Eligijui Masiuliui - įtarimai dėl kyšio

Eligijui Masiuliui - įtarimai dėl kyšio

Specialiųjų tyrimų tarnyba ketvirtadienį pranešė tirianti įtarimus, kad verslo koncerno „MG Baltic“ atstovai Liberalų sąjūdžio lyderiui Eligijui Masiuliui perdavė 100 tūkst. eurų kyšį.

Atliekant tyrimą ketvirtadienį buvo atliktos kratos šio verslo koncerno prezidento Dariaus Mockaus ir viceprezidento darbo vietose, E.Masiulio namuose, automobilyje, darbo vietoje ir jo vadovaujamo Liberalų sąjūdžio būstinėje.  

„Ikiteisminiame tyrime turimi duomenys leidžia įtarti, kad galimai vieno verslo koncerno atstovai už politinės partijos veikimą jų naudai perdavė itin stambaus masto kyšį (apie 100 000 eurų) Seimo nariui Eligijui Masiuliui“, - rašoma STT pranešime spaudai.

„Galiu patvirtinti“, - BNS sakė STT atstovas spaudai Ruslanas Golubovas, paklaustas, ar minimas koncernas yra „MG Baltic“. Verslo koncerno vadovų statuso byloje teisėsauga kol kas neatskleidžia. Su jais BNS susisiekti kol kas nepavyko.

Anot STT, priimtas nutarimas E.Masiulį apklausti specialiuoju liudytoju. Konstitucija numato, kad Seimo narys be Seimo sutikimo negali būti traukiamas baudžiamojon atsakomybėn.

Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė BNS sakė, kad krata atlikta ir E.Masiulio darbo vietoje parlamente. Apie procesinius veiksmus Seimo vadovybė buvo informuota, sakė ji.

L.Graužienienė sakė kol kas neturinti informacijos, ar prokurorai ketina prašyti panaikinti E.Masiulio neliečiamybę. Ji sakė pasitikinti atliekamu teisėsaugos tyrimu, sakė nesiejanti jo su rinkimais.

„Neturiu pagrindo nepasitikėti teisėsauga, nes atitinkamų institucijų visi leidimai atlikti veiksmus buvo. Ir šiandieną neturiu daugiau informacijos, todėl negaliu plačiau komentuoti“, - BNS sakė L.Graužinienė.

Liberalų sąjūdis pranešė, kad yra pasirengęs bendradarbiauti su teisėsauga ir atsakys pareigūnams į visus klausimus.    

 „Liberalų sąjūdis visuomet pasisakė už skaidrią politiką. Todėl teiksime visą būtiną pagalbą teisėsaugos institucijoms, kad jų vykdomas tyrimas būtų užbaigtas kuo galima greičiau“, - pranešime spaudai teigė Liberalų sąjūdžio vicepirmininkas Gintaras Steponavičius.

Tyrimas atliekamas dėl kyšininkavimo, papirkimo ir prekybos poveikiu stambiu mastu.  

Ikiteisminį tyrimą kontroliuoja ir jam vadovauja Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokurorų grupė.

„MG Baltic“ yra viena didžiausių Lietuvoje gamybos, prekybos, nekilnojamojo turto ir žiniasklaidos įmonių grupė. 2014 metais „MG Baltic“ valdomoje įmonių grupėje vidutiniškai dirbo per 3 tūkst. darbuotojų.

Koncerno  grupei priklauso alkoholio gamybos ir prekybos įmonės „Stumbras“, „Alita“, „Mineraliniai vandenys“, LNK televizija, naujienų portalas alfa.lt, nekilnojamojo turto bendrovės „Mitnija“ ir „MG Valda“, mažmeninės prekybos drabužiais įmonė „Apranga“, logistikos bendrovė „Tromina“.

„MG Baltic“ 2014 metų konsoliduotas grynasis pelnas siekė 13,444 mln. litų - 23,3 proc. mažiau nei 2013 metais, konsoliduotos pajamos išaugo 12,5 proc. iki 577,587 mln. eurų.

A.Guoga: žinia apie įtarimus E.Masiuliui - šokiruojanti

Liberalų sąjūdžio pirmasis vicepirmininkas Antanas Guoga šokiruojančia vadina žinią apie Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) įtarimus partijos pirmininkui Eligijui Masiuliui, tačiau kol kas nevertina, kaip tai paveiks partiją.

„Reikia turbūt palaukti daugiau informacijos. Aišku, šokiruojančios naujienos, ką galiu daugiau pasakyti“, - BNS telefonu iš Strasbūro sakė A.Guoga.

Jis teigė bendravęs su E.Masiuliu trečiadienio vakarą, tačiau sako negavęs iš jo informacijos apie STT įtarimus ar apie bet kokią galimą korupcinę veiklą.

„Nereikia skubėti - išsiaiškinsime visas detales, priimsime atitinkamus sprendimus“, - sakė jis, paklaustas, ar E.Masiulis po įtarimų gali vadovauti partijai. - Jei pats būčiau tokioje situacijoje, aš tikrai žinočiau (...), ką padariau ir kokia yra atsakomybė. Nesu tas žmogus, kuris kažką galėčiau nuiminėti, pasakyti, kaip Eligijui reiktų elgtis -jis pats turi priimti sprendimą, kuris atitiktų visuomenės lūkesčius. Tik Eligijus žino - nežinau, kas yra padaryta, kas yra sutarta“.

A.Guoga teigia asmeniškai pažįstantis „MG Baltic“ savininką Darių Mockų.

„Aš esu susitikęs, esu pažįstamas, bet ne dėl to, kad prašyti kažko - gal porą, gal tris kartus gyvenime. Tai yra normalu susitikti ir bendrauti, bet nėra normalu kažko prašyti ar tikėtis. Aš tais dalykais neužsiimu, neužsiimsiu niekada“, - tikino jis.

A.Guoga kol kas nevertina, kaip tai gali paveikti partiją.

„Reikia grįžti į Lietuvą ir padėti partijai judėti į priekį“, - sakė jis.

„Tvarkiečių“ seniūnas P.Gražulis sako, kad įtarimai E.Masiuliui jo nenustebino

„Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos Seime seniūnas Petras Gražulis sako, kad jo nenustebino teisėsaugos tyrimas dėl galimo „MG Baltic“ koncerno kyšio Liberalų sąjūdžio lyderiui Eligijui Masiuliui.

„Stebino, kad buvo tylima, nei STT, niekas jų nepačiupinėja. Tai, kad dabar pačiupinėjo sveikintinas dalykas. Manęs visiškai nenustebino, dar labai mažos sumos“, - žurnalistams sakė P.Gražulis.

Jis sakė neatmetantis galimybės, kad tyrimas gali būti susijęs su artėjančiais Seimo rinkimais.

„Gali būti ir su rinkimais (susiję), taip pat mąstau, kad ir konservatoriai tuo šiek tiek suinteresuoti, kadangi liberalų labai reitingas augo, elektoratas labai panašus, neatmesi, kad yra šiek tiek politikavimo“, - kalbėjo politikas.

A.Kubilius: vis dar esu optimistas, kad galbūt paaiškės, jog įtarimai E.Masiuliui nepagrįsti

Seimo opozicinės Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnas Andrius Kubilius sako besitikintis, jog įtarimai, kad opozicinio Liberalų sąjūdžio lyderiui Eligijui Masiuliui verslo koncerno „MG Baltic“ atstovai perdavė 100 tūkst. eurų kyšį, nepasitvirtins.

„Aš neturiu ką komentuoti, pradėtas tyrimas, kol kas tiek ir težinom, artimiausiu metu paaiškės. Žinia nėra gera, bet aš pasitikiu teisėsauga ir jos sąžiningumu, ir tikiuosi, kad viskas paaiškės, ir kolegos liberalai šitą situaciją taip pat tinkamai įvertins. Aš tikėčiausi, vis dar esu optimistas, kad paaiškės, jog galbūt įtarimai yra nepagrįsti“, – Seime žurnalistams komentuodamas situaciją sakė TS–LKD frakcijos seniūnas A.Kubilius.

Klausiamas, kaip vertina situaciją, kad E.Masiulis kol kas žiniasklaidai nekomentuoja žinios, A.Kubilius sakė: „Aš suprantu nepatogią situaciją, kuri tikrai yra pakankamai sudėtinga, gal ir suprantu tą laikyseną, bet manau, kad komentarus tikrai išgirsime“.

S.Skvernelis: žinia apie įtarimus E.Masiuliui – netikėta

Buvęs vidaus reikalų ministras, Valstiečių ir žaliųjų sąjungos sąrašo lyderis būsimuose Seimo rinkimuose Saulius Skvernelis sako, kad žinia apie kyšį Liberalų sąjūdžio lyderiui Eligijui Masiuliui jam buvo netikėta.

„Man asmeniškai tai buvo netikėta, tikrai netikėta“, – sakė S.Skvernelis.

Jo teigimu, ši situacija dar kartą parodo prastą Lietuvos politinės sistemos situaciją, „ypatingai kada kalbame apie tradicines partijas ir partijų veiklos kultūrą“.

Buvęs vidaus reikalų ministras pabrėžė, kad paaiškėjus, jog į skandalą įsivėlęs ne tik E.Masiulis asmeniškai, bet ir Liberalų sąjūdis, nematytų galimybės po rinkimų su šia partija dirbti.

„Mes aiškiai esame išsakę poziciją, kad su tomis politinėmis jėgomis, kurios yra turinčios problemų su teisėsauga arba dar tiksliau, jeigu yra pradėti tyrimai dėl korupcinių veikų, tikrai nematome galimybės po rinkimų bendradarbiauti. Šiuo atveju tos atveju yra gerokai per mažai ir matysime, kaip toliau - ar tai yra vieno asmens, ar politinės jėgos problemos“, – kalbėjo S.Skvernelis.

„MG Baltic“ atstovas: kratos atliktos D.Mockaus ir R.Kurlianskio kabinetuose

Koncerno „MG Baltic“ atstovas ketvirtadienį patvirtino, kad koncerno patalpose atliktos kratos, tačiau įtarimų dėl kyšio liberalų lyderiui Eligijui Masiuliui nekomentuoja.

„MG Baltic“ valdybos narys Romanas Raulynaitis BNS sakė, kad kratos atliktos koncerno prezidento Dariaus Mockaus ir viceprezidento, naujienų portalą alfa.lt valdančios „Alfa Media“ direktoriaus Raimondo Kurlianskio kabinetuose. Pasak jo, kol kas nė vienam jų įtarimai nepareikšti.

„Šiai dienai nepareikšti (įtarimai D.Mockui ir R.Kurlianskiui - BNS), kiek mums sakė pareigūnai, tai nepareikšti (...). Taip, buvo daromos kratos - ir R.Kurlianskio kabinete, taip (ir D.Mockaus kabinete - BNS)“, - BNS sakė R.Raulynaitis.

„Aš žinau tik tai, jog yra Anykščių apylinkės teismo nutartis - ikiteisminio tyrimo teisėja Vitalija Ragauskienė leido daryti kratą. Ir aš žinau, kad tie ponai buvo atėję - pasižiūrėjo porą valandų ir išėjo. Ieškojo, bet ką... Ten yra, aš mačiau tik Mockaus pavardę (teismo nutartyje - BNS), aš asmeniškai nemačiau (Kurlianskio pavardės - BNS). Aš negaliu komentuoti, aš mačiau tik vieną pavardę“, - kalbėjo „MG Baltic“ valdybos narys.

Daugiau tyrimo detalių R.Raulynaitis teigė negalintis atskleisti.

„Kol yra tyrimas, jokių komentarų nebus. Iš kur aš galiu žinoti ir kur kas gali žinoti“, - sakė jis, paklaustas, ar „MG Baltic“ pripažįsta, kad jo vadovai davė kyšį Liberalų sąjūdžio lyderiui E.Masiuliui.

Koncerno „MG Baltic“ informacijos analitikė Živilė Andriūnienė BNS sakė, kad teisėsaugos pareigūnai koncerno centriniame biure pasirodė 8 val. ryto ir dirbo beveik iki pietų.

„Šiuo metu (teisėsaugos pareigūnai - BNS) išėję, mano žiniomis, tačiau nežinau, gal jie kokias kitas patalpas ar automobilius... negaliu garantuoti, ar tikrai iš mūsų verslo trikampio išėjo“, - BNS sakė Ž.Andriūnienė.

Žinia apie kyšį E.Masiuliui – „bomba“ liberalams rinkimų atžvilgiu, sako politologas

Žinia apie tai, kad Specialiųjų tyrimų tarnyba tiria įtarimus apie Liberalų sąjūdžio lyderiui Eligijui Masiuliui duotą kyšį yra tikra „bomba“ liberalams priešrinkiminiu laikotarpiu, BNS sakė politologas Mažvydas Jastramskis.

„Manau, kad žinia vienareikšmiškai jiems yra prastoka – ir ne tik dėl tos žinios krūvio, kad yra ikiteisminis tyrimas pradėtas, bet ir dėl to, kada ji paskelbta: iki vasaros žmonės dar domisi politika ir po to tas susidomėjimas prieš rugsėjį padidės. Tai tikrai yra tokia „bomba“ jiems rinkimų kampanijos atžvilgiu“, – BNS sakė Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto politologas M.Jastramskis.

Jis atkreipė dėmesį, kad partijai neigiamos įtakos turės ir tai, jog šiuo atveju, skirtingai nei ankstesniuose korupcijos skandaluose, figūruoja partijos lyderis.

„Kadangi čia liečia partijos lyderį, pačią centrinę figūrą, veidą rinkimų kampanijos ir tie pareiškimai yra susiję su tokia nemaža suma – tai gali neigiamai jiems atsiliepti“, – kalbėjo politologas.

R.Paksas: nenorėčiau būti E.Masiulio vietoje

„Tvarkos ir teisingumo“ partijos pirmininkas Rolandas Paksas kol kas neskuba vertinti, kiek pagrįsti yra įtarimai dėl Liberalų sąjūdžio lyderio Eligijaus Masiulio gauto kyšio, tačiau sako, kad jo vietoje būti nenorėtų.

„Atvirai sakant, nenorėčiau būti E.Masiulio vietoje“, – BNS sakė R.Paksas.

Strasbūre šiuo metu esantis europarlamentaras sakė kol kas turintis per mažai informacijos, kad galėtų vertinti šią situaciją ir jos rimtumą.

„Truktų kažkokių duomenų daugiau, informacijos, kad būtų galima vienareikšmiškai vertinti. Bet tik pastebiu skirtumus tarp politikų vertinimų: kai mūsų partijai buvo pareikšti įtarimai, visas choras liberalų kai pradėjo moralizuoti, iki šiol dar nėra sustoję. O pasirodo, lazda visada turi du galus“, – svarstė „Tvarkos ir teisingumo“ partijos lyderis.

Teisėsaugos institucijos turi atsakyti į visus klausimus, sako A.Butkevičius apie įtarimus E.Masiuliui

Kol teisėsauga nebaigė tyrimo ir neatsakė į visus klausimus, politikams reikėtų vengti vertinimų, sako socialdemokratų lyderis premjeras Algirdas Butkevičius, komentuodamas teisėsaugos įtarimus Liberalų sąjūdžio pirmininkui korupcija.

„Aš kaip ministras pirmininkas tikrai negalėčiau vertinti ikiteisminio tyrimo, nes po to įvyksta įvairiausių tam tikrų dalykų, kai kurie pasitvirtina, kai kurie nepasitvirtina, tikrai nenorėčiau daryti jokių išankstinių išvadų. (...) Manau, kol tyrimas neužbaigtas, vargu, ar reikėtų politikams komentuoti“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė A.Butkevičius.

Jis teigė, kad žinia apie galbūt Liberalų lyderio Seimo nario Eligijaus Masiulio paimtą kyšį buvusi netikėta.

„Aišku, netikėta. Kur gali būti tikėta, nes tikrai tokios informacijos neturėjau“, – sakė Vyriausybės vadovas.

Jis teigė nenorįs įtarimų E.Masiuliui sieti su artėjančiais Seimo rinkimais. A.Butkevičius pabrėžė, kad pirmiausia „teisėsaugos institucijos turi darbą atlikti iki galo“.

Apie patį opozicijos atstovą premjeras sakė esąs geros nuomonės.

„Kaip jauną politiką vertinau teigiamai, po mano darbo Susisiekimo ministerijoje jis buvo ministras ir, kiek žinau, gana sėkmingai susidorodavo su jam keliamais uždaviniais bei ekonominiu sunkmečiu“, – kalbėjo A.Butkevičius.

V.Mazuronis: rimta partija sulaukė rimtų įtarimų

Valdančiosis Darbo partijos vadovas europarlamentaras Valentinas Mazuronis sako, kad iš šiuo metu turimos informacijos matyti, kad rimta partija Liberalų sąjūdis sulaukė rimtų įtarimų. Tai, anot „darbiečių“ vadovo, neabejotinai paveiks šios partijos rezultatus rinkimuose.

„Man buvo ta žinia buvo ganėtinai netikėta. (...) Pasirodė informacija, kad tai galimai susieta su „MG Baltic“, bet daugiau informacijos, kuri leistu daryti vienas ar kitas išvadas kol kas nėra. Aš manau, kad tai yra rimta politinė partija ir tiek kratos tokios gana rimtos, tiek pareikštui rimti įtarimai su konkrečiais skaičiais, tiek buvęs sekimas jų būstinės rodytų, kad STT turi turėti pakankamai rimtos informacijos. Labai norėtųsi ją išgirsti, ir palinkėti, kad ta byla ir kaltinimai nepasibaigtų taip, kaip gana dažnai pasibaigia“, - BNS ketvirtadienį sakė V.Mazuronis.

Teisėsaugos veiksmai opozicinio Liberalų sąjūdžio vadovo atžvilgiu, V.Mazuronio nuomone, tikrai atsilieps rinkimų rezultatams, o kiek stipriai tai paveiks partijos situaciją rinkimuose priklausys nuo tyrimo eigos.

„Teigiamai tikrai neatsilieps rezultatams. Bet kuri partija ir jos vadovas - jei viešai skelbiami tokio lygio kaltinimai, jei daromos kratos tiek būstinėje, tiek vadovų darbo vietose ir daroma su pakankamai viešu nušvietimu, tai aš esu tikras, kad teigiami tikrai nepaveiks. Kiek tai paveiks priklausys nuo konkrečios informacijos, apie ką čia eina kalba, apie tai, kas įvyko“, - svarstė V.Mazuronis.

G. Steponavičius: esame pasiruošę bendradarbiauti su teisėsauga

Seimo narys liberalas Gintaras Steponavičius sako, kad žinia apie galimą korupcinį nusikaltimą, susijusį su Liberalų sąjūdžio lyderiu, Seimo nariu Eligijumi Masiuliu, buvo netikėta. Liberalų sąjūdis, jo teigimu, yra pasiruošęs besąlygiškai bendradarbiauti su teisėsauga.

"Tai yra netikėta mums visiems, kita vertus, Liberalų sąjūdis visada pasisakė už skaidrumą, ir mes esame ta partija, kuri besąlygiškai yra pasiruošusi bendradarbiauti su teisėsauga, šiuo atveju su STT, tam, kad tyrimas būtų kuo greičiau pabaigtas ir būtų atsakyta į visus kilusius klausimus", - žurnalistams sakė G. Steponavičius.

Politiko teigimu, jis dar nekalbėjo su E. Masiuliu. G. Steponavičius tvirtino, kad liberalai aptars susiklosčiusią situaciją.

"Mūsų vadovybė, be abejo, rinksis, mes tarsimės. Dar kartą noriu pabrėžti, kad nedarytume skubotų išvadų. Mes nenorime kurti kokių nors sąmokslų teorijų ar panašių dalykų, tiesiog bendradarbiausime su teisėsauga ir STT tam, kad kuo greičiau būtų išsklaidytos abejonės", - sakė G. Steponavičius.

E.Masiulis situacijos komentuoti kol kas negali „dėl ikiteisminio tyrimo procedūrų“, sako G.Steponavičius

Opozicinio Liberalų sąjūdžio lyderis Eligijus Masiulis įtarimų dėl kyšio kol kas negali pakomentuoti „dėl ikiteisminio tyrimo procedūrų“, bet po pietų jau turėtų būti pasiekiamas, sako jo pavaduotojas parlamentaras Gintaras Steponavičius.

„Mano žiniomis,dėl vykdomo ikiteisminio tyrimo procedūrų jis kol kas negali komentuoti, bet po pietų jis turi pasirodyti. Komentarai bus artimiausiomis valandomis ir labai tikimės, kad E.Masiulis irgi galės pakomentuoti“, – žurnalistams ketvirtadienį Seime sakė G.Steponavičius.

Klausiamas, kur šiuo metu yra partijos vadovas, G.Steponavičius sakė neturintis atsakymo į šį klausimą.

Pasak G.Steponavičiaus, klausimus, ar E.Masiulis nusišalins nuo partijos vadovo posto, penktadienį ryte turėtų aptarti partijos valdyba. „Šiuo metu mes laukiame tolesnės informacijos, susijusios su šia nemalonia mus istorija, rinksis atitinkamai partijos institucijos, valdyba, kuri turi galias tokius dalykus spręsti“, – sakė liberalas.

Koncerno „MG Baltic“ viceprezidentas R.Kurlianskis sulaikytas įtariant papirkimą - STT

Koncerno „MG Baltic“ viceprezidentas Raimondas Kurlianskis sulaikytas įtariant papirkimą, informavo Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT).

„R.Kurlianskis laikinai sulaikytas įtariant papirkimą. Oficialūs įtarimai jam nepareikšti“, - BNS patvirtino STT atstovas spaudai Ruslanas Golubovas.

„MG Baltic“ prezidento Dariaus Mockaus statuso tyrėjai kol kas neatskleidžia.

STT ketvirtadienį pranešė tirianti įtarimus, kad koncerno „MG Baltic“ atstovai Liberalų sąjūdžio vadovui Seimo nariui Eligijui Masiuliui perdavė 100 tūkst. eurų kyšį.

„MG Baltic“ yra viena didžiausių Lietuvoje gamybos, prekybos, nekilnojamojo turto ir žiniasklaidos įmonių grupė. 72 koncerno valdomos įmonės 2015 metais pasiekė 539 mln. eurų apyvartą, grupėje dirbo beveik 3,7 tūkst. darbuotojų.

R.Kurlianskis užima aukštas pareigas žiniasklaidos priemones valdančiose įmonėse - jis yra kelias televizijas valdančio „Laisvo ir nepriklausomo kanalo“ grupės valdybos pirmininkas ir naujienų portalą alfa.lt valdančios „Alfa Media“ valdybos pirmininkas.

Jis taip pat yra alkoholio gamybos įmonių grupės „Alita“ stebėtojų tarybos pirmininkas, „Mediafon“ grupės įmonių valdybos narys, eina pareigas ir kai kuriose kitose įmonėse.

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder