Prekyba alkoholiu - po padidinamuoju stiklu

Prekyba alkoholiu - po padidinamuoju stiklu

Naktimis alkoholiu prekiaujančių įstaigų klientų elgesiu skundžiasi ir gyventojai, ir policija. Šį mėnesį vyksiančio miesto Tarybos posėdžio metu bus prašoma apriboti prekybos alkoholiu laiką dviem tokioms įstaigoms.

Informaciją apie alkoholio prekybos ir naujo alkoholio kontrolės įstatymo įgyvendinimą uostamiestyje trečiadienį išklausė Klaipėdos narkotikų kontrolės komisija.

Savivaldybės administracijos Licencijų, leidimų ir vartotojų teisių apsaugos skyriaus vedėja Jolanta Uptienė sakė, kad net kelis kartus sulaukta informacijos iš Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento apie UAB "Bistro kasa", veikiančią Mažojo Kaimelio gatvėje. Ten prekiaujama alkoholiu išsinešti, kai tai yra draudžiama. Tokios pat problemos yra ir bare, valdomame UAB "Nevtemus".

Pasak J. Uptienės, jau yra parengtas Tarybos sprendimo projektas, kuriuo prašoma politikų apriboti šioms dviem naktinėms įstaigoms prekybos alkoholiu laiką - būtų leidžiama jį parduoti tomis valandomis, kada gali prekiauti visos parduotuvės.

"Taip pat prašoma apriboti leidimą prekiauti alkoholiu ir prekybos vietai. Turime praktiką, kai įmonė pakeičia pavadinimą ir nėra jokių priežasčių jai neišduoti licencijos prekiauti toje pačioje vietoje visą naktį", - sakė J. Uptienė.

Ji pridūrė, kad UAB "Bistro kasa" buvo tikrinta ir Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos, kuri nustatė, kad ten yra daug pažeidimų, patalpos nėra pritaikytos baro veiklai, tad tai greičiausiai yra tiesiog naktinė alkoholio parduotuvė.

J. Uptienė pabrėžė, kad sulaukiama daug gyventojų skundų dėl Žvejų gatvėje veikiančių barų. Ten nefiksuojama įstatymo pažeidimų, bet gyventojai skundžiasi dideliu triukšmu, kurį kelia barų lankytojai. Vis dėlto apie tokius atvejus įstatymuose nekalbama.

Prekybininkų gudrybės

Itin daug kaimynų skundų yra dėl naktinio baro "Naktis" Taikos pr. 119B. Viešosios tvarkos skyriaus specialistų duomenimis, šį barą valdo ta pati UAB "Bistro kasa".

"Šiemet buvo atlikti 24 patikrinimai, buvo tikrinami naktiniai barai, vadinamosios girdyklos. Nustatyti 8 alkoholio pardavimo laiko pažeidimai, fiksuoti 22 alkoholio išsinešimo atvejai. Daugiausiai pažeidimų - Mažojo Kaimelio 1. Ta pati bendrovė turi patalpas Taikos pr. 119B, ten veikia baras "Naktis", - sakė Viešosios tvarkos skyriaus Kontrolės ir prevencijos poskyrio vedėjas Saulius Valiulis.

Jo teigimu, pasitaiko, kad pardavėjai gudrauja - pila alkoholį į kavos puodelius, gaiviųjų gėrimų butelius.

Tikėtina, daugelis nežino, kad, išsinešus alkoholį iš naktinio baro patalpų, atsakomybė tenka tam, kas išsinešė, o įstaiga gali sulaukti ekonominių sankcijų. Rengiamų patikrinimų metu policija, užfiksavusi išsinešimo faktą, turi teisę bausti vietoje.

Vis dėlto baudos yra nedidelės, pavyzdžiui, įkliuvęs pirmą kartą žmogus moka 7 eurus, išsinešęs alkoholį lauk antrą kartą - nuo 30 iki 90 eurų. Įstaigoms baudos yra kur kas didesnės, siekiančios tūkstančius.

Naujasis, vos prieš savaitę pareigas eiti pradėjęs Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Viešosios tvarkos tarnybos Prevencijos skyriaus viršininkas Gintautas Pocevičius sakė, kad panašias problemas anksčiau sprendė Palangoje.

"Stengsimės orientuoti pajėgas ir darbą į probleminius taškus, kur yra pasikartojantys pažeidimai. Taip pat ten, kur ir nenustatyta pažeidimų, bet skundžiamasi dėl triukšmo. Manau, darbas nemažas nuveiktas. Manau, kad ateityje dirbsime ta pačia linkme ir galbūt net stipriau. O prekybos alkoholiu laiko apribojimas įstaigai ir vietai būtų rimta žinutė verslininkams. Prevenciškai tai veiktų visiems miesto verslininkams, kad reikia paisyti įstatymų", - kalbėjo G. Pocevičius.

Informacija

Šiais metais Klaipėdoje policijos pareigūnai atliko 49 patikrinimus, kurių metu nustatė 46 alkoholio prekybos ir alkoholio kontrolės įstatymo pažeidimus. Informacija apie 15 pažeidimų perduota Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentui su siūlymu skirti įmonėms pinigines baudas.
2015 metais Klaipėdos mieste prekyba alkoholiu buvo apribota 4 įmonėms, 2016 ir 2017 m. - 3 įmonėms, šiemet - 2 įmonėms ir prekybos vietoms.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder