Spontaniškos maudynės nesaugios ir sveikatai, ir piniginei

Spontaniškos maudynės nesaugios ir sveikatai, ir piniginei

Jau daugelį metų miestiečius nustebina miesto centre į Danės upę pūkštelėję drąsuoliai. Praėjusią savaitę trys miesto vidury išsiprausti sumanę vaikinai į vandenį šoko nuo ties Jono kalneliu esančio medinio tilto. Tačiau maudytis upėje yra uždrausta miesto politikų patvirtintomis taisyklėmis.

Danės upėje išsinuomotu vandens dviračiu plaukiojusi jaunuolių kompanija, apsukusi ratą aplink Jono kalnelį, sugalvojo išsimaudyti. Trys vaikinai, išlipę iš vandens transporto priemonės, nusirengė ir, užlipę ant medinio tilto, vedančio į kalnelį, paeiliui nušoko į vandenį. Juokaudama trijulė kelias minutes pliuškenosi, kol draugai juos filmavo.

Kompanijai tai pasirodė smagi pramoga, tačiau toks elgesys kelia pavojų ne tik pačių besimaudančiųjų sveikatai ar net gyvybei, bet ir gali baigtis bauda.

Klaipėdos mieste yra 5 oficialios maudyklos - po dvi Melnragėje ir Smiltynėje, viena Giruliuose. Kitur, kur nėra maudyklų, maudytis negalima, nes nėra budinčių gelbėtojų. Be to, abejojama ir vandens kokybe.

Užfiksavus - bauda

Saugaus elgesio vandenyje ir ant ledo taisykles beveik prieš dešimtmetį patvirtino miesto Taryba.

Viešosios tvarkos skyriaus vedėja Kristina Vintilaitė pabrėžė, kad jau nuo 2008-ųjų yra draudžiama maudytis tam neskirtose vietose.

"Danės upėje nėra maudytis skirtų vietų, nes upėje vyksta intensyvi veikla: sportininkų treniruotės, plaukioja kateriai, yra vandens pramogos ir kita. Tad būtent dėl intensyvios įvairios veiklos Danės upėje nėra nustatytos vietos maudytis", - aiškino K. Vintilaitė.

Skyriaus kontrolieriai rengia planinius patikrinimus, stebi, ar laikomasi minėtų taisyklių. Bendradarbiaujama su policijos pareigūnais, irklavimo bazės darbuotojais, su jais kartu plaukiojama upe ir stebimas žmonių elgesys. Tačiau problema ta, kad iš anksto suplanuotų patikrinimų metu pažeidėjai nebūtinai įkliūna.

"Jeigu mūsų kontrolieriai pamato panašius atvejus, kai yra šokinėjama nuo tiltų ar maudomasi Danės upėje, surašomas protokolas, tie asmenys traukiami atsakomybėn", - sakė K. Vintilaitė.

Bauda įkliuvus pirmą kartą siekia nuo 16 iki 60 eurų, jeigu antrąsyk papuolama besimaudant neleistinoje vietoje, bauda jau siekia nuo 60 iki 140 eurų.

"Mums būtų labai svarbu, jeigu žmonės pastebėję tokius atvejus paskambintų ir praneštų, juk maudynės ne kelias sekundes vyksta. Mūsų žmonės dirba ir vakarais, tad esame pasiekiami. Turime galimybes reaguoti ir vykti į vietą", - prisidėti prie saugumo užtikrinimo kvietė K. Vintilaitė.

Be gelbėtojų nesaugu

"Klaipėdos paplūdimių" direktoriaus pavaduotojas Aleksandras Siakki patvirtino, kad maudyklos Danės upėje nėra.

"Ten, kur nėra gelbėtojų, maudytis nesaugu. Taip pat nežinia, ar vanduo yra pakankamai švarus. Be to, upėje visada pavojinga maudytis dar ir dėl to, kad ten yra srovė", - sakė A. Siakki.

Pašnekovo teigimu, dažniausiai neleistinose vietose, ypač Danėje, maudosi vaikai, paaugliai be tėvų, o tėvai dažnai net nežino apie tokias pramogas.

"Yra pontonai, nuo kurių šokinėja į vandenį. Tai yra pavojinga, nes neaišku, ar paaugliai gerai moka plaukti, juos gali toli nunešti srovė, gali nutikti nelaimė. Nereikėtų taip rizikuoti", - rinktis oficialius paplūdimius ragino A. Siakki.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder