Klaipėdoje aferas rezgė asmuo be pilietybės

Klaipėdoje aferas rezgė asmuo be pilietybės

Kitą mėnesį Klaipėdos apygardos teisme bus pradėta nagrinėti baudžiamoji byla dėl nusikaltimų nuosavybei, turtinėms teisėms bei finansų sistemai: Klaipėdos apygardos prokuratūra kartu su  Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos pareigūnais baigė didelės apimties ikiteisminį tyrimą, kurį šią savaitę perdavė nagrinėti teismui.
 
Pusantrų metų nuo Lietuvos teisėsaugininkų užsienyje slapstęsis įtariamasis pagal išduotą Europos arešto orderį šių metų vasarą buvo sulaikytas Austrijoje, o jo išdavimo Lietuvai laikas sutapo su lieptą plačiai nuskambėjusios V. Golovanovo bylos peripetijomis.
Latvijoje gimusiam, tačiau jokios šalies pilietybės neturinčiam 30 m. rusakalbiui G. L. pateikti kaltinimai dėl 18–os nusikalstamos veikos epizodų: jis kaltinamas 2005-2007 m. laikotarpiu Klaipėdoje kartu su kitais organizuotos grupuotės nariais pasisavinęs didelės vertės svetimą turtą, sukčiavęs mokesčių srityje, klastojęs dokumentus ir kt.
 
Ikiteisminio tyrimo duomenimis, į nusikalstamą grupuotę susibūrę asmenys imituodavo fiktyvių prekių ar paslaugų pirkimo – pardavimo sandorius, išrašydavo fiktyvias PVM sąskaitas – faktūras, kurias įtraukdavo į įmonių buhalterines apskaitas ir pagal jas Mokesčių inspekcijai pateikdavo suklastotas PVM deklaracijas, taip išvengdami sumokėti būtinus mokesčius valstybei. Į banko sąskaitas už tariamas paslaugas pervestus pinigus įtariamieji nuimdavo grynaisiais ir juos tarp savęs pasidalindavo. Tokiu būdu, ikiteisminio tyrimo duomenimis, įtariamasis su bendrais per dvejus metus iš viso galėjo pasisavinti per 340 tūkst. litų.
 
Pradėjus ikiteisminį tyrimą, daugelis įmonių sumokėjo valstybei privalomus mokesčius, tačiau tai įtariamojo nuo baudžiamosios atsakomybės neatleidžia. Jo atsakomybę lengvinanti aplinkybė yra ta, kad jis prisipažįsta padaręs nusikalstamą veiką ir gailisi, sunkinančių aplinkybių nenustatyta. Teismo kaltinamasis laukia suimtas. Kartu su juo už dokumento klastojimą bus teisiamas dar vienas asmuo.  
 
"Vieni šios organizuotos grupuotės nariai už analogiškas nusikalstamas veikas mokesčių grobstymo bei turto pasisavinimo srityse jau yra nuteisti realiomis laisvės atėmimo bausmėmis, kitiems skirtos piniginės baudos, trečiųjų atžvilgiu bylos šiuo metu dar nagrinėjamos teisme, o dėl praėjusią savaitę priimto, mūsų nuomone, per švelnaus nuosprendžio žinomo uostamiesčio grožio salono savininko atžvilgiu ketiname rašyti apeliacinį skundą", – sakė Klaipėdos apygardos prokuratūros Sunkių nusikaltimų ikiteisminio tyrimo organizavimo skyriaus vyriausiasis prokuroras Linas Kiaurakis, kuris palaikys valstybinį kaltinimą ir šioje teismui perduotoje  byloje.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder