Karys kapituliavo prieš šeimą

Karys kapituliavo prieš šeimą

Artimųjų ilgesio neatlaikęs 23 metų karys iš profesinės karo tarnybos bandė pasitraukti prisidengdamas politika. Tačiau šis poelgis jam kainavo teistumą.

Tauragės rajono apylinkės teismas išnagrinėjo baudžiamąją bylą, iškeltą už vengimą atlikti karo tarnybą. Šiuo nusikaltimu kaltintas 23 metų profesinės karo tarnybos karys. Teismas jam skyrė šešių mėnesių laisvės atėmimo bausmę.

Į belangę kaltę pripažinusiam nuteistajam keliauti nereikės, nes bausmės vykdymas atidėtas vieniems metams. Jis taip pat įpareigotas sumokėti 780 litų į nukentėjusiųjų nuo nusikaltimų asmenų fondą.

Tauragėje tarnavęs ir šaulio pareigas vykdęs karys įstatymams nusižengė, kai sumanė pirma laiko nutraukti profesinę karo tarnybos sutartį. Šį prašymą jis pagrindė šeimyninėmis aplinkybėmis - žmona gyvena Vilniuje, o jis tarnauja Tauragėje. Tačiau sulaukė neigiamo atsakymo.

Siekdamas, kad būtų pašalintas iš profesinės karo tarnybos, karys tyčia įstojo į politinę partiją. Lietuvos įstatymai karių narystę jose draudžia. Šis poelgis įvertintas kaip vengimas atlikti tikrąją karo tarnybą apgaule.

Krašto apsaugos viceministro Antano Valio teigimu, pasikeitusios įvairios šeimyninio gyvenimo aplinkybės yra viena dažniausių priežasčių, kurias įvardija pirma laiko iš tarnybos norintys pasitraukti kariai.

„Dažnai mini, kad antroji pusė išvažiuoja gyventi į užsienį, kuriame susirado geriau apmokamą darbą. Arba karys nematydamas perspektyvų pats susiranda tokį darbą. Tačiau nutraukti sutartį pirma laiko pageidauja tik vienas kitas“, - sakė A.Valys.

Viceministras patikino, kad pirmą kartą girdi, jog karys panoro būti šalia Lietuvoje gyvenančios šeimos.

„Juk vyksta rotacijos iš vienos šalies vietos į kitą ir toks yra kario gyvenimas. Be to, mes ypač kreipiame dėmesį, kad kariai gautų jiems priklausančias kompensacijas. Apmokamos kelionės, būsto nuoma“, - tikino atostogaujantį krašto apsaugos ministrą pavaduojantis viceministras A.Valys.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder