Viešasis internetas yra, bet neveikia

Viešasis internetas yra, bet neveikia

Kaimyniniame Gargždų mieste žmonės džiaugiasi dviejose aikštėse veikiančiu nemokamu bevieliu internetu - anot valdininkų, juo kasdien geru oru pasinaudodavo net iki 300 žmonių. Tikriausiai nedaugelis žino, jog nemokamu bevieliu internetu galima naudotis ir uostamiestyje, tačiau patikrinus paaiškėjo, kad jis veikia tik vienoje iš trijų siūlomų vietų.

Klaipėdos rajono savivaldybė savo tinklalapyje šią savaitę pasigyrė, jog dar rugpjūtį dviejose pagrindinėse Gargždų aikštėse - Savivaldybės ir prie Gargždų kultūros centro, taip pat − Savivaldybės administracijos pastate veikiančiu nemokamu internetu žmonės naudojasi ypač aktyviai.

"Šiltesnėmis dienomis prie nemokamo interneto tinklo prisijungdavo iki 300 vartotojų. Tikimasi, kad nuo pavasario paslauga dar labiau išpopuliarės. "WiFi" tinklui reikalinga įranga Klaipėdos rajono savivaldybės administracijai atsiėjo 2 972,49 euro biudžeto lėšų", - rašoma pranešime.

Nemokamu internetu gali naudotis ir klaipėdiečiai - dar pernai vasarą trijose miesto vietose - prie rotušės, Karlskronos aikštės ir Senamiesčio stotelės (Tiltų g.) iškilo interaktyvūs liečiami informaciniai stendai, kuriuose, be galimybės paskaityti istorinius faktus, pastudijuoti žemėlapius, suteikta galimybė prisijungti ir prie nemokamo bevielio interneto. Tačiau, pasirodo, norint pasinaudoti tokia galimybe, reikia žinoti, jog būtina minėtajame stende susigeneruoti specialų kodą. Deja, bet informacijos apie tai prisijungus prie tinklo mobiliajame įrenginyje nerasite.

Be to, žurnalistui išbandžius šiuos stendus teko nusivilti - teveikė tik prie rotušės stovinčio stendo skleidžiamas internetas. Prie Senamiesčio stotelės stendas išvis neveikė - jis rodė tik juodą ekraną, o prie Karlskronos aikštės esantis stendas reikalavo įvesti operacinės sistemos "Windows" slaptažodį. Beje, šalia neveikiančių stendų mobiliuoju telefonu prie skleidžiamo ryšio prisijungti pavyko, tačiau nebuvo galimybės ekrane sugeneruoti slaptažodį, kurį būtina įvesti.

Uostamiesčio savivaldybės administracijos Investicijų ir ekonomikos departamento direktorius Ričardas Zulcas tikino apie tokias problemas pranešiantis Informacinių technologijų poskyrio žmonėms, kurie komunikuoja su stendus stačiusia ir dabar prižiūrinčia bendrove.

"Be abejo, yra garantinis aptarnavimas. Aš pats, jei pamatau, irgi pranešu minėtam poskyriui ir juos diegusi firma privalo sutvarkyti", - sakė R. Zulcas.

Savivaldybės administracijos Informacinių technologijų poskyrio vedėjas Darius Kadys tikino, jog apie technikos streiką žino - panašu, jog prie Senamiesčio stotelės esančio stendo kompiuteris sugedo, o prie Karlskronos aikštės užstrigusią programą specialistai atkūrė vakar ir stendas turėtų veikti.

Paklaustas, kodėl norint pasinaudoti viešuoju internetu būtina trypčioti prie ekrano ir generuoti kodą, D. Kadys tvirtino, kad taip norėta apsisaugoti nuo piktnaudžiavimo.

"Tokie ekranai statomi prie įmonių ir gyvenamųjų namų. Nenorėta, kad ten esantys gyventojai ar darbuotojai "paimtų" visą srautą, nes tokiu atveju priėjęs klaipėdietis ar turistas internetu naudotis negalėtų išvis. Sugeneruotas kodas galioja vieną valandą", - paaiškino R. Kadys.

KITONIŠKAI. Daugelyje pasaulio šalių norint prisijungti prie nemokamo viešųjų erdvių interneto nereikia niekur eiti ir ieškoti specialių kodų. Klaipėdoje reikia nutuokti, kad jį gali suteikti informacinis stendas. Egidijaus JANKAUSKO nuotr.

Anot vedėjo, stendų gedimai dažniau pasitaikydavo jų veikimo pradžioje, tačiau dabar tai nutinka retai. Esą tai lemia ne permainingi uostamiesčio orai, o programinės įrangos strigimas.

Šiuo metu mieste tolimesnės viešųjų interneto prieigos taškų įrengti nenumatoma, tačiau R. Zulcas atskleidė, jog uostamiestyje šiuo metu besikurianti viena bendrovė žada organizuoti specializuotą IT specialistų konferenciją, kurios metu turėtų nuskambėti pasiūlymas dėl senamiesčio pavertimo sumaniu - t. y. didelės WiFi zonos įrengimo, e. kioskų diegimo ir kt. R. Zulcas neatmeta tokio bendradarbiavimo galimybės ir mano, jog miestas į nuskambėsiančius pasiūlymus galėtų atsiliepti.

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder