Nenori namų potvynio zonose

Nenori namų potvynio zonose

Pernai Klaipėdos mieste apsieita be ekstremalių situacijų, tačiau ekstremalių įvykių buvo 15. Nors vakar civilinės saugos būklė uostamiestyje įvertinta gerai, įvardytos ir probleminės sritys. Pavyzdžiui, kad nereikėtų leisti statyti gyvenamųjų namų potvynio zonoje.

Klaipėdos mieste yra 5 potvynių pavojaus zonos - Klaipėdos senamiestis, Laistų sodai, Ąžuolyno kvartalas, Pakrančių sodai ir Antroji Melnragė, kurioje nėra lietaus kanalizacijos, tik grioviai.

Turi pasirūpinti priemonėmis

Pasak Savivaldybės administracijos direktoriaus Sauliaus Budino, sudėtingiausia situacija Laistų soduose, į kuriuos nėra privažiuojamojo kelio. Žmonės įsirengė namus tam nepritaikytoje vietoje ir jų problemai spręsti dabar reikia naudoti visų miestiečių pinigus. AB "Lietuvos geležinkeliai" vieno lygio sankryžų jau nebeprojektuoja, tik dviejų. Jie siūlo padaryti tik laikiną pervažą ekstremalių situacijų metu. Rimčiau prie problemos sprendimo geležinkelininkai neprisideda.

Laistų sodai tebėra Savivaldybės galvos skausmas. Kol kas Savivaldybė dar nepriėmė sprendimo, ką daryti. Šiuo metu atliekami skaičiavimai, kokios priemonės kiek jai kainuotų.

Savivaldybės atstovai atkreipia dėmesį ir į tai, kad šiuo metu namai sėkmingai kyla potvynio zonose, t. y. ir Ąžuolyno kvartale, ir Pakrančių soduose, o ypač sparčiai namai kyla Tauralaukyje. Pagal Lietuvos įstatymus gyvenamuosius namus statyti potvynių zonose draudžiama. Jeigu miestas plečiamas tose vietose, statytojai turi pasirūpinti ir savo lėšomis įrengti apsaugos nuo potvynių priemones.

Neįsirašo programėlių

Vertinant civilinės saugos būklę paminėtinos ir kitos bėdos. Pavyzdžiui, kad gyventojai, turintys sandarius plastikinius langus, negirdi mieste galinčių suveikti 51 sirenos. Jų gausmą turėtų girdėti 90 proc. gyventojų. Maža to, nepavyksta priversti klaipėdiečių turėti savo mobiliuosiuose telefonuose programėles, kurios priimtų SMS žinutę apie pavojų. S. Budinas siūlo kreiptis į įmonių ir įstaigų vadovus, kad, kai centralizuotai darbuotojams perkami mobilieji telefonai, būtų prašoma mobiliojo ryšio operatorių juose integruoti tokias programėles.

Beje, potvynių metų padaugėjo žmonių, kurie kreipėsi į operatorius dėl tokių programėlių.

Skaičiai 2017-aisiais Klaipėdoje

* Užfiksuoti 424 gaisrai - 10,5 proc. mažiau nei užpernai, žuvo tik vienas žmogus.

* Policija užfiksavo 2300 nusikalstamas veikas. Padaugėjo 179 atvejais, tačiau, anot pareigūnų, tai lėmė pasikeitę įstatymai dėl neblaivių vairuotojų.

* Policija sulaikė 98 viešąją tvarką pažeidusius asmenis.

* Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija sulaukė 61 iškvietimo dėl taršos uosto akvatorijoje. Boninės užtvaros buvo statomos 12 kartų.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder