Perkėlimo keltais tvarką reguliuos įstatymas

Perkėlimo keltais tvarką reguliuos įstatymas

Ketvirtadienį su Klaipėdos meru Vytautu Grubliausku aptartos AB "Smiltynės perkėla" perspektyvos ir bandymas spręsti susidariusias problemas. Meras juokavo, kad jeigu išgyvensime dvejus metus ir turistai neišsibėgios, sulauksime atsinaujinusios ir modernesnės perkėlos. Beje, naują perkėlos vadovą bendrovės valdyba ketina paskirti jau rugsėjį.

Susitikimą inicijavo kruizinius laivų turistus aptarnaujantys operatoriai. Kalbėta apie tai, kad kruizinių laivų turistus vežantys autobusai negali stovėti eilėje į keltus, keliančius į Smiltynę, nes neužtenka laiko ekskursijoms.

Klaipėdos meras sako, kad minėti operatoriai ir "Smiltynės perkėlos" vadovai kalba konstruktyviai. "Galima tik pasidžiaugti, kad bendrovė per trumpą laiką sugebėjo suvaldyti visą tą chaosą, kuris susidarė dingus pirmumo į keltą eilėms, kad abi pusės nusiteikusios geranoriškai ir kad rasti būtini sprendimai", - sakė jis. Meras pasidžiaugė ir bendrovės perspektyvomis, kurias ji pristatė, ir numatytomis labai ženkliomis investicijomis ir tuo, kad bendrovei svarbiausia yra keleivių saugumas.

"Smiltynės perkėlos" valdybos pirmininkas Valdemaras Vaičekauskas teigia, kad kruizinius laivus aptarnaujančios agentūros problemų dėl eilių į keltus nepatiria. "Kruizinius laivus aptarnaujantys operatoriai mums - svarbūs klientai. Su jais esame susitarę, kad dėl autobusų su turistais iš laivų susitariame iš anksto, per dispečerinę užsakomos vietos jiems. Jeigu autobusų yra 10-12, vienu keltu perkelti negalime, keliame keliais", - sakė jis. Kitas dalykas, esant kai kurioms išskirtinėms pikinėms situacijoms karštomis dienomis, tenka priimti papildomus sprendimus. Pasak V. Vaičekauskos, gerai darbą organizavusios agentūros matydamos, kad labai daug transporto, užsisako kelių policijos palydą, o kitos tik rankomis skėsčioja.

Kilus šurmuliui dėl naujos kėlimo per marias tvarkos, nuspręsta, kad nemokamo perkėlimo tvarką reguliuoti reikia įstatymiškai. V. Vaičekausko teigimu, Susisiekimo ministerija jau parengė tokio įstatymo projektą. Pasak mero, jame turistiniai autobusai nėra išskirti - tik negalią turintieji, Neringos gyventojai ir viešasis transportas. Anot V. Grubliausko, galų gale yra ir poįstatyminiai aktai. Jo teigimu, įstatymas bus pradėtas svarstyti tik rudenį, tai dar yra laiko racionaliems pasiūlymams pateikti.

V. Vaičekauskas teigė, kad perkėla planuoja įsigyti du naujus keltus - vieną krovininį, kitą keleivinį. Jo teigimu, visi dokumentai jau parengti ir ketinama skelbti konkursą. "Mes tikimės sulaukti tikslinių Vyriausybės investicijų, kad pagreitintume keltų statybą ir galėtume padidinti perkėlos pralaidumą", - sakė V. Vaičekauskas.

Šiuo metu rekonstruojamas Naujosios perkėlos terminalas ir kitą sezoną jame ketinama priimti ne maždaug 60 automobilių, bet iki 140. Manoma, kad tada turėtų išnykti automobilių eilės miesto gatvėse. Be to, ketinama pastatyti hidraulines rampas, kurios pagerins įvažiavimą į keltus. Bus statomas ir naujas perkėlos administracinis pastatas, vietoje nugriauto dabartinio, kuris yra avarinės būklės. Idėjos įsigyti laivą katamaraną, kuris kursuotų į Nidą, neatsisakoma, nors prieš kelis mėnesius paskelbtas jo statybos konkursas buvo apskųstas, dabar vyksta teisminiai procesai. "Esame įstrigę viešųjų pirkimų procesuose, tad katamarano, kaip planavome, kitą sezoną dar neturėsime ir jau bijome ką nors prognozuoti", - sakė bendrovės valdybos pirmininkas.

Paklaustas, kada "Smiltynės perkėla" turės jau nebe laikinai pareigas einantį generalinį direktorių, V. Vaičekauskas atsakė, kad rugsėjį valdyba paskirs generalinė direktorių, o kol kas sprendimas dar nepriimtas.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder