Mieste triūsianti statybinė technika - neišvengiamas gyvo miesto simbolis

Mieste triūsianti statybinė technika - neišvengiamas gyvo miesto simbolis

Klaipėdos gatvės per šiuos ir kitus metus turėtų tapti dar saugesnės eismo dalyviams - bus tvarkomos gatvės, rekonstruojamos sankryžos, remontuojama danga, tiesiami dviračių takai, įrengiamos pėsčiųjų perėjos. Nors klaipėdiečių ir laukia šiek tiek nepatogumų, jie bus laikini, o užbaigus remontus transporto judėjimas bus patogesnis. Nepamiršti ir daugiabučių kiemai, kuriuose planuojama įrengti apšvietimą ir daugiau automobilių stovėjimo vietų.

Gatvėms remontuoti ir prižiūrėti šiais metais numatoma skirti apie 26 milijonus eurų. Didžiausia suma turėtų tekti prioritetų sąrašo pirmoje vietoje įrašytam Šilutės plento ir Baltijos prospekto žiedinės sankryžos su estakada projektui.

Klaipėdos savivaldybės administracijos Statybos ir infrastruktūros plėtros skyriaus vedėjas Valdas Švedas pasakojo, kad darbai bus atnaujinti nuo kovo vidurio. 2021 m. planuojama šiam projektui skirti 14-15 mln. eurų. Lėšų tikimasi gauti ir iš Vyriausybės - pagal ankstesnius susitarimus buvo planuota gauti apie 5 mln., dabar kalbama apie 11 mln. eurų. Šią savaitę vyksiančiame Eismo saugumo komisijos posėdyje rangovai turėtų pristatyti eismo organizavimo schemas, suderintas su Kelių policija.

"Rudenį buvome uždarę dalį Baltijos prospekto, nuo kovo 15 d., arba kai leis orai, planuojama uždaryti tokią pat atkarpą kitoje jo pusėje, o eismą leisti dalinai sutvarkyta puse. Didžiausias kliuvinys šiems darbams yra šilumos trasos rekonstravimas, nes užtrunka betonavimo darbai, tad viskas turėtų užtrukti apie tris mėnesius - tiek laiko ta atkarpa turėtų būti uždaryta", - sakė V. Švedas.

Balandžio pabaigoje planuojama apriboti eismą ir Vilniaus plente nuo žiedinės sankryžos iki geležinkelio viaduko. Preliminariai darbai gali trukti taip pat apie 3 mėnesius. Vasarą turėtų būti pasimatyti realūs estakados statybos darbai - bus pradėti statyti estakados poliai, bus tiesiami inžineriniai tinklai.

Pradėjus darbus Vilniaus plente turėtų būti atidarytas laikinas kelias per Lypkių gatvę.

Šiuo metu paskutinės detalės dar derinamos ir su rangovais, ir su "Lietuvos geležinkeliais". Tariamasi dėl užtvarų, apsaugos kamerų ir t. t.

"Planuojame, kad kol neatidarysime tos jungties nuo Statybininkų prospekto per LEZ teritoriją link kelio Klaipėda-Šilutė, tol atkarpa Vilniaus plente nebus uždaryta", - akcentavo V. Švedas.

Visi Baltijos prospekto ir Šilutės plento žiedinės sankryžos rekonstrukcijos darbai turi būti baigti 2023-iaisiais.

Procesas tęsis ir Tilžės gatvės žiedinėje sankryžoje, kur dar liko smulkūs darbai, pavyzdžiui, dar nėra asfaltuota dviračių tako atkarpa. Baigiamiesiems darbams numatoma skirti apie 300 tūkst. eurų. Galutinai šį projektą tikimasi užbaigti balandį-gegužę, kaip ir paskutinių štrichų laukiančią Šilutės pl. atkarpą nuo Tilžės gatvės žiedinės sankryžos iki Kauno gatvės, kur dar reikia įrengti įvažas autobusams ir dviračių takus.

Imsis senamiesčio, Tauralaukio ir sodų gatvelių

Kovą planuojama pirkti ir seniai laukto senamiesčio gatvių grindinio remonto rangos darbus.

Konkurso sąlygos jau yra parengtos Teatro ir Sukilėlių g. rekonstrukcijai, kovo mėnesį tikimasi paskelbti jų rangos darbų konkursą. Iš paskos seks paruošiamieji darbai Žvejų, Vežėjų ir Daržų gatvėms tvarkyti. Šiais metais planuojama pradėti iš viso penkių senamiesčio gatvių remonto darbus. Taip pat tikimasi gauti leidimus tvarkyti Didžiąją Vandens ir Aukštosios gatves. Nepatogius grindinio akmenis pakeis tašyti, todėl pėstiesiems, šeimoms su vaikų vežimėliais ar neįgaliesiems judėti senamiesčiu bus patogiau.

"Vasarą bent jau pirmose dviejose gatvėse pamatysime pokyčius. Remontuosime atkarpomis, ne visas iš karto, nes senamiestyje yra nemažai įstaigų, reikia privažiavimo, tad negalėsime visų septynių gatvių uždaryti vienu metu", - sakė V. Švedas.

Planuojama, kad visų minėtų gatvių grindinys bus sutvarkytas 2023 metais.

Iki šių metų birželio turi būti pabaigti ir pernai pavasarį pradėti Pajūrio gatvės remonto darbai.

"Su Kelių direkcija esame pasirašę sutartį - bus keturių eismo juostų kelias su šviesoforais reguliuojamomis sankryžomis. Liko tik pakloti paskutinį, trečią, sluoksnį asfalto, šviesoforai jau stovi, tik dar nėra įjungti. Dar liko sutvarkyti pėsčiųjų ir dviračių takus, o pagrindiniai darbai jau atlikti, eismas paleistas", - vardijo pašnekovas.

Bus tęsiamas ir kvartalinių gatvių Tauralaukyje remontas. Pernai jis pradėtas Klaipėdos ir Virkučių gatvėse, šiemet liko tik 10 procentų darbų. Šiemet bus vykdomi darbai Lietaus, Slengių, Vaivorykštės, Griaustinio, Arimų, Vėjo, Žvaigždžių gatvėse. Konkursas jau paskelbtas, tikimasi, kad balandį jau bus rasti rangovai, o darbus planuojama įvykdyti iki 2023 metų.

Gatvės bus tvarkomos ir sodų bendrijose. Darbai vyks keturiose gatvėse šiaurinėje miesto dalyje, kurių gyventojai prisidės ir savomis lėšomis: Tylos g. prie Joniškės kapinių, Baltijos 1-ojoje ir Baltijos 13-ojoje g. bei Dianos g. netoli Girulių. Šias žvyruotas gatveles planuojama sutvarkyti per šiuos ir kitus metus - jos bus asfaltuotos, įrengtas apšvietimas, lietaus nuotekų tinklai.

"Pats principas, kai gyventojai prisideda savo lėšomis, yra sveikintinas, nes tada galima tikėtis remonto sulaukti ne po 5 ar 10 metų, o kur kas greičiau", - kalbėjo V. Švedas.

Pritarta ir Vikingų g. tvarkymui pietinėje miesto dalyje, į planus įtraukta Neringos g. atkarpa, nupirkti darbai Dienovidžio ir Užlaukio gatvėms tvarkyti.

Artėja "žalioji banga"

Juda ir Minijos gatvėje jau seniai planuojamos "žaliosios bangos" projektas. Jis yra išskaidytas į tris dalis, kad įgyvendinimas būtų lengvesnis.

Per visą Minijos gatvės ilgį bus tvarkomos šviesoforinės sankryžos, sukuriant "žaliosios bangos" sistemą.

"Gatvių apšvietimas" įrengs šviesoforus, miestas tvarkys kelio dangą, šaligatvius, dviračių takus prie sankryžų, o pačios sistemos sukūrimas ir įdiegimas perkamas pagal atskirą sutartį.

"Konkursas jau yra paskelbtas, tikimės pirmomis balandžio dienomis turėti sutartį su rangovais ir pradėti. Per šiuos metus nesitikime visko padaryti, bet kitais metais pabaigtume", - sakė V. Švedas.

Darbai - ir daugiabučių kiemuose

Be minėtų didžiųjų projektų, vyks ir smulkesni, tačiau taip pat svarbūs darbai - pavasarinis duobių lopymas, einamasis gatvių remontas, tvarkomi daugiabučių kiemai.

"Situacija nėra bloga, nes kiekvienais metais nuolat remontuojame gatves, bet yra dar nebaigtų darbų. Dar neužbaigtas Joniškės g. remontas nuo Bangų g. iki "Klaipėdos baldų", bus tvarkoma Vingio g. atkarpa nuo Smiltelės g. iki Šilutės pl. ir Mogiliovo gyvenamojo rajono gatvės. Nemažai jų yra prastos būklės, šiemet darbus pradėsime Budelkiemio gatvėje, kuri yra jungiamoji, labai ilga, jos asfaltas labai nusidėvėjęs", - vardijo Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Irena Šakalienė.

"Nors gatves tvarkome kasmet, tvarkytinų vietų nemažėja. Turime dar nemažai objektų, kuriuos reikėtų tvarkyti, bet apskritai miesto gatvės nėra blogos būklės. Turime nemažai naujai asfaltuotų, sutvarkytų gatvių", - sakė I. Šakalienė.

Pasak jos, miestiečiams turbūt aktualiausia tai, kas yra šalia jų - daugiabučių kiemai, šaligatviai, automobilių stovėjimo vietos.

Prie daugiabučių šiais metais planuojama įrengti 334 automobilių stovėjimo vietas.

Ne visos jos bus naujos, kai kur bus tvarkomos senos. Darbai planuojami prie Brožynų g. 9-11, Simonaitytės g. 10-16, Taikos pr. 83-89, Debreceno g. 96 ir Baltijos pr. 11-23 namų.

Apšvietimas bus įrengiamas prie Danės g. 33-39, Herkaus Manto g. 4, Vytauto g. 16-22, Šaulių g. 8 namų. Kryptiniu apšvietimu bus apšviestos 10 perėjų Debreceno, Naikupės, I. Kanto, Kuosų, Sausio 15-osios, Bijūnų, Liepojos gatvėse, Taikos prospekte.

Remonto prašosi ir šaligatviai. Iš Kelių direkcijos lėšų bus tvarkoma jų danga Karklų, Parko gatvių atkarpose. Turėtų būti rengiamas Sportininkų g. šaligatvių tvarkymas, galbūt ir želdiniai. Gali būti, kad bus tvarkoma danga ir Naujojo Sodo g., jei bus baigti darbai prie "Viktorijos" viešbučio. Remonto turėtų sulaukti Žardininkų g. ir Rumpiškės g., Taikos prospekto atkarpos. Iš viso iš Kelių direkcijos šiems darbams tikimasi gauti apie 350 tūkst. eurų. Iš miesto biudžete numatytų apie 130 tūkst. eurų bus tvarkomos prasčiausios būklės šaligatvių atkarpos Taikos prospekte, Šilutės plente, Smiltelės gatvėje.

Didžiausiai rekonstrukcijai jau beveik pasirengta

Gintaras NENIŠKIS, Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktorius
Kėlėme sau tikslą 2020 metais sutvarkyti magistralines gatves - Šilutės plentą, Tilžės gatvę, kurios galėtų būti alternatyva Baltijos prospektui. Sutvarkyta gatvė ir Giruliuose, baigiami darbai Tauralaukyje.

Beliko užbaigti Lypkių jungtį ir būsime pasirengę pagrindinės ir labiausiai apkrautos Baltijos prospekto žiedinės sankryžos rekonstrukcijai, o kai bus uždaromos Vilniaus plento atkarpos, būsime užtikrinę pagal aplinkybes maksimalų pralaidumą tiek Statybininkų prospektu, Tilžės gatve, tiek per Tauralaukį. Aišku, visiškai išvengti nepatogumų nepavyks, bet tikimės, kad jų dėl visų jau atliktų darbų bus minimaliai. Prašome klaipėdiečių kantrybės ir supratimo, kad jie iš anksto planuotų savo keliones, atrasdami naujus maršrutus judėti mieste piko metu.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder