(Ne)pakeliamas savivaldybininkų būties lengvumas

(Ne)pakeliamas savivaldybininkų būties lengvumas

Ar Klaipėdos savivaldybėje dirba aukštos kvalifikacijos specialistai, turintys sveiką požiūrį į vykstančius procesus, ar perdėtai atsargūs biurokratai, trukdantys miestui vystytis? Kodėl kai kurie čia kėdžių neapleidžia net po keletą dešimtmečių, jei alga dažnai būna mažesnė nei privačiame sektoriuje (atlyginimo vidurkis Savivaldybėje dabar siekia 630 eurų)?

Šiuo metu Klaipėdos savivaldybės administracijoje dirba 438 žmonės. Vidutinis dirbančiojo amžius - 45 metai.

Daugumos - 52 proc. - dirbančiųjų Savivaldybės administracijoje darbo stažas siekia iki 5 metų. Apie penktadalis čia darbuojasi nuo 5 iki 10 metų. Panašus skaičius dirba nuo 10 iki 20 metų. 5 proc. tarnautojų Liepų g. 11 pastato duris kasdien varsto nuo 20 iki 30 metų, o sovietinės darbo vykdomajame komitete patirties turi 1 proc. darbuotojų. Bendras darbo stažo vidurkis - 7 metai. Ilgiausiai dirba du žmonės po - 42 metus. Kas jie - neatskleidžiama saugant asmens duomenis.

Dvi nuomonės

Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Elida Mantulova, pernai iš verslo struktūros atėjusi pavaduoti motinystės atostogų išėjusios Alinos Velykienės, praėjus pusmečiui po įsidarbinimo šioje institucijoje nusprendė viešai pasidalinti nuomone apie savo patyrimus. Rašinį jį pavadino "Nuomonės transformacija".

"Pirmasis mano atradimas buvo tai, jog Savivaldybės administracijoje dirba labai daug itin aukštos kvalifikacijos specialistų, turinčių ne tik puikų išsilavinimą, bet ir apdovanotų analitiniu mąstymu, sveiku požiūriu į įstaigos misiją bei jos tikslus, disciplinuotų, orientuotų į savo ir bendrą įstaigos darbo rezultatą. Kol kas dar neradau atsakymo, kodėl tokie žmonės, gaudami nemotyvuojantį atlyginimą, išlieka atsparūs ir nesuviliojami išeiti į atvirą darbo rinką, kur taptų puikiu kąsneliu "galvų medžiotojams", arba kodėl nesiryžta imtis privataus verslo. Aukščiausios kvalifikacijos, suprantančių tikslus ir orientuotų į rezultatą darbuotojų Klaipėdos miesto savivaldybės administracijoje yra labai daug", - rašė ji.

Beveik tuo pat metu ekonomistas Raimondas Kuodis viešai išsakė nuomonę, kad Lietuvos biurokratiniame sluoksnyje "pradeda dominuoti žmonės, kurie arba menkos kvalifikacijos, nes sutinka dirbti už tą nedidelę algą, arba yra apsukrūs veikėjai, kurie net nesiruošia iš tos algos gyventi, nes būdami viešajame sektoriuje bando kažką pavogti ar apeiti bendrojo finansavimo schemas per viešąsias įstaigas ir pan."

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder