Gyventojai labiausiai bijo ginkluotų plėšikų

Gyventojai labiausiai bijo ginkluotų plėšikų

Ne gyvybės draudimo bendrovės BTA užsakyto tyrimo duomenimis, žmonės savo namuose nesijaučia visiškai saugūs ir bijo būti užklupti ginkluoto plėšiko. Gyventojai taip pat bijo išgirsti po namus vaikščiojančio plėšiko žingsnius ar jo daužiamo stiklo garsą, išsigąstų radę sugadintą durų spyną, sunerimtų namuose pasigedę daiktų.

„Tyrimo metu paaiškėjo, kad net 49 procentai žmonių bijo, jog plėšikas bus ginkluotas. Didžioji dalis ginkluoto užpuoliko baimę įvardinusių asmenų gyvena mažuose miestuose ar rajonų centruose. Gali būti, kad šiose vietovėse gyvenantys asmenys - vyresnio amžiaus. Jie bijo, kad reikiamu momentu neprisišauks pagalbos", - sakė BTA Turto draudimo produktų vadovė Dalia Strazdienė.

25 proc. apklaustųjų nurodė, kad labiausiai bijotų išgirsti naktį po namus vaikščiojančius plėšikus. Ne gyvybės draudimo bendrovės BTA ir „Spinter tyrimų" atliktos apklausos metu paaiškėjo, kad tokio apiplėšimo scenarijaus labiausiai bijo aukščiausio išsimokslinimo respondentai bei didžiųjų miestų gyventojai.

Nepaisant visų žmonių baimių, statistika rodo, kad dauguma vagysčių namuose įvykdoma šeimininkams išvažiavus, palikus neprižiūrimą būstą ar jiems miegant. Jei vagystė suplanuota, dažniausiai ji įvykdoma žaibiškai. Be grynųjų pinigų ir mobilios ar kompiuterinės įrangos, kuri labai populiari, vagys taip pat susirenka papuošalus, kailinius ir kitą brangų, greit ir nesunkiai realizuojamą turtą.

Iš 1011 visoje Lietuvoje apklaustųjų 11 proc. asmenų teigė, kad labiausiai bijotų išgirsti naktį plėšiko daužiamo stiklo garsą. 6 proc. išgąsdintų rasta sugadinta durų spyna. 5 proc. baimintųsi nerasti dalies daiktų namuose.

Policijos duomenimis, plėšimų Lietuvoje daugėja. Per pirmus tris šių metų mėnesius šalyje užregistruota 12,5 proc. daugiau plėšimų nei per 2014 m. tą patį laikotarpį.

Šiais metais sausio-kovo mėnesiais Lietuvoje jau užregistruotas 451 apiplėšimas. Per visus 2014 m. mūsų šalyje įvykdyti 1682 plėšimai. Statistikos duomenimis, pernai nusikaltimų skaičius buvo mažesnis nei 2013 m., per kuriuos užregistruoti 1859 plėšimai.

BTA duomenimis, dažniausiai plėšimai įvykdomi tamsiuoju paros metu arba anksti ryte, kai gyventojai skuba į darbus. Nusikaltėliai stengiasi auką užklupti netikėtai ir atimti vertingus daiktus. Neretai plėšikų taikiniais tampa mobiliojo ryšio telefonai.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder