Generalinio prokuroro prašoma įvertinti VAE sutartis

Generalinio prokuroro prašoma įvertinti VAE sutartis

Seimo Krikščionių partijos frakcijos seniūnas Vidmantas Žiemelis kreipėsi į generalinį prokurorą Darių Valį, prašydamas įvertinti, ar "Visagino atominės elektrinės" sutartys, sudarytos nepažeidžiant teisės aktų reikalavimų, ar atliktos ūkinės operacijos atitinka teisės aktus, ar tokiais veiksmais nėra neskaidriai naudojamos valstybės lėšos.

Tokį kreipimąsi paskatino viešoje erdvėje pasirodžiusi informacija apie "Visagino atominės elektrinės" pasirašytas sutartis dėl įvairių paslaugų bei konsultacijų, kurios buvo sudarytos be viešųjų pirkimų konkurso.

Pasak V. Žiemelio, su britų kompanija "N M Rothschild & Sons Limited" buvo sudaryta verslo konsultavimo sutartis už 8 mln. litų, su BVRG sutartis dėl konsultavimo viešųjų ryšių klausimais - už 1,4 mln. litų, o su bendrove "Artva" ir jos partnere "Paul C Rizzo Associates" sutartis dėl grunto tyrimų - už 10 mln. litų. Parlamentaro duomenimis, taip be konkurso "Visagino atominė elektrinė" sudarė sutarčių, kurių bendra vertė yra apie 20 mln. litų.

Kreipimesi pažymima, kad Konstitucijoje yra įtvirtinta prokuroro pareiga ginti viešąjį interesą. Ši funkcija įtvirtinta ir Civilinio proceso kodekse bei Prokuratūros įstatymo atitinkamuose punktuose. Prokuroras, nustatęs galimą asmens, visuomenės, valstybės teisių ir teisėtų interesų pažeidimą, gina viešąjį interesą pagal asmens, valstybės ar savivaldybių institucijos arba įstaigos pranešimą, pasiūlymą, pareiškimą, skundą arba savo iniciatyva.

Pasak V. Žiemelio, klausimai, susiję su Visagino atomine elektrine yra ypač svarbūs ir aktualūs tiek visuomenei, tiek mūsų valstybei.

"Lėšos, išleistos pagal minėtas sutartis, skirtos iš valstybės biudžeto, o biudžeto lėšų švaistymas, kartu ir teisės aktų pažeidimas, turi būti atitinkamai įvertintas. Tokiais savo veiksmais "Visagino atominė elektrinė" galimai pažeidė viešąjį interesą, kuris kartu yra ir valstybės bei visos visuomenės interesas", - mano V. Žiemelis.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder