Ar galimai nukentėję vaikai liks be pagalbos?

Ar galimai nukentėję vaikai liks be pagalbos?

Kovos su prekyba žmonėmis ir išnaudojimu centro (KOPŽI) vadovė Kristina Mišinienė sunerimusi stebi greitu metu teismą pasiekti turinčią bylą, kurioje žinomas klaipėdietis įtariamas tvirkinęs mažamečius ir nepilnamečius vaikus. Pasak pašnekovės, sugriežtinti duomenų apsaugos įstatymai apriboja galimybes padėti galimai nukentėjusiems vaikams.

Ši byla K. Mišinienei itin svarbi, tačiau padėti galimai nukentėjusiesiems ji niekaip negali.

"Mes maldavome vaikų teisių apsaugos tarnybos ir prokurorės nukreipti aukas pas mus, tačiau mums buvo pasakyta, kad yra asmens duomenų apsauga ir aukos negali būti perduotos. Prašome atkreipti visuomenės dėmesį - įstatymas suprantamas neteisingai, jis kone gina nusikaltėlių teises, o aukos paliekamos be pagalbos", - dėstė K. Mišinienė.

"Vakarų ekspresas" Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos (VVTAĮT) atstovų paklausė, ar specialistai teikia galimai nukentėjusiems berniukams psichologinę pagalbą.

"Vaiko teisių apsaugos specialistai neteikia psichologinės pagalbos galimai nukentėjusiems nepilnamečiams. Minėti atvejai įvyko prieš reformą, t. y. prieš VVTAĮT įsteigimą, kai vaiko teisės buvo pavaldžios savivaldybei. Todėl nenorėdama jūsų suklaidinti, siūlau kreiptis į bylą tiriančią tyrėją", - tokią poziciją pateikė VVTAĮT Viešųjų ryšių ir komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Klaipėdos apskrities klausimams Greta Bliutaitė.

"Policija buvo skyrusi advokatus galimai nukentėjusiems asmenims. Daugiau informacijos jums galėtų suteikti prokuratūra", - sakė Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vedėja Andromeda Grauslienė.

Klaipėdos apygardos prokuratūra detalių nekomentavo. Lietuvos Respublikos generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Ignė Rotautaitė-Pukenė dėstė, kad į visus klausimus bus atsakyta tik tuomet, kai procesas prasidės teisme.

Klaipėdos apskrities VPK Sunkių nusikaltimų tyrimo valdybos pareigūnai dar praėjusių metų gegužę išplatino pranešimą, kad po ilgo ir sudėtingo tyrimo nustatė ir sulaikė 1985 metais gimusį asmenį, kuris įtariamas kelerius metus tvirkinęs mažamečius ir nepilnamečius vaikus Klaipėdos rajono ribose ir kituose Lietuvos miestuose.

Pranešime minima, kad šis asmuo yra plačiai žinomas pramogų ir sporto pasaulyje, taip pat įvairiuose socialiniuose projektuose skirtuose vaikams.

Rengiant šią publikaciją "Vakarų ekspresui" įtariamojo viešo komentaro gauti nepavyko.

Su bylos medžiaga susipažinti ir pareikšti prašymus tiek įtariamasis, tiek galimai nukentėjusieji ir jų atstovai galėjo iki birželio 28 dienos.

"Negaliu atsakyti tiksliai, bet greitu metu", - paklausta, kada byla atsidurs teisme, komentavo I. Rotautaitė-Pukenė.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder