Jūroje dingo iš jachtos iškritęs kapitonas

Jūroje dingo iš jachtos iškritęs kapitonas

Šiandien dar nebuvo rastas šeštadienį iš jachtos "Marius BMW" Baltijos jūroje iškritusio kapitono Gintauto Mincės, vadinamo Lietuvos buriavimo legenda, kūnas. Jo artimieji, draugai, bendražygiai dar negali patikėti tuo, kas įvyko.

Kaunietis verslininkas G. Mincė - tituluotas buriuotojas. Skaudi žinia Kauno buriuotojus pasiekė šeštadienį regatos metu. Varžybos buvo nutrauktos, jų dalyviai, pagerbdami kolegos atminimą, apiplaukė garbės ratą prie Kauno jachtklubo vartų.

Vyko gelbėjimo operacija

Karinių jūrų pajėgų Jūrų gelbėjimo koordinavimo centras šeštadienį 10.10 val. gavo pranešimą, kad jūroje, Klaipėdos uosto prieigose, maždaug už 1 jūrmylės nuo kranto, iš jachtos "Marius BMW" iškrito jachtos kapitonas. Jis esą nesugebėjęs išsilaikyti į jam paduotą gelbėjimo lyną, išsinėręs iš gelbėjimosi liemenės. Nevaldoma jachta su 9 keleiviais vėjo nešama molo link.

Koordinavimo centras į įvykio vietą išsiuntė Valstybės sienos apsaugos tarnybos Pakrančių apsaugos rinktinės laivą "Boomeranger" bei Karinių oro pajėgų paieškos ir gelbėjimo sraigtasparnį. Paieškos metu iš jachtos iškritęs G. Mincė nerastas, gelbėtojams pavyko aptikti tik gelbėjimosi liemenę.

Beje, pagalbos šauksmą iš jachtos "Marius BMW" pirmiausia išgirdo pasieniečiai 72-uoju kanalu, tuo pačiu, kuriuo jachta prasinešė apie išplaukimą į jūrą.

Kauno jachta "Marius BMW" bazavosi Klaipėdos Pilies uostelyje. Išgirdus apie nelaimę jūroje į pagalbą joje likusiems žmonėms išskubėjo kita uostelyje buvusi jachta, kurioje buvo ir Pilies uostelio kapitonas Kastytis Bartusevičius. Toji jachta ir parvilko nelaimėlius į uostą. Jeigu ne buriuotojai, nelaimės jūroje ištiktiems žmonėms į pagalbą būtų atėjęs pasieniečių "Boomeranger".

Tikslesnės informacijos apie įvykį, nutikusį savaitgalį, kai oficialių institucijų darbuotojai ilsisi, nepavyko gauti.

Spėlionės

Kas nutiko jachtoje "Marius BMW", sunku pasakyti. Buriuotojai apie įvykį vieni kitiems pasakoja įvairias versijas. Šeštadienį buvo kalbama, kad G. Mincė šoko už borto iškritus šuneliui. Kiti mano, kad 37 metų buriavimo patirtį turintis kapitonas netgi iškritus šuneliui negalėjo palikti laivo, plaukiančio su burėmis ir žmonėmis, nemokančiais jo valdyti.


Kalbama, jog "Marius BMW" tiesiog plaukė paplukdyti žmones jūroje, nors G. Mincė nebuvo tarp tų, kurie uždarbiautų iš pramogų. Manoma, kad joje be kapitono ir su juo dažnai plaukdavusio bei kartais jam talkindavusio žmogaus, bet ne buriuotojo, profesionalų nebuvo.

Sekmadienį buriuotojai jau kalbėjo, jog G. Mincė davė kažkam palaikyti vairą, o pats nuėjo kažko patvarkyti ir iškrito iš jachtos. Liemenė jau buvusi išmesta vėliau. Pasakojama, kad kapitonas, kuris buvo lengvai apsirengęs, jau laikėsi už lyno, buvo tempiamas į laivą, tačiau šliūkštelėjo netikėta banga, jis, ko gero, gurkštelėjo bei paleido lyną.

Nelaimė - "lygioje vietoje"

Neringiškis Arūnas Burkšas, su G. Mince buriavęs kartu nuo vaikystės, nuo 1970 metų, sako, kad pastarasis buvo vienas profesionaliausių Lietuvos buriuotojų. Sovietmečiu, kai į Sovietų Sąjungos rinktinę buvo labai sunku patekti, G. Mincė buvo nuolatinis jos narys, yra laimėjęs ne vieną čempionatą.

Jachtą "Marius BMW" Gintautas Mincė parsiplukdė prieš kelerius metus iš Prancūzijos. Ji pavadinta jo sūnaus, kuris yra geras šokėjas, bet ne buriuotojas, vardu. Pasak A. Burkšo, tai didelis sportinis laivas, daugiau nei 11 metrų ilgio, ir jo valdymas gana sudėtingas. Ši jachta pagal greitumą yra antra Lietuvoje.

A. Burkšo, Lietuvos vandens gelbėtojų asociacijos prezidento, teigimu, net jeigu būtų reikėję gelbėti šunelį, būtų buvę logiškiau apsukti jachtą ir nuplaukti prie jo tikrai greičiau nei žmogus tai gali padaryti. Jeigu jachtoje likę žmonės neturėjo supratimo, kaip tas laivas valdomas, jie negalėjo jo pasukti patogiai, kad kapitoną būtų galima įtraukti atgal. Kartais laivas trenkiasi į bangą kaip į sieną.

Neringiškis mano, kad visa tai atsitiko tada, kai Gintautas nesitikėjo jokio pavojaus.

"Kai būna sunkios varžybos ar sudėtingas plaukimas, esi tam pasirengęs, imiesi visų atsargumo priemonių. Paprastai nelaimė įvyksta tada, kai situacija būna tokia paprasta, kai nėra reikalo saugotis, kitaip sakant, lygioje vietoje. Nemažai mirčių jūroje būna būtent per neatsargumą neįvertinus situacijos. Pernai rugsėjį netekome Neringos sporto mokyklos trenerio Valerijaus Mamontovo, kuris iškrito iš katerio ir buvo be gelbėjimosi liemenės", - prisiminė A. Burkšas.


Regatų nugalėtojas

2009 metais jūrinėje regatoje "Žalčių karalienė", kurios metu plaukiama iš Klaipėdos į Visbį (Gotlando sala, Švedija) ir atgal, pirmą kartą dalyvavusi jachta "Marius BMW" buvo pripažinta absoliučiai greičiausia jachta. Plaukiant iš Visbio į Klaipėdą vienintelė jachta "Marius BMW" atplaukė per kontrolinį laiką.

Tais metais duodamas interviu "Vakarų ekspresui" nekalbus kapitonas G. Mincė sakė, jog regata buvusi šauni ir sunki. Beje, pernai šioje regatoje jachta "Marius BMW" su tuo pačiu kapitonu irgi laimėjo pirmą vietą.

Šiemet liepos pradžioje Lietuvos jachtos ruošiasi vėl dalyvauti jūrinėje regatoje "Žalčių karalienė", kuri jau bus VI.

"Labai gaila, esame visi pašiurpę. Gintautas Mincė keldavo Lietuvos buriuotojų lygį. Ruošiamės plaukti į Gotlandą. Kalbamės su vyrais, kad visi būsime su liemenėmis, prisirišime, nes visada būna nenumatytų dalykų", - sakė klaipėdietis jachtos "Eglė" kapitonas Gintautas Kurlavičius.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder