Susikirto dėl žaidimų aikštelių priežiūros

Susikirto dėl žaidimų aikštelių priežiūros

Pasikeitus teisės aktams prireikė pakeisti ir dar 2009 m. patvirtintas Klaipėdos sanitarijos ir higienos taisykles. Tačiau aiškėja, kad tai nebus taip paprasta - dėl kai kurių punktų jau kryžiuojamos ietys.

Politikams teikiamame svarstyti projekte buvo patikslinti terminai, išbraukti pertekliniai bei įtraukti nauji aktualūs punktai. Pasak Savivaldybės administracijos Sveikatos apsaugos skyriaus vedėjos Janinos Asadauskienės, kai kuriuos dalykus norima perduoti kitų Savivaldybės skyrių žinion, pavyzdžiui, dėl draudimo rūkyti.

"Yra įvardinta, kad draudžiama rūkyti Skulptūrų parke, Smiltynės miške. 2009 metais priimant šias taisykles buvo didelė diskusija Taryboje, kodėl ne daugiau vietų yra toks draudimas numatomas. Ta pati diskusija vyksta ir šiemet komitetuose. Tačiau kai kurie draudimai rūkyti įvardinti Klaipėdos miesto tvarkymo ir švaros taisyklėse, kurių viena sudedamųjų dalių yra sanitarijos taisyklės. Siūlome draudimą rūkyti kelti į vienas taisykles, nes Sanitarijos ir higienos taisyklės skirtos užkrečiamųjų ligų prevencijai, o draudimas rūkyti nelabai su jomis koreliuoja", - aiškino J. Asadauskienė.

Gyventojų interesas

Pasak jos, klausimų kilo ir dėl punkto, kuriame yra kalbama apie daugiabučių gyvenamųjų namų teritorijoje esančių vaikų žaidimo aikštelių įrengimą, naudojimą ir priežiūrą, kuri turi atitikti Lietuvos higienos normos reikalavimus. Įvardinta, kad tvarkytojai turi tai užtikrinti, tačiau perdavus kiemų tvarkymą gyventojams nebeaišku, kas turi būti atsakingas už aikštelių priežiūrą.

"Jei aikšteles įrengia ne tvarkytojas, ne bendrija ar valda, kaip gyventojus įpareigoti jas prižiūrėti? Vaikų saugumą reikia užtikrinti, o kas jį užtikrins, jau nebe mūsų skyriaus klausimas. Šiandien yra nesaugu, mums rūpi, kad būtų saugu", - sakė J. Asadauskienė.

Ji pridūrė, kad yra galimybė šį punktą visai išbraukti, tačiau tuomet Nacionalinis visuomenės sveikatos centras įpareigos Savivaldybę nuspręsti, kam perduoti atsakomybę už aikštelių priežiūrą.

Miesto ūkio departamento direktoriaus Liudviko Dūdos teigimu, toks punktas yra naudingas ir taisyklėse turi likti.

"Perdavėme naudojamas teritorijas prižiūrėti gyventojams. Jei aikštelė pakliūna į tą teritoriją, gyventojai ir turi prižiūrėti. Jei yra miesto viešojoje erdvėje, prižiūri Miesto tvarkymo skyrius. O jei ta aikštelė papuola į kelių administratorių valdas, jie turi susitarti, kaip bus prižiūrima. Visi nori nuo savęs numesti atsakomybę, bet kieno vaikai žaidžia, kieno kiemas? Gyventojų. Jeigu priskirtas sklypas, jūs jį ir prižiūrite", - nuomonę išsakė L. Dūda.

Sudėtinga įgyvendinti?

"Skaičiau higienos normą. Nelabai įsivaizduoju, kaip įmanoma patiems užtikrinti jos vykdymą. Reikalaujama, kad turi būti periodiški patikrinimai, klijuojami lipdukai su informacija. Visa atsakomybė patiems gyventojams permetama. Nelabai įsivaizduoju, kaip ir kokiomis lėšomis tai gali būti įgyvendinta. Vaiko teisių konvencijoje yra parašyta, kad vaikams turi pirmiausia valstybė, po to - Savivaldybė užtikrinti teisę žaisti. Tačiau dabar perkeliama viskas ant gyventojų pečių. Man būtų priimtinau, kad Savivaldybė prisiimtų atsakomybę", - kategoriška buvo miesto Tarybos narė Ligita Girskienė.

Jai antrino ir kolega Tomas Meškinis, tvirtinęs, kad gyventojų prievole tapo plotų aplink namus valymas, bet ne žaidimų aikštelių priežiūra.

"Situacija gali būti labai tragiška. Ateina vaikai iš kelių namų ar net kito kvartalo pažaisti į geresnę aikštelę. Tai išeina taip, kad aikštele naudojasi ir kitų namų vaikai, o mokėti turi tik vienas namas. Bus triukšmas. Kaip galima žinoti, kas apteršia aikšteles? Tada turi būti aptverta, bet tai nėra privatus sklypas. Turėsite uždaryti beveik visas žaidimų aikšteles, nes neatitiks visų standartų. Juk nėra net dangos po įrenginiais, tad aikštelės tik dalinai įrengtos. Įrenginiai tiek nekainuoja, kiek kainuos danga. Bus brangu", - aiškino T. Meškinis.

Dar vienas miesto Tarybos narys Vidmantas Plečkaitis siūlė išsiaiškinti, ar yra koks nors dokumentas, kuriame būtų kalbama apie priskirtų tvarkyti teritorijų savininkų teises ir pareigas.

"Turi atsirasti tokia tvarka, kad gyventojai žinotų, ką toje teritorijoje gali daryti ir už ką yra atsakingi. Be to, yra daug seniūnaičių. Ar nevertėtų seniūnaičių sueigoje apie tai pakalbėti?" - svarstė V. Plečkaitis.

Kol kas jokio sprendimo nepriimta - komitetuose nauja Sanitarijos ir higienos taisyklių versija bus svarstoma dar sykį, tuomet jai turės pritarti Taryba.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder