Klaipėdiečių rankose - tūkstančiai dujinių ginklų

Klaipėdiečių rankose - tūkstančiai dujinių ginklų

Remiantis teoriniais apskaičiavimais, klaipėdiečiai gali turėti apie 20 tūkst. dujinių pistoletų bei revolverių, tačiau šių ginklų registruoti policijoje, kaip privaloma, neskubama.

Pagal užpernai įsigaliojusius Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymo pakeitimus, dujinius pistoletus nuo 2011-ųjų kovo galima įsigyti tik vyresniems nei 21 metų nepriekaištingos reputacijos asmenims, gavusiems policijos leidimą. Iki tol tvarka buvo liberalesnė: jie buvo parduodami visiems pilnamečiams, pateikusiems asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą.

[CITATA]Policijos turimais duomenimis, Klaipėdoje iki to laiko galėjo būti nupirkta apie 20 tūkst. tokių ginklų.

"Tai teoriniai apskaičiavimai. Žmonės juos registruoja, tačiau pasigendame aktyvumo - iki šiol užregistruota tik dešimtadalis, apie 2 tūkstančiai. Norėtųsi, kad gyventojai nesusigriebtų tik metų pabaigoje ir pas mus kiltų spūstys", - pasakojo Klaipėdos apskrities Vyriausiojo policijos komisariato Licencijavimo skyriaus viršininkas Žigintas Narmontas.

Dujinius pistoletus ar revolverius teritoriniuose policijos komisariatuose pagal gyvenamąją vietą privaloma užregistruoti iki šių metų pabaigos. Neterminuoti leidimai kainuos 50 litų, ginklus į komisariatus reikia atnešti neužtaisytus, be dėtuvių, įdėtus į dėklą. Leidimai įsigyti ginklus neišduodami problemų dėl alkoholizmo ar narkomanijos, psichikos sutrikimų turintiems žmonėms.

"Svarbiausia, kad registruoti ginklo nepanoręs žmogus jo neišmestų į šiukšliadėžę ar kur kitur. Geriau jau nuneštų į ginklų fondą", - sako Ž. Narmontas.

Įsigaliojus įstatymo pataisoms aktyvumas sumažėjo ir ginklų parduotuvėse - dujinių pistoletų prekyba smuko.

"Automatiškai atkrito tie, kurie leidimo niekada negautų. Kiti galbūt išsigando padidėjusios atsakomybės, treti gal žino, kur gauti ir be leidimo.

Didžioji dalis dujinių pistoletų ar jų šovinių pirkti atėjusių žmonių nustemba arba imituoja nustebę: "Ką, reikia leidimo?" Viską jie žino - internete pilna informacijos. Gal tik tikisi pardavėjų malonės? Ne, mums už pardavimą be leidimo irgi gresia rimta atsakomybė", - pasakojo apie pastarųjų metų prekybos pokyčius Klaipėdoje esančios ginklų parduotuvės "Oksalis" ginklininkas-konsultantas Gedas.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder