Klaipėdiečiams kompromisą rasti sunku

Klaipėdiečiams kompromisą rasti sunku

Negalėdami, nenorėdami ar nesugebėdami išspręsti įvairiausių ginčų kasmet į teismą kreipiasi tūkstančiai klaipėdiečių, o siūlymu nesutarimus išspręsti taikiai pasinaudoja vos vienas kitas.

Skolos, besiskiriančių sutuoktinių nesutarimai dėl turto ir vaikų, nuostolių atlyginimas, ginčai dėl dokumentų ir priimtų įvairiausių sprendimų bei kitos priežastys žmones atveda į teismą.

Kad tai vyksta itin dažnai, puikiausiai atspindi statistika - per praėjusius metus Klaipėdos miesto apylinkės teisme išnagrinėta 14 tūkst. civilinių bylų.

Dar per 1,8 tūkst. ginčų išnagrinėta Klaipėdos apygardos teisme - į šią instanciją tiesiogiai keliauja bylos, kuriose sprendžiami klausimai, susiję su didesniu nei 100 tūkst. litų vertės turtu.

"Į bendrą skaičių įeina ne vien bylos, bet ir su jomis susiję teismų įsakymai, prašymai, leidimai ir t. t.", - statistiką paaiškino Klaipėdos apygardos teismo pirmininko patarėja Gintarė Daugėlaitė.

Ne pirmus metus į teismus atėjusiems žmonėms siūloma nesutarimus spręsti teisminės mediacijos būdu - tai ginčų sureguliavimo procedūra, kurios paskirtis - padėti šalims civilinėse bylose išspręsti ginčą taikiai, tarpininkaujant teisės žinovams. Bet pernai tokiu būdu ginčus panoro spręsti vos 10 susiginčijusių, tačiau net pradėjus taikos procesą pusė iš jų nesusitarė ir pasuko teismų keliu.

"Įvykę mediacijos procesai įrodė, kad galima puikiai susitarti ir be teismo įsikišimo. Tikimės, kad ateityje šį būdą rinksis daugiau žmonių - juk taip tikrai paprasčiau susitarti nei bylinėtis", - sakė teismo atstovas spaudai Kęstutis Butvydas.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder