Drakono metai: juodoji pusė

Drakono metai: juodoji pusė

Ne besibaigiant, o jau pasibaigus 2012 metams "Vakarų ekspresas" skelbia tradicinę tamsiosios Klaipėdos gyvenimo pusės apžvalgą.

O ten viskas sukasi ratu: policija paskelbia sulaikiusi didžiausią narkotikų prekeivių grupuotę, atsiranda dar didesnė, įvykdomas žiauriausias nusikaltimas, netrukus pasielgiama dar žiauriau, padaromi didžiausi nuostoliai, kitais metais jie dvigubėja, sulaikomas sukčius - į jo vietą stoja du...

Ir praėjusieji Drakono metai tai tik dar kartą patvirtino.

Sąskaitų suvedinėjimas?

Dešimtajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje liepsnojantys brangūs automobiliai Klaipėdoje nebuvo retenybė - tai buvo nusikalstamo pasaulio atstovų būdas pamokyti vieni kitus. Tradicijos lyg ir atgimsta.

Vasarį Klaipėdos privačių namų kvartale liepsnos apėmė du apynaujus "Mercedes-Benz", kovą - vieno iš vadinamojo Gandrališkės gyvenamojo rajono namo požeminėje aikštelėje degė nepigi "Audi", balandį miesto centre liepsnojo BMW, o rugpjūtį du brangūs verslininko mersedesai degė pajūryje esančio privataus gyvenamojo namo kieme.

Visus gaisrus sieja tai, kad jų priežastis - tyčinis padegimas, kai kuriais atvejais kalbėta, jog tokiu būdu ir vėl suvedamos sąskaitos.

Sukčiams dar lengva

Nors Klaipėdoje pernai pavyko nustatyti kelis telefoninių sukčiavimų atvejus, šie nusikaltimai nesibaigia.

Uostamiesčio policija šiemet netgi pradėjo rengti specialias paskaitas senjorams, kurių metu pagyvenusiems miestiečiams aiškino, kaip neužkibti ant šių nusikaltėlių kabliuko.

Po pirmosios tokios paskaitos praėjus vos dienai ar dviems į policiją kreipėsi 58 metų klaipėdietė ir pareiškė, kad telefoniniai sukčiai išviliojo 24 300 litų. Tai viena didžiausių sumų, kurią niekadėjams pavyko išvilioti iš Klaipėdos gyventojų.

TARP MŪSŲ. Baigus tirti kraupų nusikaltimą paaiškėjo, kad tarp mūsų kartais vaikšto tokie, kaip Aidas Paulavičius - jis gali nužudyti motiną ir nupjauti jai galvą be jokio motyvo ir už tai būti nebaudžiamas. 

Kita vertus, kodėl stebėtis eilinėmis bobutėmis, jeigu telefoniniams sukčiams pavyksta apgauti net mūsų išrinktuosius - jų auka birželį tapo Seimo narė Aušrinė Marija Pavilionienė, kuri telefonu padiktavo savo elektroninės bankininkystės kodus ir neteko, nepatvirtintais duomenimis, apie 21 tūkst. litų.

Geri ir negeri pareigūnai

Šiemet sulaukėme daugiau nei įprasta pranešimų apie bandymus papirkti kelių policininkus, kuriems, siekiant išvengti atsakomybės už pažeidimus, siūlyta nuo kelių litų iki kelių tūkstančių. Tačiau "susitarti" Klaipėdoje nėra taip lengva.


Pavyzdžiui, 11 kartų tokių pasiūlymų atsisakė ir už dorą ir sąžiningą tarnybą aukščiausios šalies valdžios vyrų apdovanotas uostamiesčio patrulis Donatas Lukas. Ne tik jis vienas garsino Klaipėdos policijos vardą - geriausių praėjusių metų šalies viešosios policijos pareigūnų konkurse visus pranoko Klaipėdos policijos patrulių pora Vida Vanagaitė ir Mindaugas Šličius.

Bet ne visi pareigūnai kelia policijos prestižą: neretai žemiausios grandies atstovai pelno apdovanojimus, o vadovaujantieji ant munduro dergia. Vasarį sulaikyta asmenų grupė, įtariama sukčiavimu ir kitais nusikaltimais, tarp įtariamųjų buvo ir uostamiesčio policijos Autotransporto priemonių grobimų tyrimo skyriaus viršininkas Edmundas Tautavičius, skyriaus tyrėjas Žilvinas Ukockis ir buvęs Šilutės kriminalinės policijos viršininkas Artūras Rimkus. Manoma, kad jie bendradarbiavo su nusikaltėliais.

Balandį iš tarnybos atleistas Klaipėdos apygardos prokuratūros prokuroras Remigijus Bėtkis, kuris darbo metu užkluptas neblaivus.

Už ką?

Dažnai, jau įvykus nusikaltimui, ypač žiauriam, visuomenė spėlioja - kodėl žmogus taip elgiasi, o pareigūnai bando tai išsiaiškinti.

PRISIVAŽINĖJO. Pernai už šiurkštų Kelių eismo taisyklių pažeidimą teisė vairuoti atimta aktorei Eglei Jackaitei. 

Žiaurių nusikaltimų priežastys kartais tikrai stulbina. Pavyzdžiui, metų pradžioje vienas benamis mirtinai sumušė kitą benamį. Vyrai nepasidalijo keptuvės.

Kelių garsių nužudymų motyvai po nagrinėjimų buvo atskleisti Klaipėdos teismuose.

Paskelbus nuosprendį Vytautui Albokui jis pripažintas kaltu dėl medicinos studentės Dainos Juškevičiūtės nužudymo. Atrodo, kad vyras vadovavosi tokia logika: jei ne man, tai niekam, ir buvusią savo merginą nužudė už tai, kad ši jį paliko.

Klaipėdietis Vytautas Jaraminas nuteistas už savo nė trijų mėnesių nesulaukusios dukrelės nužudymą. Jaunas tėvas kūdikį purtė norėdamas jį nuraminti. Bent jau tai pavyko įrodyti.

Bausmę pernai išgirdo ir jauna mama klaipėdietė Viktorija Filiponenko, kurios 2009 metais pagimdytų dvynukų kūneliai rasti šiukšlių konteineryje. Moteris nuteista tik už gyvybės atėmimą vienam iš jų - ekspertai nustatė, jog kitas gimė negyvas. Teismas paskelbė, jog V. Filiponenko į nusikaltimą pastūmėti galėjo tai, jog dvynukų tėvas su klaipėdiete draugavo paviršutiniškai, šeimos neplanavo ir bendros ateities nesiejo.

Skelbiant nuosprendį Viktorui Moisejevui ir Vladimirui Sosulinui, kurie prieš pustrečių metų nužudė sugėrovą ir nupjovė jam galvą, paskelbta, jog kraupus nusikaltimas įvykdytas be jokios priežasties.

Motiną nužudęs ir jai galvą nupjovęs klaipėdietis Aidas Paulavičius metų pabaigoje pripažintas nepakaltinamu, konstatuota, kad jis taip pat neturėjo jokio motyvo.

Viskas per alkoholį

Automobilius policija stabdo ne visada norėdama bausti - pernai kovo 8-ąją, kaip ir kasmet, Klaipėdos kelių policininkai Tarptautinės moters dienos proga sustabdytoms vairuotojoms dovanojo gėles. Tiesa, tos vairuojančios moterys kartais tampa gyva bėda. Ypač išgėrusios. Viena iš tokių netrukus po kovo 8-osios automobiliu vos neįvažiavo į žymiąją Klaipėdos gaudyklę - Taikos ir Baltijos prospektų žiedinę sankryžą. Jauna mama "įpūtė" tiek, kiek ir augalotam vyrui nebūtų gėda, be to, ji mašinoje vežėsi ir savo mažametę atžalą.

Kaltinimų vairavus neblaiviai sulaukė aktorė Eglė Jackaitė, tiesa, tai neįrodyta. Bet ji nubausta už eismo įvykio sukėlimą ir pabėgimą iš įvykio vietos. Teks sumokėti tūkstantinę baudą ir keleriems metams pamiršti vairavimą.

Tokios sankcijos Klaipėdoje sulaukė ir dar viena Lietuvoje žinoma persona - dainininkas Andrius Rimiškis, policininkams įkliuvęs vairuojantis neblaivus. Beje, jis sukūrė tokią neįtikinamą gynybos versiją, kad net teisėja pavadino ją puikia pasaka. Priešingai nei jo dainos.

Kaip niekad daug reikalų su teisėsauga pernai turėjo dar viena vietinė žvaigždutė - dainininku save vadinantis Eugenijus Ostapenka. Jo prasižengimus sunku ir suskaičiuoti, vyro vardas minimas keliose iki šiol dar neišnagrinėtose bylose. Dažniausiai nemalonumų jis prisidarydavo būdamas neblaivus.

Sportas ir cigaretės

Kiekvienais metais į policijos akiratį už įstatymams prieštaraujančius darbelius pakliūva Klaipėdos sportininkai. 2012-ieji - ne išimtis: pirmąją pavasario dieną automagistralėje įkliuvo didelės vertės cigarečių kontrabandą gabenęs uostamiesčio sportininkas, Lietuvos bei Europos čempionatų, tarptautinių kultūrizmo turnyrų laimėtojas Tomas Šmitas.

Gerbk, ir tave gerbs

Kai prieš kelerius metus senamiesčio benamiai nutarė apkumščiuoti ir apiplėšti vieną turistą iš Ispanijos, visi tik ir tekalbėjo, kaip reikia gerbti ir saugoti svečius iš užsienio.

Tačiau kažin ar šie tą patį galvoja apie klaipėdiečius.

Į Klaipėdą kovo mėnesį atvykęs iraniečių kilmės Kanados pilietis Nessay Kuymars apsistojo viename senamiesčio viešbučių, už paslaugas nesumokėjo ir dėl to atsidūrė areštinėje, iš jos išėjęs nakvojo jau kitame viešbutyje ir vėl mokėti nepanoro. Kita naktis - irgi areštinėje.

Užsieniečiui nedalyvaujant teismas jam skyrė bausmę, bet šis nesiteikė ją atlikti. Štai tokie kartais Klaipėdą aplanko turistai.

 

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder