Skatinsime tautiečius susigrąžinti savigarbą ir pasitikėjimą

Skatinsime tautiečius susigrąžinti savigarbą ir pasitikėjimą

Nuo vasario 15-osios dienraščiui "Vakarų ekspresas" talkins visuomeniniais pagrindais įkurta Redkolegija, į kurią susibūrė žinomi šalies, Vakarų Lietuvos ir uostamiesčio kultūros, visuomenės veikėjai.

Sutikimą darbuotis bendram labui jau pareiškė teatro, televizijos, kino aktorė ir poezijos skaitovė Virginija Kochanskytė, filosofas, rašytojas publicistas Arvydas Juozaitis, pranciškonas Sigitas Benediktas Jurčys, verslininkas Mindaugas Karalius, grupės "Studija" įkūrėjas ir vokalistas, Klaipėdos universiteto Menų fakulteto Džiazo muzikos katedros dėstytojas, docentas Steponas Januška, Palangos sveikatingumo mokyklos direktorius Dainius Kepenis, psichologijos mokslų daktaras Vytautas Čepas, dienraščio "Vakarų ekspresas" vyriausiasis redaktorius Gintaras Tomkus.

Redakcinės kolegijos nariai skatins atviriau ir drąsiau svarstyti tautos ir valstybės gyvenimo problemas, apie kurias, anot filosofo Vytauto Radžvilo, daugelyje leidinių net nedrįstama užsiminti.

Redkolegijos nariai į savo gretas kviesis aktyvius, valstybės ir visuomenės problemoms neabejingus piliečius, kurių tekstai taip pat bus spausdinami dienraštyje. Rengs apskrito stalo diskusijas, skatins svarbiomis tautai temomis pasisakyti jaunimą.

Redakcinės kolegijos nariai nuolat apžvelgs reikšmingus Lietuvos bei pasaulio įvykius, tiesiogiai galinčius nulemti Lietuvos ateitį bei žmonių likimą.

Vasario 15-ąją dienraštyje "Vakarų ekspresas" išeis pirmasis redakcinės kolegijos priedas "Tėvynės tvirtovė". Redkolegijos nariai išsakys savo pamatinius vertybinius principus ir tikslus, kuriais bus remiamasi tolesniame darbe.

Praėjusių metų lapkričio 28-ąją, skatindama tautiečius susigrąžinti savigarbą ir pasitikėjimą savo jėgomis, tautiškumo jausmus ir lietuvio visavertiškumą, Vilniuje buvo įkurta dienraščio "Respublika" redkolegija.

Dienraščiui "Vakarų ekspresas" talkins redakcinė kolegija

Arvydas JUOZAITIS, filosofas, rašytojas, publicistas,
LTOK viceprezidentas ir Kilnaus sportinio elgesio komiteto prezidentas,
XXI olimpinių žaidynių Monrealyje rekordininkas ir bronzos medalio laimėtojas, politinis ir visuomenės veikėjas, humanitarinių mokslų daktaras,
Sąjūdžio iniciatyvinės grupės, Sąjūdžio Seimo Tarybos narys, pirmasis "Sąjūdžio žinių" redaktorius, vienas iš kultūros savaitraščio "Šiaurės Atėnai" įkūrėjų ir leidėjų, "Naujosios Romuvos" žurnalo redaktorius.
Parašė 20 knygų.
Už nuopelnus Lietuvai apdovanotas DLK Gedimino V laipsnio ordinu, Vinco Kudirkos, Ievos Simonaitytės premijomis. Estijos Marijos žemės ordino kavalierius.

"Matydamas, kaip Lietuva menkėja ir smunka į praeities "didybę", vadinasi, į nieką ir niekur, ieškau ir paskutinių galimybių, galinčių gelbėti Tėvynės gyvybę."

Mindaugas KARALIUS
Įmonės UAB "MK Laivyba" vadovas.
Rimanto Ulevičiaus paramos ir labdaros fondo valdybos pirmininkas.
Vilniaus universiteto Istorijos fakulteto "Aliumni" draugijos narys.
Buvęs Lietuvos Sąjūdžio tvarkdarių būrio narys.
ROTARY klubo "Klaipėda" narys (1996-1997 metų klubo prezidentas).

"Aš patvirtinu dalyvavimą redkolegijoje, matau jos veiklos tikslą: skleisti mintis ir idėjas, kuriančias ir įtvirtinančias Lietuvos valstybę. Ši kūryba yra nuolatinė veikla, tam, kad Lietuvos valstybė būtų kiekvieno jos piliečio sąmonės ir širdies dalis."

Sigitas Benediktas JURČYS
Lietuvos kunigas, pranciškonas, visuomenės veikėjas, LDK Gedimino ordino Karininko kryžiaus kavalierius.
Klaipėdos Šv. Pranciškaus Asyžiečio vienuolyno, koplyčios ir Šv. Pranciškaus onkologijos centro Klaipėdoje iniciatorius ir projekto vadovas.
Paramos akcijos "Vilties bėgimas", skirtos Šv. Pranciškaus onkologijos centro rėmimui (2008, 2009, 2010, 2011 m.), autorius ir koordinatorius.
2008, 2012, 2013, 2014 m. Metų klaipėdiečių rinkimams "Vakarų ekspreso" skaitytojai brolį Benediktą pasiūlė būtent už "Vilties bėgimą".
Interneto svetainių www.viltiesbegimas.lt ir www.kretingospranciskonai.lt įkūrėjas, straipsnių visuomenės kultūros ir dvasinio gyvenimo temomis rengėjas.

"Tikiu, kad tai racionalus ir veiksmingas atsakas į socialines ir politines problemas. Man tai dvasios sąjūdis, iškėlęs atsakomybę už vienas kito likimą."

Steponas JANUŠKA
Klaipėdos universiteto Menų fakulteto Džiazo muzikos katedros dėstytojas, docentas, Kauno Vytauto Didžiojo universiteto Muzikos akademijos Džiazo muzikos katedros džiazinio dainavimo dėstytojas, docentas, grupės "Studija" vokalistas, dainų autorius.
Daugelio festivalių ir konkursų laureatas.

"Man be galo rūpi Lietuvos, kaip šiuolaikinės valstybės, kultūra šiandien ir jos ateitis rytoj. Kadangi visada laikiausi nuomonės, kad kultūra (plačiąja prasme) stovi valstybės sandaros piramidės viršūnėje, tad labai aiškiai jaučiu ir matau, kaip greitai kultūros praradimas gali ją ir sugriauti."

Dainius KEPENIS

Lietuvos sveikuolių sąjungos prezidentas, Lietuvos tautinio olimpinio komiteto ir Olimpinės akademijos narys, Lietuvos sveikatos rūmų prezidiumo narys. Rusijos gamtos mokslų akademijos prezidiumo garbės narys, Amerikos sveikatos asociacijos narys. Europos pagyvenusių žmonių fizinio aktyvumo mokslo tyrimų asociacijos narys, Pasaulio 1000 mylių bėgimo čempiono ir Gineso rekordininko Petro Silkino treneris, Didžiausių pasaulyje žiemos maudynių organizatorius. Dabar Palangos sveikatos mokyklos direktorius.

Apdovanotas LTOK "Garbės ženklu" ir Olimpine žvaigžde, Sporto garbės kryžiumi, Tarptautinio olimpinio komiteto prizu “Už nuopelnus sporto masiškumui",  Švento Kazimiero ordino “Garbės medaliu".

"Dirbau ir dirbsiu, kad kiekvienas tautietis giliu tikėjimu, darbštumu ir kantrybe savo kūną, sielą ir dvasią grūdintų, sotintų ir apvalytų vardan darnos savyje, šeimoje, bendruomenėje, valstybėje, Visatoje. Vardan meilės, Tiesos ir Gėrio... Sveik-uoliai, Lietuva!"

Vytautas ČEPAS
Psichologijos mokslų daktaras.
Sąjūdžio Seimo narys.
Dukart Seimo narys.
Paminklo lietuvių kalbai (išnykusiems lietuvių kalbos žodžiams) iniciatorius ir statytojas.
Rašytojų sąjungos narys, parašęs knygas "Grumingas: nuo aušros iki sutemų"; "Ružavo vilko ilgesys"; "Po saule keičiasi tik laikas", "Vienišų moterų meilė", "Plepalai".

"Apgailestaudamas, kad po ketvirčio amžiaus vėl reikia grįžti prie valstybės kūrimo pamatų, vis tiek neprarandu vilties, kad dar ne viskas prarasta, kad likę dar tautoje sveiko proto ir savigarbos vėlei atsitokėti, atsitiesti ir neleisti išnykti tam, kas buvo puoselėjama šimtmečiais. Išsaugokime šeimą, kalbą, žemę, viską, kas yra mūsų prigimtinė teisė. Taigi, vėl - už jūsų ir mūsų laisvę!"

Virginija KOCHANSKYTĖ
Teatro, televizijos aktorė ir poezijos skaitovė.
Klaipėdos universiteto Humanitarinių mokslų fakulteto Literatūros katedros scenos kalbos lektorė.
Lietuvos teatro sąjungos, Lietuvos meno kūrėjų asociacijos narė.
UNICEF Lietuvos nacionalinio komiteto Geros valios ambasadorė.
Pelniusi premijas už vaidmenis ir meninį skaitymą.
Apdovanota I. Simonaitytės literatūrine premija už programą ir kompaktinę plokštelę "Ak, buvo visko..."

"Ir vėl Lietuvos valstybė išgyvena kritinę situaciją, kurioje tik mūsų pačių apsisprendimas būti mylinčiais savo artimą, kuriančiais savo krašto dabartį ir ateitį žmonėmis, gali išgelbėti mus ir mūsų valstybę nuo sunaikinimo. Tikiu, kad susibūrę draugėn, kviesdami "vardan tos Lietuvos meilėj ir vienybėje gyventi", savo asmeniniu pavyzdžiu tai liudydami, suteiksime viltį, kad mes ne tik esame ir būsime Lietuvos valstybės žmonėmis Europos, o ir pasaulio valstybių bendrijoje."

Gintaras TOMKUS
Lietuvos Sąjūdžio Klaipėdos iniciatyvinės grupės narys.
1988-1990 m. savaitraščio "Mažoji Lietuva" vyriausiasis redaktorius.
Nuo 1990 m. dienraščio "Vakarų ekspresas" vyriausiasis redaktorius, UAB "Vakarų ekspresas" direktorius.
ROTARY klubo "Klaipėda" narys (2012-2013 m. prezidentas).
Apdovanotas Klaipėdos prekybos, pramonės ir amatų rūmų bronzine "Darbo žvaigžde". Už nuopelnus Lietuvai apdovanotas LDK Gedimino ordino Riterio kryžiumi.

"Labai nuoširdžiai džiaugiuosi, kad žinomi šalyje ir Klaipėdoje veikėjai sutiko noriai ir nuoširdžiai pasidalinti savo gyvenimiškąja patirtimi, sutiko padėti žurnalistams profesionaliau atlikti savo darbą. Visus juos puikiai pažįstu. Jiems pamatinės kultūros vertybės ir tradicijos yra svarbiau už greitai praeinančias vienadienes madas... Jie nuolat kovoja su Lietuvos išpardavimu ir atkakliai gina nepriklausomą laisvai mąstančio žmogaus poziciją. Man didelė garbė būti šalia jų ir su jais."

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder