"Meridianas" ruošiasi kelti bures

"Meridianas" ruošiasi kelti bures

Jūros šventės išvakarėse, liepos 19-ąją, Klaipėdos miesto simbolyje burlaivyje "Meridianas", jeigu nesutrukdys oro sąlygos, bus pakelta net 14 burių.

Planuojama, kad burės laive visada bus pakeliamos prasidedant vasaros sezonui. Priekinės burės, ko gero, kabės visą laiką, o kitos bus kilnojamos atsižvelgiant į aplinkybes.

Burės puoš miestą

Baltos burės jau yra pasiūtos Vokietijoje ir atgabentos į Klaipėdą. Jos atrodo kaip tikros, tačiau yra perpučiamos, akytos - pasiūtos ne iš tikro burinio audinio, kuris atlaikytų audras vandenynuose. Barkentina "Meridianas" turės 14 burių - jos bus iškeltos ant visų jos stiebų kaip ir dera tokio tipo laivui. Ant pirmo stiebo kabės tiesiosios burės, ant grotstiebio ir ant bizanstiebio - įstrižosios ir t. t. Burių virvėms tvirtinti reikalingi nageliai pagaminti pagal originalų pavyzdį.

"Meridiano" iškilmingą pasipuošimą burėmis galės stebėti visi klaipėdiečiai. Aikštėje prie burlaivio organizuojamas tai progai skirtas renginys - vyks simbolinis burlaivio perdavimas miestui.

Sutarta su Lietuvos aukštąja jūreivystės mokykla, kad jos kursantai talkins keliant bures. Jau šiuo metu dirba aukštalipiai, ruošiantys "dirvą" iškilmingam burių pakėlimo momentui. Jeigu liepos 19-ąją pūs stiprus vėjas, visų burių pakelti nebus galima.

Renginio metu laivas bus pašventintas pagal visas jūrines tradicijas. Jis prikeltas naujam gyvenimui, tad jam reikalingas naujas krikštas. Beje, barkentina turės net dvi krikštamotes. Seni jūrų vilkai ceremonijos metu papasakos, kaip jie plaukiojo šiuo burlaiviu.

Renginio pabaigoje žmonės galės įlipti į laivą, apžiūrėti jo viršutinius denius, nusifotografuoti. Nuotraukos bus spausdinamos vietoje.

Restoranas, žinoma, dar neveiks, kaip ir ekspozicija laivo viduje - nespėta baigti visų laivo vidaus įrengimo darbų. Planuojama, jog jie bus padaryti rudenį. Tačiau dalis laivo muziejaus ekspozicijos jau veiks. Pavyzdžiui, ekspozicija ant kranto bus atidaroma minėto renginio metu.

Grąžino šturvalus

Tam, kad "Meridianas" atvertų duris plačiajai visuomenei, dirba nemažai žmonių. Vieni baldus daro pagrindinei salei, kiti - banketinei, t. y. kajutkompanijai. Paramos fondas pasirašė bendradarbiavimo sutartį su Lietuvos jūrų muziejumi. Jo specialistai padeda rengti muziejinę ekspoziciją laive. Muziejus netgi paskolins barkentinai kai kuriuos eksponatus, pavyzdžiui, "Meridiano" sraigtą.

Ruošiantis dėti pontonus tarp barkentinos ir krantinės buvo ištrauktas originalus "Meridiano" virvių medinis blokas ir nemažai indų, šukių iš to laikotarpio, kai laivas atliko restorano funkciją. Planuojama ir jas eksponuoti. Bus eksponuojamas ir tikras "Meridiano" balastas, t. y. akmenys, atlikę šią funkciją. Kai buvo demontuoti laivo stiebai, viename iš metalinių stiebų rasta medinė stiebo dalis, ji taip pat bus eksponuojama.

Laive kabės pano - savotiškas žemėlapis, kuriame bus pažymėti taškai, kur toliausiai buvo nuplaukęs "Meridianas", kabės ir senovinės nuotraukos.

Laivo viduje bus įrengta vairinė. Joje pamatysime ir originalius šturvalus, tiek išorinį, tiek vidinį. Beje, abu juos grąžino žmonės. Išvysime ir muziejaus skolintų, ir iš žmonių pririnktų originalių daiktų.

Lietuvos jūrų muziejus parengė vadinamųjų edukacinių medijos portalų projektą. Pakaks paspausti mygtuką ir gausi visą informaciją apie "Meridiano" pastatymo, jo plaukiojimo, jo, kaip restorano ar laivo atstatymo, istorijas. Bus galimybė pasitikrinti savo žinias, atsakyti į klausimus ir t. t.

"Meridiano" paramos fondo atstovai Aidas Kaveckis ir Aloyzas Kuzmarskis laivo atstatymui jau išleido apie 5 mln. Lt, kurie buvo reikalingi kapitaliniam remontui. Manoma, jog vidaus įrengimui ir apdailai dar prireiks 2 mln. Lt.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder