Girti vairuotojai nebijo teismo rykštės

Girti vairuotojai nebijo teismo rykštės

Še tau, boba, ir devintinės - į savo bei kitų eismo dalyvių saugumą spjaunančių neblaivių vairuotojų nuo vairavimo išgėrus neatgraso net šių metų sausio 1 d. įsigaliojęs Baudžiamojo kodekso pakeitimas, kuriuo sugriežtinta atsakomybė už transporto priemonių vairavimą prieš tai pajodinėjus ant „baltų arklių“.

1,5 promilės girtumas - tiek dabar pakanka, kad vairuotojas galėtų būti nuteistas laisvės atėmimu. Tačiau yra vairuotojų, kurie abiejų rankų pirštais negalėtų suskaičiuoti, kiek kartų įkliuvo vairuodami girti. Tokiems - visiškai „dzin“ net baudžiamoji atsakomybė. Užtat kriminalizavus vairavimą išgėrus šalyje, ko gero, jau nerastume giminės, kurioje nebūtų teistų asmenų.

Lietuvos kelių policijos tarnybos duomenimis, šių metų pirmąjį pusmetį policijos pareigūnai pradėjo 2278 ikiteisminius tyrimus dėl transporto priemonių vairavimo apsvaigus nuo alkoholio, kai vairuotojui buvo nustatytas didesnis nei 1,5 promilės girtumas. Šių metų pirmąjį pusmetį dėl neblaivių vairuotojų kaltės įvyko 76 eismo įvykiai, juose 4 žmonės žuvo, 105 buvo sužeisti.

- Kodėl net sugriežtinta atsakomybė neatbaido žmonių nuo vairavimo išgėrus? - pasiteiravo „Vakaro žinios“ Seimo nario teisininko Rimo ANDRIKIO.

- Pirmiausia šis Baudžiamojo kodekso pakeitimas buvo absoliučiai niekuo nepagrįstas. Gal tik sovietinio mąstymo stereotipu, kad iš baimės žmonės nustos pažeidinėti įstatymus. Inicijavusieji tą pakeitimą turbūt jokio supratimo neturi apie žmogiškąją kultūrą, apie eismo kultūrą, apie kitus dalykus, kurie būdingi kiekvienam, netgi nevairuojančiam žmogui. Nes vairuotojas - taip pat žmogus. Leidžiant įstatymus dabar paisoma vienintelės panacėjos, kad reikia viską drausti, įvaryti žmogui baimės. Deja, ši panacėja - tik teorinė. Praktika rodo, kad viskas yra atvirkščiai.

- Negi daugelis asmenų, kurie vairuoja girti, neturi baimės jausmo?

- Jeigu mokyklos naikinamos, jei kultūra vejama į kažkokius rezervatus, tai kalbos apie tai, kad draudimas atneš sėkmę, yra tuščios. Jeigu žmogus gerbia kitus žmones, gerbia įstatymą, jis daug ko nedarys. Statistiniai duomenys skelbia, kad baimė nuo nusikaltimų atgraso tik trečdalį žmonių. Jei įstatymai priimami tam vienam trečdaliui, tokius įstatymus stumiantys teoretikai su tuo trečdaliu ir gyvena. Tačiau aš gyvenu ir su likusiais dviem trečdaliais. Jei valstybė nesiima jokių priemonių prieš tuos likusius du trečdalius, kurie nieko nebijo, tada reikia kapituliuoti. Mums reikia kuo toliau laikytis nuo įstatymų, kurie kelia baimę. Nes žmonės laisvoje Lietuvoje - labai drąsūs.

- Jau net tarp Seimo narių pasigirdo siūlymų atšaukti pataisą, kuria vairavimas išgėrus buvo kriminalizuotas. Kokią jūs matote išeitį?


- Panaikinti pataisą nėra sudėtinga - kaip staiga priėmė, taip galima ir panaikinti. Tačiau tas, kuris užsimos prieš šitokį Baudžiamojo kodekso straipsnį, tikriausiai bus paskelbtas Tėvynės arba Tautos priešu. Akivaizdu, kad šis pakeitimas naudos neatnešė. Nėra ir ateityje nebus tų rezultatų, kurių tikėtasi priimant tokį pakeitimą, jei žmogui nebus skiepijama elementari kultūra, pagarba aplinkiniams. Kultūringas žmogus prisilaikys įstatymų, o chamas - niekada. Čia kalbu ne tik apie vairavimą. Vairavimas yra tik žmogaus gyvenimo dalis, kurioje pasireiškia geri ar blogi įpročiai.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder