Buvę "Vilniaus vandenų" vadovai kyšius ėmė grynaisiais ir kelionėmis

Buvę "Vilniaus vandenų" vadovai kyšius ėmė grynaisiais ir kelionėmis

Vilniaus apygardos prokurorui Giedriui Tarasevičiui surašius kaltinamąjį aktą Vilniaus apylinkės trečiajam teismui perduota baudžiamoji byla dėl kyšininkavimo. Į teisiamųjų suolą sės buvę UAB "Vilniaus vandenys" vadovai – generalinis direktorius 47 metų Darius Norkus bei pardavimų ir 36-metis rinkodaros direktorius Nerijus Laurinaitis.

Atliekant ikiteisminį tyrimą nustatyta, kad pastarasis, veikdamas bendrininkų grupėje su generaliniu direktoriumi pernai vasarį iš vienos sostinės bendrovės, siekiančios laimėti viešojo pirkimo konkursą, komercijos direktoriaus reikalavo kyšio. Už tai, kad ši bendrovė konkurse įveiktų varžovus ir su "Vilniaus vandenimis" pasirašytų programinės įrangos ir jos aptarnavimo paslaugų pirkimo-pardavimo sutartį, buvo pareikalauta šešiolikos tūkstančių litų. Tačiau "avansas" – pusė šios sumos – turįs būti perduotas iki pasirašant sutartį.

Po kelių dienų susitikus kavinėje N. Laurinaitis iš bendrovės komercijos direktoriaus priėmė dalį kyšio – 8 000 litų. Tačiau kyšininkams pasirodė to maža – pareikalavo sumą padidinti iki 20 tūkst. litų. Perdavęs D. Norkui pusę gautos kyšio dalies, N. L. jam pranešė nutaręs padidinti reikalaujamą sumą. "Vilniaus vandenų" generalinis direktoriaus pavaldinio pasiūlymui pritarė.

Dar kartą susitikęs su bendrovės komercijos direktoriumi, N. Laurinaitis pareikalavo, kad dalis sutarto 20 tūkst. litų kyšio būtų perduota ne pinigais, o jam ir dar vienam asmeniui nuperkant poilsinę kelionę į Egiptą.

Bendrovė kyšį davusio jos komercijos direktoriaus dėka buvo pakviesta dalyvauti "Vilniaus vandenų" skelbtame viešajame pirkime apklausos būdu. Netrukus buvo pranešta ją tapus šio pirkimo nugalėtoja ir tarp abiejų bendrovių sudaryta prekių ir paslaugų pirkimo-pardavimo sutartis.

Bendrovė, dėl kyšio tapusi laimėtoja, apmokėjo N. Laurinaičio poilsinę kelionę į Egiptą. Pinigai už dviejų asmenų skrydį į šią šalį ir septynių dienų poilsį prie Raudonosios jūros kainavo beveik keturis tūkstančius litų. Bendrovė juos pervedė į kelionių agentūros sąskaitą. "Vilniaus vandenų" pardavimų ir rinkodaros direktorius N. Laurinaitis kurorte lepinosi kartu su bendradarbe.

Buvę vadovai savo kaltės dėl jiems inkriminuojamos nusikalstamos veikos nepripažįsta.
 
Vilniaus apygardos prokurorų kontroliuojamą ikiteisminį tyrimą kyšininkavimo byloje atliko Specialiųjų tyrimų tarnybos Vilniaus valdybos pareigūnai.
 
Griežčiausia bausmė, kurios gali sulaukti valstybės tarnautojas ar jam prilygintas asmuo, savo ar kitų naudai priėmęs kyšį ar reikalavęs jį duoti už teisėtą veikimą ar neveikimą vykdant įgaliojimus, – laisvės atėmimas iki ketverių metų.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder