Švietimo įstaigoms taupyti padės saulė

Švietimo įstaigoms taupyti padės saulė

Tikėtina, kad jau šiais metais net ant 9 Klaipėdos švietimo įstaigų stogų bus sumontuoti saulės elektrinių moduliai. Pagal klimato kaitos mažinimo priemones remiami projektai leis ne tik mažinti taršą, bet ir taupys švietimo įstaigų pinigus.

Klaipėdos savivaldybės administracijos vyriausioji patarėja Inga Kubilienė sako, kad šiuo metu koordinuojant Savivaldybei jau pradėti įgyvendinti trys tokių saulės elektrinių įrengimo projektai. Toliausiai yra pažengęs Klaipėdos lengvosios atletikos maniežo projektas. Ant maniežo stogo sumontuota 60 kilovatų galios saulės elektrinė vasarį jau buvo išbandyta. Dabar jos laukia paskutinis etapas - sutvarkyti dokumentus, ir artimiausiu metu ji galės būti pradėta eksploatuoti. Taip pat panašios elektrinės bus įrengtos ant "Žemynos" gimnazijos ir darželio "Čiauškutė" stogo.

"Šiuo metu jau rengiamės pateikti paraiškas Aplinkos projektų valdymo agentūrai gauti finansavimą dar penkioms tokioms elektrinėms įrengti", - sako I. Kubilienė.

Anot jos, buvo atrinktos ikimokyklinės įstaigos "Vyturėlis" ir "Puriena", taip pat Gedminų, Simono Dacho ir "Smeltės" progimnazijos.

"Pasirenkant mokymo įstaigas buvo atsižvelgta į tai, kad pastatai jau yra renovuoti, sutvarkyti jų stogai, taip pat svarbu, kad projektuose sutinka dalyvauti pačios įstaigos, nes reikia tvarkyti dokumentus, teikti ataskaitas", - "Vakarų ekspresui" sakė I. Kubilienė.

Atsiperka per 3-5 metus

Priklausomai nuo mokymo įstaigos dydžio ir energijos poreikio, planuojama montuoti maždaug 50-70 kilovatų galingumo saulės elektrines. Pačiai Savivaldybei reikia finansuoti tik 20 procentų projekto. Likusi dalis padengiama pagal klimato kaitos mažinimo rėmimo priemones.

"Skaičiuojame, kad, priklausomai nuo projekto, Savivaldybės investuotos lėšos atsipirks per 3-5 metus, o dar apie du dešimtmečius elektrinės leis taupyti pinigus. Saulės modulių naudojimo laikas siekia 25 metus", - akcentavo I. Kubilienė. Saulės moduliai negali visiškai patenkinti įstaigos energijos poreikio, nes egzistuoja toks faktorius kaip sezoniškumas. Taip pat tokiose elektrinėse pagaminta elektra negali būti naudojama įstaigose įsikūrusių komercinių nuomininkų, tarkim, maitinimo įstaigos, poreikiams tenkinti.

Dalyvaus savarankiškai

Klaipėdos Martyno Mažvydo progimnazija įsirengti saulės elektrinę buvo nusprendusi savarankiškai ir planuoja pati teikti paraišką.

Tik šiemet šiai progimnazijai vadovauti pradėjusi Lina Stancelienė sakė, kad dar nespėjo įsigilinti į saulės elektrinės projekto reikalus.

"Kalbėjausi su atsakingais žmonėmis, kiek žinau, planuojama teikti paraišką. Kai turėsime daugiau naujienų, - pasidalinsime", - sakė L. Stancelienė.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder