Kyšio siūlymas pareigūnui – netinkamas problemos sprendimo būdas

Kyšio siūlymas pareigūnui – netinkamas problemos sprendimo būdas

Nors daugumai puikiai žinoma, jog kyšio siūlymas policijos pareigūnui ne tik kad nepadeda išvengti atsakomybės už padarytą nusižengimą, bet dar ir užtraukia papildomą atsakomybę už bandymą papirkti pareigūną, visgi dar pasitaiko asmenų bandančių taip „spręsti“ savo problemas.

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato duomenimis dažniausiai kyšiai siūlomi Kelių policijos tarnybos pareigūnams – viršiję greitį, pravažiavę draudžiamus ženklus, vairuodami kalbėję telefonu ar padarę kitus nusižengimus vairuotojai neretai teisinasi pamiršę, nespėję, nepastebėję ar ketinę tuoj padėti ragelį, o pareigūnams išsitraukus protokolą pildymui griebiasi kitų gudrybių – įkalbinėjimų ir siūlymų „susitarti“. Keista, tačiau dažniausiai baudos už padarytus nusižengimus mažesnės nei siūlomas kyšis, tad jį siūlyti ir taip užsitraukti papildomą atsakomybę lyg ir nelogiška.

Per praėjusius 2016 m. tokių pasiūlymų Kelių policijos tarnybos patruliai sulaukė net 24 kartus – siūlytos sumos nuo 20 iki 500 eurų, na, o 2017 m. pareigūnams pinigus bruko devyni piliečiai – didžiausia pasiūlyta suma 1000 eurų, o pinigus siūlę asmenys neretai dar ir neblaivūs. Būtent už tai, kad sėdo prie vairo girtas sausio 5 d. Taikos pr. buvo sustabdytas 1985 m. gimęs klaipėdietis, kuris į alkoholio matuoklį pūstelėjo 0,96 prom., vyras atsakomybės bandė išvengti siūlydamas solidžią 1000 eurų sumą, tačiau „užsidirbo“ tik dar vieną protokolą už bandymą papirkti valstybės tarnautoją. Sausį Klaipėdoje pareigūnams be teisių įkliuvo ir 1990 m. gimęs vaikinas, pastarasis pareigūnams pasiūlė 100 eurų, negana to, pas jį aptiktas ir polietileno maišelis su baltais milteliais, tad vaikinui pareikštas įtarimas ir disponavimu galimai narkotine medžiaga.

Nors dažniausiai pirkti bandoma Kelių policijos pareigūnus, visgi tokių siūlymų sulaukia ir kiti pareigūnai. Štai vakar, liepos 9 d. Patrulių rinktinės pareigūnai vyko į iškvietimą Liubeko g., Klaipėdoje, kur anot pranešėjų, galimai neblaivus vyras ketino vairuoti „Ford Mondeo“ automobilį. Įvykio vietoje patruliai sulaikė 1966 m. gimusį girtutėlį vyrą nesugebėjusį pareigūnams pateikti automobilio dokumentų, o pareigūnams aiškinanti aplinkybes vyriškis išsitraukė 50 eurų ir juos siūlė policininkams. Patruliams išsiaiškinus, jog automobilis priklauso kitam asmeniui, stipriai neblaivus (2,71 prom.) vyras dar kartą bandė įbrukti pareigūnams minėtus 50 eurų, tad buvo sulaikytas ir uždarytas į areštinę.

Policija primena, jog nesvarbu kokios būtų įvykio aplinkybės – Jūs skubėjote, nepamatėte ženklo, labai labai reikėjo pakelti ragelį ar tiesiog manote, jog išgėręs vairuojate geriau – padarius nusižengimą patariame sumokėti baudą arba savo tiesą aiškintis teisiniu keliu, tačiau jokiu būdu nesiūlyti kyšio – taip tik dar labiau pabloginsite savo padėtį ir išbandysite areštinės suolų kietumą.

O Klaipėdos apskr. VPK Imuniteto skyrius primena, jog jei policijos pareigūnas ar darbuotojas paprašė arba pareikalavo iš jūsų kyšio, dovanų, paslaugų ar kitokio atlygio, prašome nedelsiant apie tai informuoti anoniminio pasitikėjimo telefonu 8700 60202 arba el. paštu [email protected]

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder