Restauratoriai atkūrė romantiškosios Klaipėdos simbolį

Restauratoriai atkūrė romantiškosios Klaipėdos simbolį

Jeigu vienas gražiausių senosios Klaipėdos pastatų – gyvenamasis namas Tiltų g. 1 – jau būtų restauruotas, jis kad ir šiandien galėtų oriai prie krūtinės „prisisegti“ savo išskirtinumo ženklą – Klaipėdos herbą su ant jo jaukiai įsitaisiusio berniuko skulptūrėle.

Dėl šio senamiesčio akcento ir apgailėtinos jo būklės ne kartą miesto valdžios ir namo savininkų pusėn lėkė aštrios kritikos strėlės, kol galiausiai šį dekoro elementą buvo nuspręsta nuimti ir restauruoti arba atkurti pagal išlikusius fragmentus ir istorinę medžiagą. Šios misijos metų pradžioje ėmėsi UAB „Pamario restauratorius“ specialistai, ne vienam Vakarų Lietuvos reprezentaciniam statiniui sugrąžinę elegantiškas fasadų puošmenas.

Šiandien restauratoriai jau džiaugiasi lipdinių meistro Alberto Šidlausko komandos rankų darbo rezultatu – beveik 1,5 m aukščio ir 1,25 m pločio kompozicija. Ženklas, kuris ant pastato sienos, žiūrisi kaip mažas mielas akcentas, sveria daugiau nei 100 kilogramų ir jam panešti reikia bent poros stiprių vyrų. Herbas su skulptūrėle ir papildančiomis kompozicijos detalėmis išlieti iš specialaus restauracinio mišinio, skirto skulptūroms atkurti ir užtikrinančio jų ilgaamžę tarnystę.

„Mažas, mielas darbelis, džiuginantis širdį ir neabejotinai papuošiantis mūsų Klaipėdą. Graži ir šio ženklo istorija. Šaltiniuose rašoma, kad 1915 metais pastatytas namas, kuriame ilgus metus veikė Mėmelio taupomoji kasa, buvo papuoštas Klaipėdos herbu ir ant jo įsitaisiusiu mažu berniuku – Kupidonu.

Meniškos sielos statytojai tokiu būdu esą skelbė žinią apie Klaipėdą kaip romantišką miestą. Gaila, kad šį grožį turėsime laikyti sandėlyje, kol bus sutvarkytas pastatas-šeimininkas, bet kai jis grįš kur buvęs, uostamiesčio romantikai turės garantuotą pasimatymų vietą“,- sako UAB „Pamario restauratorius“ vadovas Aldas Kliukas.

Ženklo atkūrimo užsakovas – namą Tiltų g. 1 administruojanti bendrovė „Paslaugos būstui“. Jos direktorės Rasos Rimaitės teigimu, vienas iš gražiausių senamiesčio pastatų bus pradėtas tvarkyti dar šiemet. Projektas yra baigtas. Netrukus bus skelbiamas rangovo paieškos konkursas pirmajam darbų etapui, kurio metu  bus tvirtinami pamatai. Antrajame etape ketinama  tvarkyti stogą, galiausiai – restauruoti fasadus. Visi darbai turėtų būti baigti 2022-aisiais. Tuomet į savo tarnystės vietą ir turėtų sugrįžti romantiškosios Klaipėdos simbolis.

***

Iš pastato istorijos:

Dviejų aukštų su mansardiniu stogu namas. Architektūra atspindi 20 a. antrajame dešimtmetyje jau išblėstantį jugendo stilių bei ateinančio “tėvynės” stiliaus tendencijas: namo kampus apkabina erkeriai ir dinamiško piešinio augaliniai ornamentai.

Pastatas statytas taupomosios kasos paskirčiai. Pirmajame aukšte buvo operacijų salė, tarnybinės patalpos, seifas – saugykla, antrajame ir mansardiniame aukštuose – butai, priklausę miestui. Todėl namo fasadas buvo papuoštas herbu.

1971 m. namas rekonstruotas, pirmojo aukšto dalis išgriauta, padarytas praėjimo kelias pėstiesiems, paplatinti mansardos langai, įrengta daugiau gyvenamų kambarių. Pirmasis aukštas pritaikytas prekybai.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder