Brangstančio alkoholio upės nesenka

Brangstančio alkoholio upės nesenka

Kraupi lietuviška realybė. Kol valdžia visas problemas sprendžia tik didindama alkoholio kainas, iš pašalpų gyvenančių girtų tėvų į butelį išmainytas trimetis namuose nerastos šilumos ieškojo artimiausioje parduotuvėje. Į ją sušalęs mažylis iš namų atitipeno basas. Berniukas kartu su kiek vyresniu broliu ir seserimi pristatytas į perpildytus vietos vaikų globos namus, kuriuos neseniai paliko vienintelė juose vos puse etato dirbusi psichologė.

Užvakar apie 15.47 val. pačiame Tauragės centre esančioje maisto prekių parduotuvėje pastebėtas vienas buvęs sušalęs mažametis. Tiek parduotuvės darbuotojus, tiek į ją tuo metu užsukusius tauragiškius šokiravo ne tik jo amžius, bet ir tai, kad mažylis esant tokiam orui buvo basas. Vaikas skubiai pristatytas į ligoninę. Jį apžiūrėję medikai jokių sveikatos sutrikimų, be sušalimo, nenustatė, tad berniukas nugabentas į vietos vaikų globos namus.

Netrukus juose atsidūrė ir mažamečio septyneriais metais vyresnė sesuo bei šešeriais metais vyresnis brolis. Abu jie paimti tiesiai iš namų. Į juos atvykę policininkai šeimos suaugusiuosius rado girtus. Tėvui nustatytas sunkus girtumo laipsnis - 48 metų vyras į alkotesterį įpūtė 2,82 alkoholio promilės. 29 metų mama buvo kiek blaivesnė - 1,95 alkoholio promilės. Pasak Tauragės apskrities VPK atstovės Rūtos Janavičiūtės, kol kas bandoma išsiaiškinti visas šio įvykio aplinkybes. Tėvams gresia ne tik atsakomybė už vaikų nepriežiūrą, bet ir bent laikinas jų netekimas. Į socialinės rizikos sąrašą įtraukta šeima yra gerai žinoma. Suaugusieji niekur nedirba ir gyvena tik iš pašalpų, kurios dažniausiai išleidžiamos alkoholiui.

Iš šios šeimos paimti vaikai apgyvendinti vaikų globos namuose, kurie šiuo metu yra perpildyti. Juose prieglobstį jau rado apie 60 globotinių. Vien šiais metais jų skaičius išaugo dvigubai - į namus atvyko net 28 tinkamai tėvų neprižiūrėti vaikai. Ir nors nemažą stresą patyrusiems mažamečiams namų darbuotojai padeda, kaip tik sugeba, profesionalios psichologų pagalbos jie gali ir nesulaukti. Neseniai šią įstaigą paliko vienintelė joje puse etato dirbusi psichologė.

Kvalifikuotų šios profesijos specialistų trūkumą namų direktorė Regina Judzinskienė įvardija kaip didžiausią problemą. Informavusi apie tai rajono valdžioje esančius politikus, ji neslėpė, kad daugeliui jų darbas vaikų namuose yra tiesiog per sunkus, nes reikalauja ypatingų žinių ir patirties, yra sunkus emociškai, o vaikams reikalinga ne vienkartinė, o nuolatinė pagalba.

„Pas mus dirbusi specialistė tiesiog pasirinko lengvesnį darbą. Ji dirbo keliose įstaigose ir nusprendė likti tose, kur jis yra lengvesnis. Situacija yra tokia, kokia yra. Be psichologo mes tikrai neišsiversime. Todėl paskelbėme psichologo paiešką ir aktyviai jo ieškome. Kol nepavyksta rasti, prašome mokyklų bei policijos pagalbos. Galime kreiptis net į privačiai dirbančius specialistus. Mums jų labai reikia. Turėjome kelis kandidatus iš kitų miestų, tačiau jie pageidavo dirbti tik dvi dienas per savaitę, o mums reikia, kad psichologas namuose būtų kasdien ir visą dieną“, - sakė R.Judzinskienė.

Nors globos namai pilni, vaikai juose kol kas sutelpa. Tiesa, neaišku, ar ilgai.

„Pernai po truputį susimažinome iki 30 vaikų, tačiau šiemet jų gerokai padaugėjo. Pas mus pakliuvo viena labai didelė šeimyna. Tikimės, kad šiuos vaikus grąžins tėvams ir padėtis stabilizuosis. Skriaudžiami ar neprižiūrimi vaikai pas mus patekdavo ir anksčiau, bet dėl neseniai įvykusių skaudžių nelaimių šiuo metu viskas yra labai užaštrinta. Anksčiau kaimynai nenorėdavo pasakoti, o dabar žmonės pradėjo aktyviai pranešinėti apie matomas negeroves. Šeimos, kuriose jos vyksta, mums yra žinomos. Viskas priklauso nuo žmogaus. Kitas tik pirmą kartą pakliuvęs labai sielojasi, pradeda taisytis, nebegeria. O kitiems tai nė kiek nerūpi ir nėra nieko svarbiau už alkoholio butelį. Tas pats ir su ištisais kaimais. Vienas Dievas žino, koks jų laukia likimas. Vienos bendruomenės gražiai gyvena ir tvarkosi, kitose viskas priešingai, yra labai baisu ir blaivaus suaugusio žmogaus nerasi“, - teigė R.Judzinskienė.

Tauragės miesto seniūnas Virginijus Žilius tikina, kad tie, kurie gėrė, geria ir toliau, nekreipdami dėmesio į alkoholio kainų didinimą.

„Situaciją matome kiekvieną rytą. Atvirai kalbant, sukontroliuoti galime tik ateinančius pas mus atidirbti už pašalpas. Ir tai tenka labai daug dėmesio skirti, kad neprisigertų kur pasislėpę. O visi kiti kaip gėrė, taip ir geria, brangsta tas alkoholis ar ne“, - teigė V.Žilius.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder