Dailininko kūrybą „įvertino“ sesuo

Dailininko kūrybą „įvertino“ sesuo

Užsienyje gyvenanti žinomo Palangos dailininko ir architekto Vytauto Moncevičiaus dukra negalėjo patikėti, kad vertingų pernai mirusio tėvo paveikslų ir skulptūrų vagystės tyrimas nuves iki artimiausių giminaičių. Šiuo nusikaltimu įtariama uostamiestyje pedagoge dirbanti dailininko sesuo ir jos sugyventinis.

Prireikė kiek mažiau nei dviejų mėnesių, kad pajūrio teisėsaugininkai išnarpliotų Palangos dailininko A.Moncevičiaus (Mončio) kūrinių vagystę. Dėl šio nusikaltimo ikiteisminis tyrimas pradėtas praėjusių metų lapkričio mėnesio pradžioje. Į kurorto policininkus kreipėsi JAV gyvenančios dailininko dukros, po tėvo mirties tapusios jo turto paveldėtoja, patikėtinė. Moteris paprašė palangiškės, kad ši apsilankytų kurorte esančiose tėvo dirbtuvėse, tačiau jos rastos tuščios.

Dingusius tėvo tapytus paveikslus ir išdrožtas medines skulptūras dukra įvertino 20 tūkst. eurų. Jos teigimu, šie meno kūriniai turi ne tik didelę materialinę, bet ir moralinę vertę. Netrukus pradėtą tyrimą iš Palangos policininkų perėmė Klaipėdos apskrities VPK Kriminalinės policijos nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos pareigūnai.

Nustatyta, kad į išnuomotose patalpose įrengtas dailininko dirbtuves įsilaužta nebuvo. Surinkus pirmuosius duomenis ėmė aiškėti, kad įtariamųjų kriminalistams reikia ieškoti ne tarp svetimų asmenų, o tarp esančių visai šalia - artimiausių giminaičių. Vagyste įtarta 55 metų tapytojo sesuo, gyvenanti Klaipėdoje ir dirbanti pedagoge. Jai talkino 63 metų sugyventinis, Mažeikių rajono gyventojas.

„Per pirminį tyrimą moteris neigė paėmusi paveikslus. Tačiau buvo surinkta pakankamai duomenų, atliktos kratos daugelyje miestų ir paimta nemažai dailininko kūrinių“, - sakė Klaipėdos apskrities VPK Kriminalinės policijos nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos viršininkas Zigmas Turskis.

Sulaikius įtariamuosius, kratos atliktos uostamiestyje, Klaipėdos ir Mažeikių rajonuose, Kretingoje. Jų metu rasti 36 A.Moncevičiaus tapyti paveikslai ir penkios medinės skulptūros. Keli paveikslai aptikti eksponuojami parodų salėse. Dailininko palikimo tiksli vertė nustatinėjama. Dėl to žadama kreiptis į kultūros vertybių apsaugos specialistus.

Prieš beveik tris dešimtmečius įsigyti keturi A.Moncevičiaus darbai puošia ir Palangos savivaldybės viešąją biblioteką.

„Labai puikūs darbai, pasižymintys įdomiu koloritu. Vertingi. Jis daugiausia tapė Žemaitijos koplytstulpių medines skulptūrėles. Vytautas Mončys yra tikras palangiškis, daug kurorte projektavęs ir dirbęs. Jo specialybė buvo architektas-dailininkas“, - teigė bibliotekos direktorius Kęstutis Rudys.

Už didelės vertės svetimo turto pagrobimą tapytojo seseriai ir jos sugyventiniui gresia laisvės atėmimas iki 8 metų. Abu jie anksčiau neteisti, dirba. Teisėsaugininkai sulaikytų įtariamųjų suimti neprašė, jiems skirtos švelnesnės kardomosios priemonės.

Parengta pagal  dienraštį „Vakaro žinios“

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder