Kaltinamas architektas: "Tik norėjau išlaikyti šeimą"

Kaltinamas architektas: "Tik norėjau išlaikyti šeimą"

„Tai buvo ne kyšiai, o pajamos už papildomai atliktus darbus“, – taip savo veiklą įvertino Klaipėdoje prieš teismą stojęs buvęs Skuodo savivaldybės vyriausiasis architektas 38 metų Tomas Bagočius. Prokurorai jį kaltina korupcinio pobūdžio nusikaltimais.

T.Bagočių Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnai sulaikė 2017 metų gegužės 31-ąją.

Per kratas jo kabinete ir namuose buvo paimti dokumentai.

Valstybės tarnautojui buvo pateikti įtarimai dėl galimo kyšininkavimo, piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi, dokumentų klastojimo.

T.Bagočiaus bendrininke įvardijamą Registrų centro Skuodo padalinio darbuotoją Violetą Gutauskienę irgi prislėgė įtarimai dėl padėjimo piktnaudžiauti, klastočių ir papirkimo.

Įtariama, jog susitaręs su V.Gutauskiene architektas klastojo dokumentus – nurodydavo melagingą informaciją, kad ši moteris ar kiti asmenys yra jo rengtų projektų autoriai ir vadovai.

Už paslaugas – į kišenę

Klaipėdos apygardos teismas atvertė šešių tomų baudžiamąją bylą, kurioje T.Bagočius ir V.Gutauskienė kaltinami nusikalstama veikla.

Teisiamieji nepanoro klausyti T.Bagočiaus darbo kabinete ir kitose vietose STT agentų slaptai užfiksuotų įkalčių – pokalbių telefonu įrašų, filmuotų vaizdų.

T.Bagočius, pats parengęs projektus, vėliau išduodavo leidimus, suteikiančius teisę statyti naujus pastatus arba rekonstruoti senus pakoregavus detales. Užsakovai už paslaugas jam atsilygindavo.

Du į teismą kviesti Skuodo rajono gyventojai, iš kurių T.Bagočius gavo atlygį už projektavimo paslaugas, neatvyko – juos sunku surasti, nes jie dirba Norvegijoje.

Teisme paviešinti jų ir kitų architektui pinigus už darbą sumokėjusių asmenų ikiteisminio tyrimo metu duoti parodymai, kurių kaltinamieji neneigė.

Tvirtindavo savo projektus

„Pernai kreipiausi į savivaldybę dėl būsto projekto parengimo. T.Bagočius žadėjo surasti projektuotojus, nurodė įkainius – pasakė, kad už kvadratinį metrą reikės mokėti 10 eurų.

Paskui vėl susitikome, jis paklausė, kaip aš įsivaizduoju namą, iš kokių medžiagų ketinu statyti.

Panaršęs internetą pasakiau, ko noriu, laukiau, kada projektas bus parengtas.

T.Bagočius avanso neprašė, grynaisiais į rankas daviau 1600 eurų“, – savo santykius su savivaldybės Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėju T.Bagočiumi tyrėjams atskleidė skuodiškis Laimonas Skališius.

T.Bagočius tokias paslaugas teikė ir kitiems skuodiškiams, kurie statė ar plėtė gyvenamuosius namus, rekonstruodavo ūkinius pastatus. Paskui peržiūrėjęs savo projektus pats juos patvirtindavo ir teikdavo svarstyti statybų leidimus išduodančiai institucijai.

Ne kyšis, o tik avansas?

Projektuose nurodoma, kad jų autorius ir vadovas yra ne T.Bagočius, o V.Gutauskienė. Kai kurie pasirašyti skuodiškio architekto Jono Rozito – pensininko, sergančio širdies ligomis, – vardu.

Dėl J.Rozito parašų atlikta grafologinė ekspertizė. T.Bagočius teigė, jog jis, kaip ir V.Gutauskienė, atlikdavo kai kuriuos darbus. Kokia dalis atitekdavo V.Gutauskienei, jis neprisiminė.

Atlygis, kurį T.Bagočius gaudavo iš projektų užsakovų, svyruodavo nuo 500 iki 2000 eurų.

Viena skuodiškė už karvidžių projekto koregavimą ir dokumentų tvarkymą T.Bagočiui įteikė 100 eurų, tačiau nieko nepešė – valdininkas tuo metu buvo sulaikytas STT pareigūnų.

„Nespėjau, buvo daug darbo. Tai buvo tiktai avansas, o kaip ji tai suprato, aš nežinau“, – kyšininko etiketės kratėsi Skuodo architektas.

Reikėjo išmaitinti šeimą

Teisme T.Bagočius aiškino, jog iš žmonių gauti pinigai – papildomos pajamos už sąžiningai atliktus projektavimo darbus: „Tuo metu aš nesuvokiau, kad tai – nusikaltimas.“

Klaipėdos apygardos teisėjas Dalius Jocius mėgino išsiaiškinti, kokių tikslų vedamas T.Bagočius į šešėlinę veiklą įsuko ir V.Gutauskienę – jos parašais dangstė savo autorinius projektus.

„Ji buvo įgijusi leidimą individualiai veiklai. Įstaigose įvairius dokumentus dažnai parengia sekretorės, kiti specialistai, tada viršininkai juos patikrina ir pasirašo“, – kalbėjo T.Bagočius.

Prokuroro Aivaro Velučio paklaustas, ar normalu, kai valstybės tarnautojai už pinigus teikia papildomas paslaugas, savo parašais tvirtina pačių parengtus projektus, kuriais suinteresuoti užsakovai, T.Bagočius pripažino galėjęs nusižengti valdininko etikai: „Statybų ir rekonstrukcijų projektus kitų asmenų vardu rengiau vengdamas viešųjų ir privačių interesų konflikto. Man teko griebtis papildomų darbų, kad išlaikyčiau šeimą.“

Užsakovų neskriausdavo

T.Bagočiui nevisiškai suprantami prokurorai kaltinimai dėl melagysčių, dokumentų klastojimo: „Dėl statybų projektų kokybės jokių problemų nekilo – jie buvo parengti tinkamai ir patvirtinti. Galėjau nusišalinti nuo svarstymo, tada tuos pačius, bet kitų architektų parengtus projektus būtų patvirtinęs rajono savivaldybės administracijos vadovas.“

Kaltinamasis teigė žmonių neskriaudęs – už pastatų projektavimo paslaugas iš klientų gautas atlygis, pasak jo, yra mažesnis už architektūros darbų rinkos įkainių vidurkį.

T.Bagočius neigė Skuode sklandančias kalbas, esą dėl projektavimo verčiau tartis su rajono vyriausiuoju architektu, už paslaugas sumokėti grynaisiais į kišenę – tuomet nebus jokių kliūčių: „Skuodo rajone nėra kam projektuoti – liko vos keli architektai. Kiti baigė savo kadenciją arba išvyko kitur.“

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder