį apsilankęs ministras tokias kalbas paneigė.

"Pajuokavome, gal kalboms magnetinės audros turėjo reikšmės, kad taip aštriai reagavome. Yra idėja, bus lankytojų bilietas, jis bus savanoriškas, neprivalomas. Tie žmonės, kurie supranta, mato poreikį, infrastruktūrą ir mato reikalą paremti, jie šiuo bilietu galės paremti saugomas teritorijas, kurios yra mūsų pasididžiavimas. Tai yra vienas iš būdų parodyti, kad mums rūpi, kad mes mylime savo kraštą ir prisidedame prie išsaugojimo. Tai nėra jokia prievolė", - kalbėjo K. Trečiokas.

Tokį bilietą ketinama įvesti visose Lietuvoje esančiose saugomose teritorijose. Pasisekusiu pavyzdžiu ministras įvardino Aukštaitijos nacionalinį parką. Jame per 2014-uosius, K. Trečioko teigimu, lankytojai savanoriškai sumokėjo beveik 40 tūkst. litų.

Pasidomėjus, ar administravimo mokesčių suma neviršys surenkamo mokesčio, ministras tvirtino, jog to neturėtų būti. Mokesčio rinkimo tvarka, ministro nuomone, būtų paprasta - svarstoma naudotis, pavyzdžiui, "Tiketos", "Perlo" terminalų, kompanijų, kurios leidžia pirkti bilietus internetu ar mobiliaisiais telefonais, paslaugomis.

"Suplauks sumokėti pinigai į vieną sąskaitą ir tie pinigai atgal bus skiriami saugomoms teritorijoms, ką čia administruoti? Mes kasdien administruojame kaip asignavimų valdytojai didžiulius pinigus ir tai nieko papildomai nekainuos", - paklaustas, kokio dydžio gali būti lankytojų bilieto administravimo mokestis, aiškino aplinkos ministras K. Trečiokas.

Jo teigimu, pirminiame projekte numatoma, kad bilietas neturėtų būti vienkartinis - siūloma už savaitę galiosiantį bilietą prašyti vieno euro, mėnesį - penkių, o metinį bilietą visai šeimai - 25 eurų. Data, anot ministro, nesikeičia - patvirtinus projektą, savanoriškai saugomų teritorijų lankytojų bilietus bus galima įsigyti nuo gegužės.

Su ministru susitikęs meras Vytautas Grubliauskas teigė, jog reikėtų džiaugtis, kad ministerija į klaipėdiečių nepasitenkinimą sureagavo operatyviai ir pozityviai.

"Vertinčiau svarbiausią faktą, kad žinios, kurias atvežė ministras, yra geros. Po tokio ažiotažo, po tokio emocijų ir diskusijų proveržio, manau, įvedinėti ką nors privalomo būtų tiesiog protu nesuvokiama", - sakė V. Grubliauskas.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder