Savivaldybė išpirks klaipėdiečių butus prie uosto

Savivaldybė išpirks klaipėdiečių butus prie uosto

Klaipėdos politikai ketvirtadienį nusprendė, kad pradės butų išpirkimo procedūras, siekiant iškelti Nemuno g. 113 ir 133 namų gyventojus iš uosto pašonės.

Šie namai yra šalia bendrovei "Lietuvos geležinkeliai" priklausančių geležinkelio bėgių, kuriais ne tik dienos metu, bet ir naktį bei savaitgaliais važiuoja traukiniai, sukeliantys didelį triukšmą ir vibraciją. Be to, triukšmą kelia ir šalia esančios uosto krovos bendrovės "Klaipėdos Smeltė" vykdoma veikla.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistai ne kartą organizavo triukšmo ir vibracijos matavimus gyvenamuosiuose namuose bei nustatė normų viršijimus. Konstatuota, kad gyventojai, esant tokiam triukšmo ir vibracijos lygiui, šiuose namuose gyventi negali.

Pasiūlymus dėl buto išpirkimo planuojama pateikti 21 buto savininkams. Tikinama, kad kompensacijos gyventojams atitiks žmonių turimo nekilnojamojo turto rinkos vertę. Savivaldybės administracijos specialistų skaičiavimais, bendra nekilnojamojo turto rinkos vertė sudaro 593 tūkst. eurų.

Vis dėlto politikams, nors jie ir pritarė žmonių butų išpirkimui, toks scenarijus neatrodo teisingas.

"Už tuos pinigus gyventojai nieko naujo neįsigys, labai abejoju projekto sėkme", - nuomonę išsakė Rimantas Taraškevičius.

Jam paantrinęs Artūras Šulcas rėžė, kad Nemuno g. gyventojai "kankinami valstybės vardu, visų gyventojų vardu". Esą visos institucijos pripažįsta, kad jie gyvena triukšmo ir vibracijos sąlygomis, dėl to kenčia sveikata.

"Žmogus, gavęs šitą, atsiprašau, išmaldą, ir susigadinęs sveikatą, negalės nusipirkti nieko padoraus, nebent kaime sukiužusį namelį", - replikavo A. Šulcas.

Politikai domėjosi, ar uosto įmonės, dėl kurių darbo žmonės gyvena blogomis sąlygomis, kaip nors ketina prisidėti prie kompensacijų išmokėjimo.

Savivaldybės administracijos Turto skyriaus vedėjas Edvardas Simokaitis sakė, kad išpirkimui bus naudojamos miesto biudžeto lėšos. Tačiau su uostu pasirašyti papildomi susitarimai dėl papildomo finansavimo kitiems miesto infrastruktūros objektams. Skaičiuojama, kad per 5 metus Uosto direkcija turėtų miesto infrastruktūrai skirti per 5 mln. eurų.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder