Pirmosios stintos: už kilogramą - 6 eurai

Pirmosios stintos: už kilogramą - 6 eurai

Į Klaipėdos miesto turgų žvejai atgabeno pirmąsias stintas. Tiesa, šviežiais agurkais kvepiančių žuvelių kainą dažnam klaipėdiečiui pasirodė didoka. Kilogramas stintų kainuoja per 6 eurus.

„Brangiai. Kol kas brangiai. 6,90 euro. Man reikia, kad trys litai. Tada būtų pigiai.“

„Man biškį neįkandama. 6 eurai. Na, nors 4, kad būtų. Metuose kartą gali paragauti, o daugiau, tai ne.“

Stintų sezonui įsibėgėjant, ši žuvis atpigs ir kainuos apie 3 eurus. Vis dėlto, kiti klaipėdiečiai taip pasiilgo stintų, kad ir dabartinė kaina neišgąsdino – žmonės jas iššlavė per kelias valandas.

„Kažkur 13 kilogramų gavom, bet išpirko žmonės. Pasiilgę stintų. Per tris, keturias valandas“, – sako žuvies pardavėja Liuda.

Tiesa, į turgų atkeliavo žvejų tinklais sugautos stintos. O štai meškeriotojai ant Palangos tilto pagauna vos vieną kitą tokią žuvelę. Sako, čia dar tik stintų žvalgai, mat pagrindiniai būriai dar plaukioja jūroje:

„Yra viena kita, trečia, penkta dešimta. Bet. Tai ne dvidešimta.“

„Jo, jo, su strimelėm kartu žvejojasi. Nedaug, pirmos stintos pasirodė tik.“

„Per šilta joms. Šilta. Dabar atrodo kaip spalio galas, o esam jau pažengę į lapkritį.“

Meškeriotojo žodžius patvirtina ir mokslininkai. Pasak jų, stintos mėgsta vėsų orą ir šaltą vandenį. Kadangi šis ruduo toks šiltas, tai jos ir nesirodo mariose, kuriomis keliauja neršti į Nemuno deltą. Tad lyginant su pernai, šiemet pirmosios stintos pasirodė kur kas vėliau. Todėl mokslininkai kol kas nesiryžta prognozuoti kiek šiemet jų atsidurs ant lietuvių stalo.

„Šita žuvis irgi labai priklauso nuo populiacijos vystymosi sėkmės – kiek jų šiemet užauga. Nes tai trumpaamžė žuvis. Tai jei gausiai būtų, galima tikėtis ir didesnio kiekio. Tačiau tas vėlavimas, aš manau, nusikels porai savaičių tikrai, bet viskas priklausys nuo orų, kurie šiltesni nei daugiamečiai vidurkiai“, – pasakoja Jūrų muziejaus mokslininkas Saulius Karalius.

Mokslininkai pastebi, kad stintų kasmet apskirtai mažėja, specialistų duomenimis, dar prieš 30 metų vien meškeriotojai ištraukdavo po 50 tonų stintų per dieną. Kodėl šios žuvies jūroje mažėja, mokslininkai tiksliai pasakyti negali, todėl šalies valdžiai siūlo bent keliems metas įvesti draudimus stintas traukti tinklais.

Taip, mokslininkų manymu, stintų populiacija atsigaus ir šviežių agurkų kvapą skleidžiančiomis žuvimis laisvai galės mėgautis ne tik pajūrio, o ir visos Lietuvos gyventojai.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder