Laimėjo keturių metų laikų idėja

Laimėjo keturių metų laikų idėja

Pirmoji vieta Kristijono Donelaičio aikštės sutvarkymo atvirame kraštovaizdžio architektūrinės idėjos konkurse skirta uostamiesčio architekto Sauliaus Druskio darbui "4 metų laikai". Jeigu viskas vyks taip, kaip suplanuota, neiškils nenumatytų kliūčių, projekto įgyvendinimo darbai galėtų prasidėti 2018-aisiais.

Konkursą inicijavo labdaros ir paramos fondas "Žaliuok, mano mieste". Konkurso komisijos posėdyje II vieta skirta kraštovaizdžio architektės Loretos Sadauskienės projektui "Debesų sodas", III vieta - Laimono Bogušo, Petro Džervaus, Danguolės Ručinskaitės darbui "Aikštės pavasaris". Ketvirtoje ir penktoje vietoje liko kraštovaizdžio architektų studentų grupės.

Nugalėtojui fondas sumokės 1 500 eurų, II vietos laimėtojui - 1 000, III - 750 eurų.

Fondo "Žaliuok, mano mieste" valdyba, įvertinusi viešo aptarimo metu gautas visuomenės pastabas ir komisijos rekomendacijas, planuoja kviesti trijų premijuotų darbų autorius į derybas dėl techninio projekto rengimo.

Pasak konkurso koordinatoriaus architekto Vaidoto Dapkevičiaus, daugiausia visų dėmesio sulaukė skvero želdynų klausimas. Paaiškėjo, kad reikalinga profesionali diskusija.

Vertinimo komisija rekomendavo pagrįsti saugotinų ir šalintinų medžių santykį maksimaliai saugant esamus medžius, parengti išsamesnį esamų K. Donelaičio aikštės medžių vertinimą. Pageidaujama, kad liepos būtų paliktos kaip vyraujanti medžių rūšis.

V. Dapkevičiaus teigimu, galbūt reikės atlikti net papildomą želdinių ekspertizę. Gauta siūlymų, kad reikia ištirti visus medžius nuodugniai vos ne kiekvieno jų atliekant kompiuterinį skenavimą iki šerdies. Kad ir kaip būtų, turi būti vertinamos ir tokių darbų kainos.

"Pirmiausia kalbėsimės su pirmos vietos laimėtoju, aiškinsimės, kaip jis vertina recenzento ir kitų žmonių išsakytas pastabas, ar galės į jas atsižvelgti nekeisdamas pagrindinės idėjos.

Konkrečius projektinius pasiūlymus reikės teikti miesto Savivaldybei prašant sąlygų. Visuomenė turės galimybę susipažinti su projektiniais pasiūlymais. Dabar bandome surinkti visas nuomones, kad galėtume įvertinti situaciją. Vis dėlto konkursą vertiname kaip pavykusį", - sakė V. Dapkevičius.

Jo manymu, realūs aikštės tvarkymo darbai galėtų prasidėti mažiausiai po metų. Jeigu miesto Savivaldybė (vertinimo komisijos narys buvo Miesto ūkio departamento direktorius Liudvikas Dūda) sutiks prisidėti prie rangos darbų finansavimo, jos kitų metų biudžetas bus tvirtinamas vasarį. Tad darbai galėtų prasidėti 2018 metų pirmą ketvirtį ir būtų labai gerai, jeigu juos bus spėta atlikti per metus.

Projektavimo darbai galėtų būti pradėti šiemet vasaros pradžioje, galbūt birželį. Jiems gali prireikti 3-4 mėnesių. Paskui seks derinimas, sąmatos skaičiavimas ir kt.

"Manau, iki tol jau bus aišku, kiek fondas galės prisidėti prie rangos darbų, kiek Savivaldybė, ir kada tai galės būti daroma, - kalbėjo V. Dapkevičius. - Kitas dalykas, dar reikia žiūrėti, ar tas idėjas įmanoma patobulinti, ar tai darant jos nebus sugadintos. Gali atsirasti dar kokių nors nenumatytų aplinkybių. Jeigu matysime, kad laukas yra nepalankus ir projektas gali iš principo strigti, vargu ar fondas imsis tolesnio finansavimo.

Lietuvos kraštovaizdžio architektų atstovas profesorius Petras Grecevičius siūlo savo kaip konsultanto pagalbą. Tačiau kol kas nesame pasirašę jokių sutarčių su konkurso laimėtojais dėl darbo pradžios", sakė V. Dapkevičius.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder