„Klaipėdos hospiso“ vadovė: 24 pacientai atsisako būti perkeliami į kitą įstaigą

„Klaipėdos hospiso“ vadovė: 24 pacientai atsisako būti perkeliami į kitą įstaigą

„Klaipėdos hospiso“ direktorė Rasa Dagienė pirmadienį pateikė daugiau informacijos apie pacientus, kurie yra globojami koronaviruso židiniu tapusioje įstaigoje.

Jos teigimu, transportuoti sunkius tokio amžiaus ligonius yra problematiška, o hospiso darbuotojai, pasak R. Dagienės, sugeba užtikrinti pacientų priežiūrą. Kartu „Klaipėdos hospiso“ vadovė pažymėjo, kad didžioji dalis pacientų artimųjų nesutinka savo šeimos narių iš hospiso perkelti į kitas gydymo įstaigas.

„Visų mūsų pacientų amžiaus vidurkis yra 78 metai. Iš jų penki yra daugiau kaip 90 metų. Vienai moteriai yra 94 metai. Kodėl tai noriu pažymėti? – Bet koks judinimas tokio amžiaus ir būklės žmonių yra pakankamai problematiškas. 8 pacientai serga onkologinėmis ligomis, 4 – sergantys Alzhaimerio, Parkinsono ligomis. Turime daug gulinčių su paralyžiumi, po insultų. Transportavimas tokių žmonių yra problematiškas“, – Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos Ekstremaliųjų situacijų komisijos posėdyje sakė R. Dagienė.

Ji patikino, kad visapusiška priežiūra „Klaipėdos hospiso“ pacientams yra užtikrinama.

„Darbą užtikriname. Turime profesionalų komandą – 7 darbuotojus, dirbančius visu krūviu. Taip pat turime 10 savanorių, kurie mums pagelbėja. Tikrai sugebame užtikrinti visą priežiūrą, veiklą ir susitvarkyti su situacija“, – teigė hospiso vadovė.

Kartu R. Dagienė informavo, kad didžioji dalis pacientų artimųjų nepageidauja, jog jų artimieji būtų perkelti į kitą gydymo įstaigą.

„Apklausta yra 30 pacientų artimųjų. (...) 24 atsisako būti perkeliami į kitą gydymo įstaigą, 5 pasisako, kad jeigu bus indikacijos – kvėpavimo funkcijų nepakankamumas ar kitos gyvybinės indikacijos, kur mes negalime užtikrinti pagalbos, tai jie sutinka, kad artimasis būtų pervežtas. Vienas žmogus sutinka būti pervežtas į kitą ligoninę, tik pageidautų, kad tai būtų Klaipėdos mieste“, – sakė R. Dagienė.

Jos teigimu, keturių įstaigos globotinių, kuriems nebuvo nustatytas COVID-19, pakartotiniai tyrimai toliau lieka neigiami. Vis dėlto vieną koronavirusu neinfekuotą hospiso globotinį artimieji pageidauja toliau slaugyti namuose.

R. Dagienė pažymėjo, kad, jos nuomone, dėl minėtų priežasčių įstaigos pacientai turėtų toliau likti hospise.

„Vertinant pacientų būklę, jų pripratimą, pažinimą, jie prisirišę prie mūsų, o mes – prie jų. Prašome suteikti galimybę, mes susitvarkysime viską, bet manau, jog esame pajėgūs pagelbėti visiems šiems žmonėms“, – akcentavo R. Dagienė.

Jai antrino ir Klaipėdos universitetinės ligoninės (KUL) vyriausiasis gydytojas Vinsas Janušonis. Kaip informavo medikas, du KUL specialistai savaitgalį įvertino visų „Klaipėdos hospiso“ pacientų sveikatos būklę ir padarė tris išvadas:

„Pirma, dėl COVID-19 infekcijos nėra kvėpavimo sutrikimų pacientams. Antra, jų būklė yra sunki dėl kitų priežasčių – amžius, gretutinės ligos. Trečia, jų transportavimas yra problematiškas, gali įvykti visko. Tas, kas priims sprendimus, kartu turi imtis atsakomybės ir dėl jų tolimesnės eigos“, – patikino V. Janušonis.

KUL vyr. gydytojas taip pat pabrėžė, kad, esant poreikiui, jo vadovaujama įstaiga suteiktų pagalbą sveikatos priežiūros technika, taip pat – reanimacijos paslaugomis, jeigu to prireiktų.

Hospiso globotiniams baigiasi 120 dienų, kai paslaugos finansuojamos valstybės

Vis dėlto uostamiesčio savivaldybės tarybos nariams bei sveikatos apsaugos specialistams iškilo kita problema – daugeliui „Klaipėdos hospiso“ globotinių baigiasi 120 valstybės finansuojamų slaugos ir globos dienų.

„Patys artimieji turėtų mokėti, bet situacija yra tokia, kad mūsų slaugos ligoninė yra pilna, laukia 8 paliatyvūs – sunkios būklės gyventojai, kuriems labai reikalinga ši pagalba. Šiuo atveju yra gyventojai, kurie turi tik slaugą ir palaikomąjį gydymą. (...) Kiek žinau, mūsų globos namai taip pat yra užpildyti ir yra apie 90 asmenų laukiančių. (...) Dabar tokia situacija dėl bet kurių slaugomų žmonių, kuriems sueina 120 dienų ir valstybė nefinansuoja – praktiškai gula ant artimųjų pečių“, – pastebėjo savivaldybės Sveikatos apsaugos skyriaus vedėja Rožė Perminienė.

Tarybos nariai ir sveikatos priežiūros specialistai galiausiai sutarė židinį toliau lokalizuoti „Klaipėdos hospise“ ir koronavirusu infekuotų globotinių neperkelti į kitas gydymo įstaigas. Kitos uostamiesčio ligoninės, esant poreikiui, įpareigotos suteikti visą reikalingą pagalbą hospisui. COVID-19 nesergančius globotinius, pažymėjo savivaldybės administracijos direktoriaus Gintaras Neniškis, turėtų pasiimti artimieji.

 




Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder