Kulinarais apsimeta kas netingi

Kulinarais apsimeta kas netingi

Net ir esant tuščiam šaldytuvui pasirūpinti, kuo prikimšti pilvą, šiais laikais galima net neišėjus iš namų. Interneto platybėse pilna skelbimų apie parduodamą įvairiausią maistą - nuo vieno kąsnio sumuštinių ir vaisių iki mėsos ar net žuvies konservų. Tačiau susigundžius tokiais viliojančiais pasiūlymais rizikuojama ir brangiausiu savo turtu - sveikata. Apie pusę tokių pardavėjų veikia nelegaliai.

Sulaukę Klaipėdos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektorių informacijos, uostamiesčio policininkai kartu su pastaraisiais apsilankė 28 metų klaipėdiečio nuomojamame bute. Pareigūnus sudomino socialiniuose tinkluose vyro paskelbta informacija apie parduodamus namų sąlygomis pagamintus lydekos konservus. Prieš apsilankydami pas pardavėją, pareigūnai užsisakė tris pusės litro talpos stiklainius šių konservų. Už vieną jų paprašyta 3,20 euro.

Įkliuvęs vyras prisipažino šia veikla užsiėmęs be jokių tam būtinų leidimų. Teisinosi tai daręs pirmą kartą, tad net nežinojęs, kokių dokumentų reikia. Pasak klaipėdiečio, prigaudęs nemažai lydekų, jis žuvį paruošė panaudojęs paprasčiausią greitpuodį ir ją užkonservavo namų sąlygomis. Iš viso taip pagamino 21 stiklainį. Apie trečdalį konservų suvalgė su šeima, o likusius nusprendė parduoti. Policininkai neslepia, kad skubėjo kuo greičiau aplankyti šį pardavėją, kol dar niekas neapsinuodijo jo pagamintais žuvies delikatesais.

Veterinarijos tarnyba uždraudė prekybą šiais konservais, o pareigūnai sprendė, kaip šį asmenį nubausti už veiklą be licencijos. Šį kartą jie buvo geranoriški ir skyrė tik įspėjimą, nenorėdami žlugdyti klaipėdiečio verslumo iniciatyvos, ir patarė savo veiklą legalizuoti.

Pasak Klaipėdos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko, valstybinio veterinarijos inspektoriaus Antano Baužos, tai ne pirmas toks atvejis, kai įkliūva neaišku, kaip ir iš ko pagamintų naminių konservų pardavėjas.

„Neseniai sučiuptas asmuo, nelegaliai pardavinėjęs namuose darytus mėsos konservus. Taip keliamas pavojus žmogaus sveikatai. Juk suvalgius tokių konservų, nežinia kokia liga galima susirgti. Tokie pažeidėjai lyg susitarę tvirtina, kad neva nežinojo, jog negalima, tvirtina norėję tik pabandyti ar dar prisigalvoja visokiausių pasiteisinimų. Mes sustabdome jų veiklą, uždraudžiame realizuoti produktus ir įpareigojame juos sunaikinti. O baudą už nelegalią prekybą skiria policija“, - teigė A.Bauža.

Tarnybos inspektoriai vis didesnį dėmesį kreipia į savo paslaugas per socialinius tinklus reklamuojančius maisto pardavėjus.

„Neseniai nustatėme asmenį, kuris reklamavosi vežantis vaisius tiesiai iš Ispanijos ir pigiai juos parduodantis. Patikrinimą atlikome su policija ir nustatėme, kad tie vaisiai ne ką pigesni ir, svarbiausia, atvežti ne iš Ispanijos, o įsigyti iš Lietuvoje legaliai juos importuojančių didmenininkų. Būdavo tik pašalinamas ženklinimas ir daug brangiau parduodama. O tokius vaisus perkančių lengvatikių atsiranda“, - tvirtino A. Bauža.

Klaipėdos policininkai taip neva trešnes iš Ispanijos vežusiam apsukruoliui skyrė 150 eurų baudą. Šiais metais Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) populiariausiuose interneto portaluose patikrino 40 skelbimų, kuriuose siūloma įsigyti įvairių maisto produktų ar jų gaminių. Daugiau nei pusė jų slėpė nelegalią veiklą.

„Tik šešiais atvejais nustatyta, kad viskas daryta oficialiai, turint visus reikiamus dokumentus. 24 atvejais veikta nelegaliai, dėl likusių nepavyko surinkti reikiamos informacijos. Palyginti su 2015 metais, pernai tokios nelegalios veiklos mastai išaugo du kartus. Tačiau tai nebūtinai reiškia, kad jos padaugėjo. Tiesiog į tai pradėtas kreipti daug didesnis dėmesys“, - „Vakaro žinioms“ sakė VMVT direktoriaus vyriausioji patarėja Jurgita Savickaitė.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder