„Facebook“ grupėse - prekyba „žole“ ir „stuff“

„Facebook“ grupėse - prekyba „žole“ ir „stuff“

Lietuvos kriminalinės policijos biuras skelbia atlikęs tyrimą dėl neteisėto disponavimo narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis, šių medžiagų platinimo socialiniame tinkle „Facebook“.

Tyrimo pagrindu tapo stebima ir gaunama informacija apie internetiniame socialiniame tinkle „Facebook“ atvirai platinamas narkotines ar psichotropines medžiagas.

Bendradarbiaujant su Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių policijos pareigūnais, nustatyta, kad „Facebook“ yra sukurtos dešimtys tiek viešo, tiek uždaro pobūdžio ,,Facebook” naudotojų grupių, kuriose skleidžiama informacija apie įvairias narkotines ar psichotropines medžiagas ir kuriose įvairiais būdais: tiek atvirai, tiek užšifruotai populiarinamos ir siūlomos įsigyti narkotinės ar psichotropinės medžiagos.

Raktiniai žodžiai

Tokio pobūdžio ,,Facebook” naudotojų grupių pavadinimuose dažniausiai naudojamai terminai (raktiniai žodžiai): „420“ ir „žolė“, kurie teisėsaugoje, o taip pat ir visuomenėje žinomi kaip narkotinių medžiagų – kanapių šifruoti pavadinimai (slapyvardžiai).

Nustatyta, kad šių socialinio tinklalapio „Facebook“ naudotojų grupių nariai nuolat talpina, atnaujina ir įkelia skelbimus su įvairaus pobūdžio siūlymais (tiek atviro, tiek užšifruoto turinio) įsigyti įvairių narkotinių ar psichotropinių medžiagų. Skelbimuose nurodomos narkotinių ar psichotropinių medžiagų kainos, įsigijimo ir komunikavimo sąlygos bei būdai, siūlomų įsigyti narkotinių ar psichotropinių medžiagų nuotraukos. Parduodamos medžiagos dažniausiai nurodomos užšifruotai naudojant narkotinių ar psichotropinių medžiagų šifruotus pavadinimus (slapyvardžius): „420“, „@“, „žolė“, „chimkė“, „coco“, „stuff“ ir pan., kurie puikiai žinomi asmenims vartojantiems narkotines ar psichotropines medžiagas, o taip pat ir policijai.

Taip pat nustatyta, kad didžioji dalis skelbimų, kuriuose atvirai siūlomos įsigyti narkotinės ar psichotropinės medžiagų yra sukčiavimo bei bandymų apgauti potencialius narkotinių ar psichotropinių medžiagų pirkėjus atvejai. Didžioji dalis tokio pobūdžio skelbimų yra sukurti tų pačių asmenų (,,Facebook” naudotojų) ar tokių asmenų grupių. Minėti asmenys veikia ir tokio pobūdžio skelbimus talpina nuolat, naudodamiesi keliomis skirtingomis paskyromis ar kurdami naujas paskyras, minėtus skelbimus talpina keliose ar net keliolika ,,Facebook” naudotojų grupių vienu metu. Jie patys kuria tiek atviro tiek uždaro pobūdžio ,,Facebook” naudotojų grupes, kuriose talpina skelbimus su narkotinių ar psichotropinių medžiagų nuotraukomis ir pasiūlymais iš jų įsigyti narkotinių ar psichotropinų medžiagų, o taip pat ir patys naudodamiesi skirtingomis paskyromis rašo teigiamo pobūdžio atsiliepimus apie galimybes įsigyti narkotinių ar psichotropinių medžiagų iš jų pačių patalpintų skelbimų ir tokiu būdu bando sudaryti patikimų pardavėjų įvaizdį.

Narkotikų platinimas

Tačiau tyrimo metu buvo nustatyta ir dalis asmenų, kurie neteisėtai diponuoja narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis be tikslo jas platinti, o taip pat ir dalis asmenų, kurie nedideliais kiekiais platina narkotines ir psichotropines medžiagas pasinaudodami ,,Facebook” socialiniu tinklu.

Dėl šių nusikaltamų veikų pradėti ir atliekami 11 ikiteisminių tyrimų, sulaikytas 31 Lietuvos Respublikos pilietis neteisėtai disponavęs ar platines narkotines ar psichotropines medžiagas ,,Facebook” socialiniame tinkle.

Nuolat stebi

Policija informuoja, kad atsižvelgdama į sparčiai besivystančius socialinius tinklus, elektroninę, internetinę plėtrą vykdo ir vykdys nuolatinę viešosios informacijos (elektroninės erdvės) stebėseną tikslu užkirsti kelią organizuojamoms ir vykdomoms nusikalstamoms veikoms elektroninėje erdvėje tame tarpe ir nusikalstamoms veikoms susijusioms su neteisėta narkotinių ar psichotropinių medžiagų apyvarta.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder