Pėsčiųjų perėjos priėjo liepto galą

Pėsčiųjų perėjos priėjo liepto galą

Pernai rudenį uostamiesčio Kelių policijos iškelta idėja Šilutės plente naikinti pėsčiųjų perėjas bus įgyvendinta jau šį pavasarį. Maža to - bus panaikintos perėjos ir kitose magistralinėse gatvėse, pavyzdžiui, Taikos prospekte bei Statybininkų prospekte.

Tokį sprendimą šiandien priėmę Klaipėdos savivaldybės Saugaus eismo komisijos nariai neabejojo dėl vieno - žmonių nepasitenkinimas kils, ir galbūt nemenkas.

Pėsčiųjų perėjų naikinimo motyvas - teisinis: pagal teisės aktus, vieno lygio nereguliuojamos pėsčiųjų perėjos gali būti įrengtos tik tuo atveju, kai gatvė turi ne daugiau nei po vieną eismo juostą kiekviena kryptimi. Paprasčiau pasakius, pėsčiasis gali kirsti ne daugiau nei dvi eismo juostas iškart.

Be to, perėjų įrengimas negalimas A kategorijos gatvėse, taip pat ten, kur iki šviesoforų postų yra 100 ir mažiau metrų.

Dėl perėjų naikinimo Šilutės plente buvo diskutuota ir ankstesniuose SEK posėdžiuose, ir pagaliau vakar oficialiai pritarta tiksliam jų sąrašui. Taigi, nebeliks pėsčiųjų perėjų ties Paryžiaus Komunos gatve, ties Kauno gatve, dviejų perėjų ties Svajonės gatve, taip pat vienos ties garažais, esančiais atkarpoje tarp Smiltelės gatvės ir Jūrininkų prospekto.

2016-aisiais planuojama įrengti dar sovietmečiu suprojektuotas, tačiau niekada taip ir nepradėjusias veikti požemines perėjas ties Ledo arena bei "Moki veži" parduotuve. Naujiems jų projektams parengti šiųmetiniame miesto biudžete jau suplanuoti pinigai. Kai požeminės perėjos bus įrengtose, tose dviejose vietose nebeliks antžeminių.

Su perėjomis ties vadinamuoju Tilžės žiedu ir Baltijos prospekto žiedu kol kas nieko daroma nebus, mat ateityje šias abi sankryžas žadama rekonstruoti.

Taikos prospekte bus naikinamos penkios perėjos iš dabartinių 28 - ties "Pempininkais", ties Naikupės gatve, dvi perėjos prie Statybininkų prospekto žiedo ir viena ties Pietine gatve - nepaisant to, kad ties pastarąja neseniai buvo įrengti greičio slopinimo kalneliai.

Statybininkų prospekte neliks trijų perėjų - ties Taikos prospektu (iš rytinės žiedo pusės), ties namu Nr. 22 ir ties E. Balsio menų gimnazija. Pastarojoje vietoje yra dvi perėjos, tad viena, šalia kurios nusidriekęs ir dviračių takas, bus palikta.

Kauno gatvėje bus panaikinta perėja ties 2-uoju namu, o perėja, esanti sankryžoje su Šilutės plentu, bus perstumta arčiau statomo naujojo Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato pastato.

Neliks ir visai neseniai specialiu kryptiniu apšvietimu patobulintos perėjos Naujosios Uosto gatvės pradžioje, ties sankryža su Danės gatve - esą čia rekonstravus Pilies tiltą atnaujinta požeminė perėja, ja norintieji patekti į Šiaurinį ragą ir turėtų naudotis.

Tad ką daryti žmonėms, kuriems nebepalikta galimybės kirsti gatves įprastose vietose? Eiti iki artimiausios perėjos, reguliuojamos šviesoforu, pataria policijos bei Savivaldybės Transporto skyriaus specialistai. Tiesa, gali būti, kad kai kuriose vietose bus paliktas perėjimas - specialiais ženklais nepažymėta gatvės kirtimo vieta, tačiau būtina priminti, kad joje pirmenybę turi ne pėstieji, o automobiliai.

Šiaip ar taip, SEK nariai pripažino, kad dėl perėjų naikinimo tarp aplinkinių namų ir kvartalų gyventojų gali kilti didelis nepasitenkinimas, tad Transporto skyrius įpareigotas su vietos bendruomenėmis atlikti "šviečiamąjį darbą".

Panaikinti visos minėtas perėjas planuojama pavasarį - bus pašalinti atitinkami kelio ženklai, nuo asfalto nutrinti "zebrai".

O ateityje žadama svarstyti ir pėsčiųjų perėjų Šiaurės prospekte likimą.

INFORMACIJA

Naikinamos perėjos Klaipėdoje

Taikos prospekte

1. Ties "Pempininkais"

2. Ties Naikupės gatve

3-4. Ties Statybininkų prospektu

5. Ties Pietine gatve

Šilutės plente

1. Ties Paryžiaus Komunos gatve

2. Ties Kauno gatve

3-4. Ties Svajonės gatve

5. Ties garažais

6. Ties Ledo arena (kai bus įrengta požeminė perėja)

7. Ties "Moki veži" (kai bus įrengta požeminė perėja)

Statybininkų prospekte

1. Ties Taikos prospektu (iš rytinės žiedo) pusės

2. Ties namu Nr. 22

3. Ties E. Balsio menų gimnazija

Kauno gatvėje

1. Ties namu Nr. 2

2. Ties Šilutės plentu (perėja bus perkelta į kitą vietą)

Naujoji Uosto gatvėje

1. Ties Danės gatve

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder