Ar Konstantiną Michailovą teisti dėl nusikaltimų žmogiškumui, spręs pats Medininkų žudynių dalyvis

Ar Konstantiną Michailovą teisti dėl nusikaltimų žmogiškumui, spręs pats Medininkų žudynių dalyvis

Mėginimą perkvalifikuoti Medininkų žudynių dalyvio Konstantino Michailovo nusikalstamą veiką ir persekioti jį dėl nusikaltimų žmoniškumui ketvirtadienį sutrukdė pats nuteistasis.

K Michailovas pareiškė negalįs nuspręsti dėl galimybės būti teisiamam už kitokio pobūdžio nusikaltimus iki galo nesusipažinęs su visomis aplinkybėmis, todėl prokurorų prašymą nagrinėjantis Lietuvos apeliacinis teismas skyrė papildomo laiko. Iki vasario 9 dieną vyksiančio kito teismo posėdžio K. Michailovas turėtų susipažinti su teisiniu dokumentu ir pareikšti savo nuomonę.

Tokių veiksmų būtina imtis pagal Europos arešto orderio tvarką, kuri nenumato galimybės persekioti asmens atgaline tvarka už kitus nusikaltimus, dėl kurių kaltinamasis nėra perduotas. Nusikalstomos veikos pakeitimą šiuo atveju galima įvykdyti tik gavus kaltinamojo arba jį perdavusios valstybės (Latvijos Respublikos) sutikimą.

Prašydama suteikti laiko susipažinti su prokurorų prašymu ginamojo advokatė Ingrida Botyrienė argumentavo, kad visų pirma reikia išgirsti K. Michailovo poziciją šiuo klausimu ir tik po to kreiptis į kitą valstybę.

Nusikalstamos veikos perkvalifikavimo siekiantis prokuroras Mindaugas Dūda teismo posėdyje kalbėjo, kad norint tęsti procesą būtinas K. Michailovo arba kompetentingų Latvijos Respublikos institucijų sutikimas.

"Be to nebūtų galimas net ir įrodymų tyrimas", - teigė prokuroras.

K. Michailovui teisme taip pat atstovavo advokatas Arūnas Marcinkevičius, užsiminęs, kad dėl numatomų kaltinimų sunkumo leidimas, matyt, nebus duotas, ir teisininkas iš Latvijos Oskaras Rodė.

Galimybė perkvalifikuoti nusalstamą veiką šioje baudžiamojoje byloje atsirado įsigaliojus naujai Baudžiamojo kodekso (BK) redakcijai, pagal kurią K. Michailovas būtų teisiamas pagal 100-ąjį BK straipsnį, kuris apibrėžia nusikaltimus žmoniškumui.

K. Michailovui skirtos bausmės pakeisti prokurorai neprašo, mat už abu nusikaltimus numatyta griežčiausia galima bausmė - laisvės atėmimas iki gyvos galvos.

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder